Tom Dubravec / Hanza Media
10.000 HRVATA U TRANSU

FOTO: LUDNICA, DRAMA, PREOKRETI, SVE U JEDNOM NA STADIONU LUŽNJIKI Pogledajte ekstazu, veliki Ivanin povratak, ludo izdanje Tonija Cetinskog...

Čarobna ruska priča hrvatske reprezentacije se nastavila i u Moskvi i po prvi put u povijesti 'Vatreni' će igrati u finalu svjetskog prvenstva.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. srpanj 2018. 10:30

Teško je opisati ludilo koje je nastalo na tribinama Lužnikija kada je turski sudac Cuneyet Cakir u 120. minuti svirao kraj.

Vikalo se, skaklo, plakalo nakon još jedne šokante večeri koja je i treći put uzastopce završila hrvatskim slavljem.

Na tribinama velebnog moskovskog stadiona bio je i Mladen Grdović kojeg su pozvali hrvatski nogometaši i sada 'fešta može' početi. Ali, ne predugo jer 'Vatrene' za nekoliko dana na istom stadionu očekuje okršaj s Francuzima za svjetski tron.

Okršaj 'Vatrenih' i 'Gordog Albiona' na moskovskom stadionu Lužnjiki odigan je u sjajnoj atmosferi pred 78.011 gledatelja.

Bio je to pravi spektakl na terenu, ali i na tribinama. Navijača je bilo podjednako, po desetak tisuća na svakoj strani. Nažalost, rani pogodak engleske vrste šokirao je hrvatske navijače i u prvom poluvremenu Englezi su vodili i na tribinama.

"Football's Coming Home, it's coming home," pjevali su Englezi koji su u tom trenutku prvi put nakon 1966. barem neko vrijeme u finalu svjetskog prvenstva.

Poseban tretman imao je Domagoj Vida kojeg su ruski navijači uzeli na zub zbog videa u kojem je pružio podršku Ukrajincima. Svaki put kada bi Vida primio loptu, Rusi bi zviždali.

Srećom, hrvatski navijači, ali i reprezentacija u nastavku su 'probudili'.

"U boj, u boj za narod svoj," orilo se stadinom. Pjevalo se "Srce vatreno", "Moja domovina," a kako je rastao pritisak naših igrača na terenu, tako su i navijači bili sve glasniji.

Kada je Ivan Perišić u 68. minuti zabio za 1-1 na stadionu je nastala ludnica, naravno, među hrvatskim navijačima, a potpuni kaos je zavladao deset minuta prije kraja produžetka kada je "Super Mario" zabio za 2-1.

Englezi su za ovo SP spremili posebnu pjesmu "England are in Russia, drinking all your vodka, England's going all the way! Ali, samo do St Peterburga i susreta za broncu.

Utakmica je igrana na stadionu Lužnjiki koji je otvoren 1956. godine kao Središnji stadion Lenjina. Nakon toga najveći sportski stadion u Rusiji je tri puta renoviran.

Na Lužnjikiju je bilo otvaranje i zatvaranje OI u Moskvi 1980. godine, finale Kupa Uefa 1999. godine, te finale Lige prvaka 2008.

Na njemu je održana i ljetna Univerzijada 1973. kao i svjetsko atletsko prvenstvo 2013.

Nakon što je 2013. godine zatvoren zbog renovacije, ponovno je otvoren prošlog studenog i izgleda sjajno. Posljednje ušminkavanje stajalo je 350 milijuna eura, a stadion sada u Uefinoj kategorizaciji ima četiri zvijezdice.

Na Lužnjikiju je otvoreno SP utakmicom Rusija - Saudijska Arabija, a bit će igrano i finale. Ukupno će na njegovom travnjaku igrati sedam utakmica ovoga prvenstva.

