CROPIX
SVI U NIŽNI!

REPORTAŽA IZ OMIŠA: SAD KAD JE KOKA PRORADIO, ODMAH JE HRVATSKA DUPLO BOLJA! 'Kako ga ne bi ispratio, pa ja sam brat blizanac njegove majke Tihane!?'

Kako je gradić na ušću Cetine nedaleko Splita proslavio pobjedonosni pogodak svog najpoznatijeg stanovnika
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. lipanj 2018. 23:28

Ivan Perišić ikona je hrvatske reprezentacije, ali prije svega Omiša. Na ulazu u gradić, koji bez okolnih mjesta broji tek šest i pol tisuća duša, kočoperi se golemi plakat s Ivanovim likom.

- To je privatna inicijativa, djelo njegovih prijatelja koji su plakat postavili još prije početka Svjetskog prvenstva kako bi svima pokazali da Omiš živi za njega - objasnio nam je Ivanov otac Ante.

Jumbo plakat postavilo je društvo okupljeno oko omiškog malonogometnog kluba Olmissum.

I taj detalj jasno govori koliko Omiš živi za Perišića juniora. Ante Perišić, Ivanov otac, danas živi u Zagrebu, ali duh Omiša i dalje je u njemu. Duh grada koji živi za svoje nogometne veličine. Nekoć su to bili Mate Bilić i Ivica Križanac, danas je Perišić, a sutra će to biti Karlo Letica.

- Sve se stislo u samo 100-tinjak metara, a što ćete, nije Omiš velik - dodat će Ante Perišić.

Vladimir Dugandzic / CROPIX (Na fotografiji: Frane Jurčević, Nediljko Mimica Šore i Igor Jelavić)
CROPIX

Kao jesen

Kraj je lipnja, ali zapuhalo je u centru gradića na ušću Cetine. A kad bura potegne kanjonom Cetine, nije lako živjeti u Omišu. Kao da je siva jesen, a ne ljeto u malom mjestu na Jadranu. Uz to, i gužve su kao da se tu negdje igra Svjetsko. Takve kolone i čekanja zadnji put smo vidjeli prije dva tjedna u Moskvi.

- Na gužve smo navikli, nije nas briga. Ali dvije utakmice nismo mogli gledati na TV-u ispred kafića. Puše, sve nosi, a mi se spremili. Nemoguće je da nam se ovo događa, ovakvo vrime - počinje priču Frane Jurčević.

Vladimir Dugandzic / CROPIX (Marin Katušić i Frane Jurčević)
CROPIX

Frane je Ivanov vjenčani kum, u njegovom restoranu La Fabbrica na ulazu u središte Omiša okuplja se ekipa koja navija za Hrvatsku, ali najviše za svog Koku. Nadimak Koka u lokalnom okviru Ivan nosi još od najmlađih dana kada je njegov otac Ante započeo svoj peradarski biznis. Pa je i mali Ivan odlazio skupljati jaja ispod nesilica. Ali, odavno je Ivan postao “zlatna koka”, posebno za reprezentaciju Hrvatske.

- Najviše bih volio da Ivan postane najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Šuker ima šest, a Ivan je na tri. Zato mi je važan njegov pogodak Islandu. Jasno, i zbog pobjede, ali još više da uđe u povijest kao prvi strijelac Vatrenih na svjetskim prvenstvima. Napokon je postigao zgoditak i kada ga je krenulo, neće stati - reći će Marin Katušić, još jedan od “ekipe iz Fabbrice”.

Društvo se okuplja na dnevnoj bazi, ali posebna je atmosfera kada igra Hrvatska.

Vladimir Dugandzic / CROPIX (Frane Jurčević i Anđela Bašić)
CROPIX

- Ja sam vam i veliki navijač Hajduka, 10 godina sam pretplatnik. Ali, cijeli Omiš je za reprezentaciju, imamo mi i fan zonu. U šatoru na kraju Velike plaže gleda se svaka utakmica. Tamo je najveća ludnica - pokazuje Frane Jurčević iz Fabbrice niz dugu pješčanu plažu, zaštitni znak Omiša.

Pored Velike plaže živi Igor Jelavić, bivši nogometaš koji je rodbinski povezan s Ivanom.

- Kako ne bih ispratio Ivana na svakoj utakmici, pa ja sam brat blizanac njegove majke Tihane!? Ja sam Ivanov ujak - otkrit će nam nekadašnji igrač Hajduka, Zagreba i Rijeke.

Oduševljen je Jelavić kako cijeli grad živi za Ivana. Kaže, zaslužio je igrom i pristupom.

Vladimir Dugandzic / CROPIX (novinar Jurica Radić i kum Frane Jurčević)
CROPIX

- Podredio se Ivan kolektivu, igra za momčad. On na svakoj utakmici trči po 70 metara, pokriva cijelu stranu. Uživam u svakoj njegovoj utakmici, jer Ivan je najkompletniji igrač reprezentacije u četiri posljednje godine - reći će Jelavić i dodati:

- Ivan će biti šlag na torti hrvatske reprezentacije. Uvjeren sam da ćemo s pravim Ivanom biti još jači. Poglavito zbog toga što znam Dalića. Ja sam bio trener kadeta u Rijeci dok je on vodio prvu momčad na Kantridi.

Linker
18. travanj 2024 20:31