Screenshot / YOUTUBE

VATRENE SLAVI POLA SVIJETA

VIDEO: LUDNICA U CANBERRI, MELBOURNEU, CHICAGU, CORDOBI... Karusel usred Argentine, a pogledajte kako je sinoć bilo u najvećoj fan zoni u Njemačkoj

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.07.2018. u 13:35

 • Trijumf hrvatske nogometne reprezentacije nad Englezima u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji proslavili su i Hrvati koji žive i rade van Hrvatske.

  Baklje, dimne fontane, zastave i glasno skandiranje obilježili su slavlje u Ulici Theodor-Heuss-Straße u njemačkom Stuttgartu. Hrvati i simpatizeri Vatrenih ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavili su u jednoj od najvećih navijačkih zona u Njemačkoj. Navijači su poslije ušli u svoje automobile te su mašući zastavama i trubeći uživali u trijumfu Hrvatske.

   

  U specijaliziranom dablinskom sportskom baru The Living Room sve je bilo u znaku Hrvatske - što u dresovima, što u pjesmi. U dvorištu The Living Rooma orila se pjesma, a za Vatrene su navijali i brojni Irci koji su se našli u tom baru.

   

  Na nogama je bila i Australija. Hrvatski centri diljem zemlje su organizirali gledanje utakmice, a gledalo se i po restoranim i kafićima koji su radili cijelu noć.

  "Sve je počelo u četiri ujutro," pa će danas biti mnogo pospanih na poslu, ha, ha," kazao je Mato Škoro koji je rođen u Sydneyju, no već godinama živi u Canberri.

  "Jako sam sretan, premda sam rođen u Australiji moja krv je hrvatska i izuzetno sam ponosan na svoje porijeklo," kazao je Škoro dodavši: "Nikada nisam vidio toliko sreće u hrvatskoj zajednici kao za vrijeme svjetskog prvenstva."

  Dodao je kako u "Down Under" vole sve hrvatske igrače, no najpopularniji je Luka Modrić. Za Matu, koji je bivši vratar momčadi Canberra Deakin, ipak nema dvojbe.

  "Za mene je broj jedan izbornik Dalić jer je iz Livna gdje su se rodili moji roditelji, haha," kazao je Škoro. 

  U Melbournu su radnici na jednom od nebodera na vrh izvjesili hrvatsku zastavu, a na ogradu hrvatskog veleposlanstva u Canberri je izvješena velika zastava s kvadratićima.

  U Hrvatskom katoličkom centru Sunshine u Melbourneu pobjeda Vatrenih proslavila se uz paljenje baklji.

  U Cordobi, drugom po veličini argentinskom gradu, hrvatski navijači su napravili karusel automobila kako bi proslavili ulazak u finale.

  "Svi smo presretni i oduševljeni. Hrvatskoj pripada druga polovica našeg srca. Još ne možemo vjerovati da smo ušli u finale," kazao je za Hinu argentinski novinar hrvatskih korijena korijena Federico Jelic.

  U Cordobi živi oko 1000 Hrvata, a okupljaju se u Hogar Croata (Hrvatskom domu) gdje su i gledali sve utakmice, a nakon pobjede protiv 'Gordog Albiona' 'feštalo' se na Nunez avenue. "Vatrene" je bodrio i počasni konzul u Cordobi Nikola Nakić naoružan hrvatskim rekvizitima.

  Čak je i argentinska televizija objavila prilog o slavlju "La Cordoba Croata".

  "Argentinci su se radovali zajedno s nama. Znate, koliko u Argentini vole Engleze, ha ha," kazao je Jelic dodavši: "Prije 20 godina Francuzi su nas zaustavili na putu do naslova, ovoga puta neće."

  Jelic je bio u Rusiji na utakmici Argentina - Hrvatska dodavši kako je to za njega bio poseban trenutak.

  "Bila je to za mene posebna utakmica jer su igrale dvije moje domovine, radovao sam se i tugovao u istom trenutku" kazao je.

  Pobjedu Hrvatske na kreativan su način u Hamburgu proslavili navijači Vatrenih. Prvo su čučnuli te su skandirali, da bi kasnije skočili i nastavili slavlje uz skakanje. Zastava i šalova bilo je, naravno, pregršt.

  Zaogrnuti u zastavama slavili su navijači Hrvatske u Essenu, a u tom je gradu priređen i prigodni vatromet. Promet je za to vrijeme stao, a navijači su sjedili na prozorima svojih automobila.

  Trijumf Vatrenih slavio se i u američkom gradu Clevelandu. Jedan od gradskih barova potpuno su preuzeli simpatizeri Hrvatske te su pjesmom i skakanjem uživali u pobjedi Hrvatske nad Engleskom.

  Ludo je bilo i u Chicagu. Utakmica se pratila u Hrvatskom kulturnom centru. U dvoranu se natiskalo oko 500-600 ljudi. Došli su i novinari ABC7, Chiacgo Tribune i CBS channel 2. Ispred centra se pojavila i policija, a no slavlje je prošlo bez ikakvih incidenata.

  "Slavilo se i pjevalo dugo u noć. Već dugo nije bilo takvog slavlja u Chicagu, dečki su bili zaista super. Borili su se do zadnje sekunde, Englezi ne mogu doći k sebi," kazali su nam Iva i Marko Lugarić koji već godinama žive u 'Windy Cityju".

  "Čak i Amerikanci kada shvate da smo Hrvati kažu da igramo sjajno, jedino se Englezi mršte." U New Yorku je gledanje utakmice bilo organizirano u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda.

  Iz drugih medija