--------------------------------------------------------------

KRAJ:

21.35: Izjednačujućim pogotkom Hrvatske zaokrenula se i amosfera na tribinama! Hrvatski navijači su ponovno živnuli i kako utakmica odmiče tako su sve glasniji od Engleza.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia fans during the match   REUTERS/Grigory Dukor
REUTERS/Grigory Dukor

21.05: Polufinalni ogled Hrvatske i Engleske na moskovskom stadionu Lužnjiki pratio je impresivan broj visokih gostiju. Našli su se tako tamo ruski premijer Dmitrij Medvedev, hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Andrej Jandroković, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin...

Na tribinama nije bilo predsjednika Engleskog nogometnog saveza (FA) princa Williama, a umjesto njega bio je direktor FA-a Greg Clarke.

Moskva, Rusija, 110718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska Engleska.
Na fotografiji: Davor Suker, Andrej Plenkovic, Gordan Jandrokovic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Na Lužnjikiju je bio i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te brojne nogometne legende kao što su Diego Maradona, Francesco Totti, Paolo Maldini, Lothar Matthaus, Cafu, Roberto Carlos, Rio Ferdinand, Peter Schmeichel, Laurent Blanc, Didier Drogba...

Hrvatske boje 'branili' su bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, Stipe Pletikosa, Dario Šimić, Mario Stanić...

20.30: Splasnulo je raspoloženje hrvatskih navijača. Glavni krivac za to je Trippier, engleski reprezentativac koji je ekspresno već u 5. minuti iz fenomenalno izvedenog slobodnjaka zatresao mrežu pored nemoćnog Subašića.

Zagreb, 110718. 
Trg bana Josipa Jelacica.
Javno gledanje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji izmedju Hrvatske i Engleske. 
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Zagreb, 110718. 
Trg bana Josipa Jelacica.
Javno gledanje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji izmedju Hrvatske i Engleske. 
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

19.40: Kreće ludnica na Lužnjikiju!

Navijači su pristigli na stadion, a među njima smo uočili vrlo raspoloženog Tonija Cetinskog, ali i neslužbenu hrvatsku Miss Svjetskog prvenstva Ivanu Knöll koja je nakon manjih poteškoća tijekom dana ipak ponovno zablistala na tribinama.

19.15: Još jedna lijepa poruka podrške stigla je za hrvatske reprezentativce. Mladi iz Župe Duha Svetoga Jarun snimili su pjesmu za Vatrene uoči velikog dvoboja s Englezima.

19.00: Do utakmice je ostalo još sat vremena. Dio navijača već je ušao na Lužnjiki stadion, a ostatak vlasnika vrijedne ulaznice to će uskoro učiniti. Očekuje se da bi Vatrene večeras s tribina moglo bodriti čak 10-ak tisuća vjernih navijača.

18.35: Atmosfera je sjajna, bez ikakvih napetosti između navijača, čak je skupina hrvatskih i engleskih navijača odigrala nogomet na Crvenom trgu. Za svaki slučaj ruska policija budno prati sve što se događa.

Soccer Football - World Cup - Semi-Final - Croatia v England - Moscow, Russia - July 11, 2018. A supporter of team England cheers next to Croatia fans before the match in the city centre. REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS/Sergei Karpukhin

Soccer Football - World Cup - Semi-Final - Croatia v England - Moscow, Russia - July 11, 2018. Supporters of team England play with a toy ball during a gathering in the city centre. REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

17.55: Slavlju naših navijača priključili su se i Rusi, držali su zastavu, mahali s njom i skakali.

"Zbog vas smo izborili plasman na EP 2008. u Austriji i Švicarskoj. Tada je za vas bio sretan London, neka večeras to bude Moskva, sretno protiv Engleske" kazao je Sergej.

16.45: Naši navijači razvili su još jednu golemu zastavu, a na njoj je pisalo - Hvala Rusija!

FOTO: Čitatelji

VIDEO: Čitatelji

16.20: Slavlje i pjesmu naših navijača nije pokvario niti pljusak. Navijači su se sklonili ispod zastave i nastavili s pjesmom.

"Ovo je ludo, idemo u finale. Englezi nemaju šanse," kazala je ekipa iz Posušja.

