Vladimir Dugandzic / CROPIX (jumbo plakati na ulazu u Omiš)
CROPIX

SVI U NIŽNI!

REPORTAŽA IZ OMIŠA: SAD KAD JE KOKA PRORADIO, ODMAH JE HRVATSKA DUPLO BOLJA! 'Kako ga ne bi ispratio, pa ja sam brat blizanac njegove majke Tihane!?'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 29.06.2018. u 21:28

 • Kako je gradić na ušću Cetine nedaleko Splita proslavio pobjedonosni pogodak svog najpoznatijeg stanovnika

  Ivan Perišić ikona je hrvatske reprezentacije, ali prije svega Omiša. Na ulazu u gradić, koji bez okolnih mjesta broji tek šest i pol tisuća duša, kočoperi se golemi plakat s Ivanovim likom.

  - To je privatna inicijativa, djelo njegovih prijatelja koji su plakat postavili još prije početka Svjetskog prvenstva kako bi svima pokazali da Omiš živi za njega - objasnio nam je Ivanov otac Ante.

  Jumbo plakat postavilo je društvo okupljeno oko omiškog malonogometnog kluba Olmissum.

  I taj detalj jasno govori koliko Omiš živi za Perišića juniora. Ante Perišić, Ivanov otac, danas živi u Zagrebu, ali duh Omiša i dalje je u njemu. Duh grada koji živi za svoje nogometne veličine. Nekoć su to bili Mate Bilić i Ivica Križanac, danas je Perišić, a sutra će to biti Karlo Letica.

  - Sve se stislo u samo 100-tinjak metara, a što ćete, nije Omiš velik - dodat će Ante Perišić.

  Vladimir Dugandzic / CROPIX (Na fotografiji: Frane Jurčević, Nediljko Mimica Šore i Igor Jelavić)
  CROPIX
   

  Kao jesen

  Kraj je lipnja, ali zapuhalo je u centru gradića na ušću Cetine. A kad bura potegne kanjonom Cetine, nije lako živjeti u Omišu. Kao da je siva jesen, a ne ljeto u malom mjestu na Jadranu. Uz to, i gužve su kao da se tu negdje igra Svjetsko. Takve kolone i čekanja zadnji put smo vidjeli prije dva tjedna u Moskvi.

  - Na gužve smo navikli, nije nas briga. Ali dvije utakmice nismo mogli gledati na TV-u ispred kafića. Puše, sve nosi, a mi se spremili. Nemoguće je da nam se ovo događa, ovakvo vrime - počinje priču Frane Jurčević.

  Vladimir Dugandzic / CROPIX (Marin Katušić i Frane Jurčević)
  CROPIX
   

  Frane je Ivanov vjenčani kum, u njegovom restoranu La Fabbrica na ulazu u središte Omiša okuplja se ekipa koja navija za Hrvatsku, ali najviše za svog Koku. Nadimak Koka u lokalnom okviru Ivan nosi još od najmlađih dana kada je njegov otac Ante započeo svoj peradarski biznis. Pa je i mali Ivan odlazio skupljati jaja ispod nesilica. Ali, odavno je Ivan postao “zlatna koka”, posebno za reprezentaciju Hrvatske.

  - Najviše bih volio da Ivan postane najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Šuker ima šest, a Ivan je na tri. Zato mi je važan njegov pogodak Islandu. Jasno, i zbog pobjede, ali još više da uđe u povijest kao prvi strijelac Vatrenih na svjetskim prvenstvima. Napokon je postigao zgoditak i kada ga je krenulo, neće stati - reći će Marin Katušić, još jedan od “ekipe iz Fabbrice”.

  Društvo se okuplja na dnevnoj bazi, ali posebna je atmosfera kada igra Hrvatska.

  Vladimir Dugandzic / CROPIX (Frane Jurčević i Anđela Bašić)
  CROPIX
   

  - Ja sam vam i veliki navijač Hajduka, 10 godina sam pretplatnik. Ali, cijeli Omiš je za reprezentaciju, imamo mi i fan zonu. U šatoru na kraju Velike plaže gleda se svaka utakmica. Tamo je najveća ludnica - pokazuje Frane Jurčević iz Fabbrice niz dugu pješčanu plažu, zaštitni znak Omiša.

  Pored Velike plaže živi Igor Jelavić, bivši nogometaš koji je rodbinski povezan s Ivanom.

  - Kako ne bih ispratio Ivana na svakoj utakmici, pa ja sam brat blizanac njegove majke Tihane!? Ja sam Ivanov ujak - otkrit će nam nekadašnji igrač Hajduka, Zagreba i Rijeke.

  Oduševljen je Jelavić kako cijeli grad živi za Ivana. Kaže, zaslužio je igrom i pristupom.

  Vladimir Dugandzic / CROPIX (novinar Jurica Radić i kum Frane Jurčević)
  CROPIX
   

  - Podredio se Ivan kolektivu, igra za momčad. On na svakoj utakmici trči po 70 metara, pokriva cijelu stranu. Uživam u svakoj njegovoj utakmici, jer Ivan je najkompletniji igrač reprezentacije u četiri posljednje godine - reći će Jelavić i dodati:

  - Ivan će biti šlag na torti hrvatske reprezentacije. Uvjeren sam da ćemo s pravim Ivanom biti još jači. Poglavito zbog toga što znam Dalića. Ja sam bio trener kadeta u Rijeci dok je on vodio prvu momčad na Kantridi.

  Iz drugih medija