screenshot youtube
15.000 HRVATA NA STADIONU LUŽNJIKI

VIDEO: TOTALNA LUDNICA U MOSKVI Pogledajte kako su Hrvati oduševili velikom gestom u metrou, ples Damira Miškovića i 'lažnog' Nikolu Kalinića!

Još u subotu oko podne krenula je navijačka groznica uoči povijesne finalne utakmice u kojoj su Dalićevi Vatreni danas na Lužnikiju poraženi od Deschampsove Francuske rezultatom 4:2. Hrvati su zadnja dva dana Mundijala bili glavna atrakcija na ulicama Moskve. Pjevalo se na svakom uglu, u svakom baru, ludnica je bila i u metrou kojim se onaj najveći dio prebacio do stadiona. Podrška hrvatskim nogometašima pristizala je tijekom cijelog finalnog dana sa svih strana svijeta jer puno je onih koji su u ovom uspjehu jedne male zemlje prepoznali bajku koja je bila vrijedna toga da postane stvarnost.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. srpanj 2018. 11:35

19.00: Veliko finale završilo je pobjedom Francuske, ali Hrvatska je pokazala igru na koju možemo biti ponosni. Imali su Francuzi dosta sreće, ali i pomoći suca Pitane čije su pojedine odluke razbjesnile nogometnu javnost. Junačku igru Vatrenih prepoznali su i svi navijači koji su se našli na tribinama spektakularnog Lužnjikija te su velikim pljeskom pozdravili Dalićeve ratnike.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.
Foto: CROPIX
CROPIX

17.00: Počelo je veliko finale! Tribine gore, a prema brojnim izvjestiteljima pretpostavlja se kako je na Lužnjiki danas stiglo oko 15 tisuća hrvatskih navijača! IDEMOOO, HRVATSKA!

16.50: Krenula je ludnica na tribinama! Navijači zagrijavaju glasnice za povijesnu utakmicu. Još samo 10 minuta do početka spektakla!

16.45: Pogledajte kako je izgledala spektakularna svečana ceremonija pred veliko finale.

16.30: I medo zvan Buyan navija za Vatrene! Ova sibirska zvijer samo je jedna od 'vidovitih' živiotinja, a njegov izbor u večerašnjoj utakmici je Dalićeva Hrvatska!

16.20: Nema na svijetu boljih navijača! Među navijačima su i raspjevani predsjednik Rijeke Damir Mišković, ali i ministar turizma Gari Cappelli. Zanimljiva fotka stiže i iz metroa. Posebna atrakcija je jedan hrvatski navijač koji je za Francusku obukao dres Nikole Kalinića.

Tomo Ničota/SN

16.00: Još jednom su hrvatski navijači pokazali veliko srce. Fotografija koja nam stiže iz Moskve govori sama za sebe. Bravo, dečki!

Tomo Ničota/SN /

15.20: Emotivna snimka stiže iz Australije. Lijepa australska voditeljica hrvatskih korijena Lucy Zelić nije mogla suzdržati emocije kada je u programu SBS-a pročitala izjavu Ivana Rakitića kako Vatrenih u velikom finalu neće biti samo 11 na terenu već 4,5 milijuna.

Pogledajte situaciju koja zaustavlja riječi u grlu.

14.30: Kaže luda ekipa - 'DAJ FRANCUZE DA SE IGRAMO, DA SE IGRAMO, DA SE IGRAMO...'

14.25: Hrvatski navijači već su polako krenuli prema stadionu, a ovo je djelić atmosfere iz metroa

13.45: Najpoznatiji simbol ruske prijestolnice, ali i srce cijele Rusije, moskovski Crveni trg preplavili su hrvatski navijači uoči finala svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

Nekoliko sati uoči povijesnog finala hrvatske i francuske vrste na stadionu Lužnjiki, atmosfera u središtu grada je dosegla usijanje.

Na polufinale protiv Engleske u Moskvu je doputovalo oko 10.000 hrvatskih navijača, a sada ih se očekuje možda i dvostruko više. Nažalost, mnogi od njih i bez karte nadajući se kako će na ulicama Moskve ugrabiti 'papirić sreće'

"Sinoć su šverceri za ulazice tražili dvije tisuće eura, a danas je cijena pala na 1.500" kazao nam je jedan mladić iz Zagreba.

Dio navijača je ljut što je pušteno u prodaju samo 1.230 ulaznica, no one su razgrabljene u 'sekundi'. Interes je takav da niti stadion sa četiri milijuna mjesta ne bi bio dovoljan.

Nikolsjaka ulica koja izlazi na Crveni trgi i koja je puna kafiča i restorana zakrčena je hrvatskim navijačima koji su stigli na finale doslovno iz svih krajeva svijeta. Francuzi se drže suzdržano, kao da su svjesni kako ih očekuje 'Vatreno ludilo'. Ili se drže one 'tko se zadnji smije..."

12.20: Podršku Vatrenima došli su dati i brojni naši sportaši

Davorin Olivari
Najbolji hrvatski tenisač u parovima Mate Pavić i novinar SN-a Davorin Olivari

Tomo Ničota
Bivši vratar Dinama Ivan Kelava i njegov brat Mirko

Tomo Ničota
Bivši nogometaš Dinama Tomislav Barbarić

11.40: Na Crveni trg već tradicionalno stigla je i velika navijačka zastava

VIDEO: Boris Kovačev

11.20: Počelo je zagrijavanje hrvatskih navijača u Moskvi. Pjesma i fešta na svakom koraku

VIDEO: Jutarnji list

VIDEO: Tomislav Juranović

VIDEO: Tomislav Juranović

VIDEO: Tom Dubravec

10.50: Podrška Vatrenima stiže kako iz Hrvatske, tako i iz čitavog svijeta. Evo kakvu su poruku Vatrenima poslali keptan Darijo Srna i naša proslavljena atletičarka Sandra Perković.