Moskva, Rusija, 110718.
FIFA World Cup Russia 2018.
Navijaci Hrvatske nogometne reprezentacije na Crvenom trgu uoci utakmice Hrvatska  - Engleska u polufinalnu svjetskog nogometnog prvenstva  FIFA World Cup Russia 2018.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

15.32: Kao da su se hrvatski navijači na neki način čuvali za polufinale. Desetak tisuća hrvatskih navijača slilo se u Moskvu na utakmicu polufinala Svjetskog prvenstva protiv Engleske i priredilo feštu za pamćenje. Već od ranih poslijepodnevnih sati okupirali su centar grada, pogotovo nadaleko poznati Crveni trg. Iako je večer prije po centru grada izgledalo kao da će Englezi biti u brojčanoj nadmoći, na dan susreta situacija se preokrenula. Crvenim trgom dominirale su crveno-bijele kockice.

Hrvatski i engleski navijači zajedno su pjevali i skandirali u istom kafiću, bez i najmanjeg incidenta.

- Luka Modrić, Luka Modrić... - skandirali su Hrvati svom najboljem igraču i kapetanu, a Englezi su uzvraćali ponavljanjem u slavu svog kapetana.

- Harry's on fire, your defence is terrified... - slaveći Tottenhamovog napadača i najboljeg strijelca turnira Harryja Kanea.

Dolasku zastave prethodila prava drama. Kada su hrvatski navijači sat i pol prije planiranog performancea stigli sa zastavom, policija im nije dozvolila iz sigurnosnih razloga ulazak sa zastavom i njeno razvijanje na Crvenom trgu. A potom ni plan B, da se razvije zastava ispred trga. Odnosno zabranjeno je da se razvije zastava bilo gdje po najužem centru grada. Stigao je i zapovjednik snaga koje čuvaju Crveni trg. Tražio je da se zastava odnese u jedan udaljeniji park. No, uslijedili su pregovori koje je vodio Dado Čor. Kao argument pred policijom izvukao je i snimku iz Sočija na kojoj je pred utakmicu s Rusijom zastavu razvijala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Taj argument, prikazivanje predsjednice sa zastavom na mobitelu, kao da je otoplio policajce i konačno su popustili nakon pola sata pregovora! Zastava se mogla razvili pred Crvenim trgom. Koji je jučer bio Crveno-bijeli trg!

- Ovo je veći dio zastave koja je ukupno dimenzija 96 sa 10 metara, dakle ovdje je oko 800 kvadrata. Ostatak su naši izvjesili na tvrđavi u Bribiru. Za finale dolazi i taj dio koji ćemo sašiti – rekao je Čor pokazujući nam fotografije.

Došli su navijači iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, iz dijaspore. Braća Marinko i Stjepan Ivić iz Rame te otac i sin Muharem i Anel Bradarić iz Rijeke, koji svi žive u Salzburgu, bili su jako optimistični.

- Bili smo ovdje protiv Danske i sada smo stigli ponovno. Nadamo se da će biti sretno. Vraćamo se za finale – rekao je Marinko.

- Mi ostajemo. Ovo više nikada neću doživjeti! Pola sata nakon što je Rakitić zabio pobjednički gol protiv Rusije kupio sam ulaznicu za polufinale – rekao nam je Muharem.

Dugogodišnji čitatelj Slobodne Dalmacije Zadranin Dragan Patrk stigao je u društvu Zagrepčana Karla Aleškovića i Stipe Malića (porijeklom iz Tomislavgrada).

- Uzeli smo odmah karte i za finale. Kupili smo i one za treće mjesto, ali za te će nam vratiti lovu jer nam neće trebati! - optimistično će Patrk.

Skup je bio dolazak u Rusiju, ali ne igra se polufinale svjetskog prvenstva svaki dan.

- Nas trojicu su ulaznice koštale ukupno 32 tisuće kuna, iako će nam nešto vratiti. Karta druge kategorije je za polufinale koštala je dvije i pol tisuće kuna. Po glavi će nas cijeli put ako uđemo u finale doći između dvije i dvije i pol tisuće eura. Međutim, ovo nema cijenu! - naglasio je Patrk.

15.10: Izabel Kovačić, inače supruga našeg proslavljenog nogometaša imala je malih problema prilikom ulaska u hotel u kojem su smješteni naši reprezentativci. Naime, po dolasku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bilo je pojačano osiguranje, ali nakon kraćeg vremena ipak joj je bio dopušten ulazak.

Nikola Lipovac
Izabel Kovačić supruga našeg nogometaša Matea

14.45 - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu u Bruxellesu kako očekuje da će Hrvatska proći u finale Svjetskog nogometnog prvenstva te uputila poruku hrvatskim nogometašima da igraju najbolje što mogu.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

"Vjerujem da ćemo se boriti za prvo mjesto, vidimo se u finalu. Jutros sam izborniku Zlatku Daliću i svim našim 'vatrenima' poslala poruku da se drže, da igraju najbolje i najljepše što mogu i da neopterećeni rezultatom igraju za obitelji, naše mlade koji traže šansu u Hrvatskoj, za našu Hrvatsku, hrvatski narod, sve građane i sve one koji navijaju za Hrvatsku diljem svijeta, a vidjeli smo da takvih ima jako puno", rekla je predsjednica.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

14.30 - Hrvatski navijači razvili su veliku hrvatsku, stometarsku zastavu u Moskvi. Pogledajte spektakularne scene uoči okršaja s Englezima.

Među hrvatskim navijačima vlada sjajno raspoloženje i svi vjeruju ne samo u pobjedu protiv Engleske, već i da Vatreni mogu do svjetskog trona.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

13.30: Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Goran Jandroković stigli su u Moskvu gdje će večeras navijati za Vatrene protiv Engleske na Lužnikiju.

VIDEO: NIKOLA LIPOVAC

13.10: Velika navijačka zastava stigla je do Crvenog trga u Moskvi. Hrvatski navijači razvit će ju ispred Povijesnog muzeja, ispred spomenika Žukovu.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

VIDEO: TOM DUBRAVEC

11.50: Kako se približava početak utakmice, tako i u središtu grada raste atmosfera. Posljednjih dana glavni ruski grad je bio miran, na turniru su ostale još samo četiri reprezentacije, a među njima nema domaćina pa niti ne čudi što se Rusi polako okreću svakodnevici.

Na Crvenom trgu se moglo vidjeti tek pokojeg 'zalutalog' Argentinca ili Španjolaca koji su kupili karte do finala, a sada razmišljaju za koga će navijati. Za 'Gaučose' nema dvojbe.

"Engleska ili Hrvatska ? Vi se šalite, ha ha. Prije ću navijati za Brazil, nego za Englesku," kazao nam je mladić iz Cordobe.

11.00: U Moskvu je stigla i djevojka Vedrana Ćorluke, Franka Batelić koja će s tribina bodriti Vatrene u polufinalu Svjetskog prvenstva.

10:50:

9.20: Na večerašnju utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske, u Moskvu iz Zagreba navijači putuju od sinoć u šest čarter letova, a ukupno će otputovati oko 1500 navijača, rekla je novinarima na aerodromu glasnogovornica Zračne luke Lidija Capković.

"Prvi let je bio sinoć u 20,50, a zadnji, najveći, sa 450 putnika, odlazi u 9,30 sati", kazala je Capković.

Među navijačima koji će bodriti vatrene u Moskvi su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministri Marko Pavić i Zdravko Marić.

"Kao i svi vatreni i svi Hrvati, očekujem prolaz u finale," rekao je novinarima ministar Marić u Zračnoj luci.

Iako neispavan, nasmijao je novinare kojima je ispričao kako je "sreo" Engleza i Francuza, Englez kaže da igraju večeras protiv Hrvata, a Francuz mu odgovara, koja slučajnost i mi igramo protiv njih u nedjelju.