---------------------------------------------------------------------------------

Zašto smo jučer na Crvenom trgu došli do spoznaje da ćemo zaista postati svjetski prvaci? Nazovite to sudbinom, praznovjerjem, kako god hoćete... Susreli smo hrvatski bračni par, Franu i Zrinku Lulić, sa sinom Dujom, obitelj koja živi u San Diegu. Frane je podrijetlom iz Škabrnje, a Zrinka iz Klisa. Već je sjajna priča da su stigli iz SAD-e u Rusiju kako bi navijali za Hrvatsku, ali najbolja priča je svakako ova...

- Bili smo 1998. godine u Francuskoj, baš u Vittelu gdje je bila smještena hrvatska reprezentacija! Što smo tamo radili? Bili smo na medenom mjesecu - kaže nam Frane, a supruga Zrinka nadodaje...

- Od tada je moj Frane pogledao baš sve utakmice Hrvatske na europskim i svjetskim prvenstvima! Niti jednu nije propustio, a i ja sam uz njega. Eto, Hrvatska je bila s nama na medenom mjesecu, a sad je s nama nakon 20 godina krasnog braka. Onda je bila bronca, a danas će biti - zlato!

Eto, kako sad ne bismo bili sigurni da će ‘boginja’ danas biti naša? Mora da ima nešto u tome, u toj igri sudbine. Koja je iz San Diega stigla do Moskve... Inače, već su jučer hrvatski navijači stizali u rusku metropolu. Kockice su polako već negdje oko podneva bile zaštitni znak Crvenog trga. Naši navijači bili su posebna atrakcija, domaćini i svi ostalli strani navijači u turisti željeli su se fotografirati s njima. Kockice su hit u cijelom svijetu.

Zaustavili smo veselo društvo koje se ‘fotkalo’ s ruskim navijačicama.. Dečki su Zdravko Sinković iz Zaboka i Božidar Matekalo iz Oroslavja.

- Kaj bu? Pobijedili bumo sa 3:0. A barem jedan bu zabil naš Krama - veli Zdravko.

Dok smo tako šetali Crvenim trgom sretali smo one koje grozničavo traže ulaznice. I koji su nam stalno prilazili, jer smo oko vrata imali izvješenu novinarsku akreditaciju. Valjda su mislili da im je to lakši put do ‘zlatnog papirića’, valjda su mislili da imamo neke veze... Eh, da je tome tako, jučer smo se zaista mogli obogatiti. Ponude su bile jako, jako dobre...

- Trebaju nam četiri ulaznice... Za svaku dajemo 1000 eura!

Ne pitajte kako

To su nam kazala četiri hrvatska navijača, koja ipam nisu željeli da im spominjemo imena. Onda nam je prišao jedan francuski navijač obojanog lica u francuske boje...

- Imate li dvije ulaznice? Nemam više, evo za dvije ulaznice vam dam 1200 eura...

Bolja je bila ponuda naših navijača... No, nismo navikli na ‘tapkaroški biznis’.

Sreli smo i društvo iz Zagreba, dečki se zovu Ivo i Dario Milić.

- Mi smo došli do ulaznica, ne pitajte kako... Nismo dosad bili niti na jednoj utakmici reprezentacije, ali finale nismo mogli propustiti. Otputoval smo ‘na slijepo’ bez ulaznica, ali sad ih imamooooooooo - veselio se Ivo.

Dario je pak kazao...

- Kako smo sretni što smo došli do ulaznica, jako smo veseli. Vjerujemo u hrvatsku pobjedu!

Onda je stigao jedan Poljak koji navija za Widzew iz Lodza, ali i za - Hrvatsku.

- Cijela Poljska navija za Hrvatsku! I naša država je u kockicama - kazao je Šamek.

Onda je malo uplašio one koju su ulaznice kupovali ‘na crno’...

- Joj, pazite se. Ima dosta lažnih ulaznica. Tako su moji prijatelji kupovali i Brazilu, iskrcali su veliki novac, a na kraju su sve ulaznice bile ‘fejk’!

I Brazil uz Hrvate

Onda su se odnekud stvorili brazilski navijači, s peharom za naslov svjetskog prvaka. Malo smo se s njima našalili, uzeli im pehar iz ruku i zapjevali onu poznatu...

- Što je nekad bio Brazil, to je sada Hrvatska...

Nije se naljutio Marcos, dapače..

- Mi navijamo za Hrvatsku! Brazil je uz Hrvatsku! Mislim da je većina svijeta uz vašu reprezentaciju.

S Brazilcima se fotografirao i Adrian Kužnini iz Zagreba.

- Stigao sam jutros iz Budimpešte. Francuzi? Ma, dobit ćemo ih!

Već jučer je startalo hrvatsko ludilo u Moskvi, kako li će tek biti danas kad stignu i svi ostali navijači? Dalićevi dečki zadivili su svijet, a hrvatski Moskvu.

Linker
18. travanj 2024 19:43