----------------------------------------------------------------

Lijepe vijesti za hrvatske navijače stigle su iz Kuće nacionalnog nogometa. HNS je osigurao za svoje navijače dodatni kontingent ulaznica za spektakularni polufinalni okršaj Vatrenih protiv Engleske.

Na prodaji su ulaznice 2. kategorije (osigurano 1069 ulaznica), te 3. kategorije (2068). Za ulaznice druge kategorije treba se izdvojiti 3526 kuna, a za one iz treće 2101, 63 kune. Cijene su paprene, ali jučer poslijepodne stizale su vijesti da su ulaznice dodatnog kontigenta praktički rasprodane. Dok ovo čitate, vjerojatno će i biti...

VIDEO: TOM DUBRAVEC

Napominjemo kako nije moguć odabir sjedala i reda jer HNS naknadno dobiva ulaznice od Fife.

Nakon uspješno obavljene kupovine kupci će tijekom dana dobiti brojeve ulaznica na svoju e-mail adresu. S tim brojevima na internetskim stranicama www.fan-id.ru treba napraviti FAN-ID iskaznice za sve one koji ih već nemaju. FAN-ID iskaznice su obavezne za ulaz u Rusiju (umjesto vize) i na sve stadione.

Kalinjingrad, Rusija, 160618.
Stadion Kalinjingrad.
Svjetsko prvenstvo FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 1. kola skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA World cup 2018, Hrvatska - Nigerija.
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX

S isprintanim voucherom koji se dobije po završenoj kupovini ulaznice se preuzimaju u Rusiji.

Povijesni događaj

Koliko će hrvatskih navijača pohoditi Lužniki u srijedu? Dakle, onaj kontigent na koji je pravo polagao HNS, a sastoji se od 100 ulaznica za prvu kategoriju, 1000 za drugu i 3000 za treću davno je rasprodan. Dakle, sigurno jest da će na stadionu biti najmanje 4100 naših navijača. Ukoliko se prodaju i ove dodatne koje je osigurao HNS, a to je gotovo sigurno, dakle njih 3137, onda će ukupna cifra biti 7237 navijača. Također, treba se uzeti u obzir da je bar još 2 do 3 tisuće ljudi preko FIFA-e kupilo ulaznice za tzv. ‘nenavijački sektor’. Dakle, na tribinama Lužnika u Moskvi Hrvatsku bi protiv Engleske trebalo bodriti oko 10 tisuća navijača!

Ilustracija
REUTERS/Fabrizio Bensch
Ilustracija

No, tu brojku pišemo zadrškom, bez obzira na podatak o praktički rasprodanom dodatnom kontigentu. Naime, nećemo se više upuštati u nikakve prognoze, jer smo se opekli u Sočiju. Naime, na temelju informacija i predviđanja iz HNS-a računalo se da će Hrvatsku bodriti oko 5 tisuća navijača. Međutim, to se na kraju nije dogodilo, procjena je bila da se na Olimpijskom stadionu Fišt skupilo između 1,5 i 2 tisuće naših navijača.

Dok smo u Kalinjingradu, Nižnjom Novgorodu i Rostovu na Donu pričali i radili reportaže s našim navijačima, u Sočiju to uopće nije bilo moguće, jer nije bilo nikakvog spontanog okupljanja u većem broju. Ljudi su se ipak istrošili na utakmice u skupinama. Pad broja navijača osjetio se već i protiv Danske. No, s obzirom da se ipak radi o povijesnom događaju, polufinalu Mundiala u kojem se Hrvatska sudara s Gordim Albionom, za vjerovati jest da će se navijački puk pokrenuti prema Moskvi, za takav spektakl vrijedi izdvojiti i ‘zadnju kunu’.

PRODANE HR-KARTE

100 ulaznica za prvu kategoriju

1000 ulaznica za drugu kategoriju

3000 ulaznica za treću kategoriju

U PRODAJI HR-KARTE

1069 ulaznica za drugu kategoriju

2068 ulaznica za treću kategoriju

Linker
19. travanj 2024 18:14