Reuters, sn ilustracija
NAJBOLJA 'DESETKA' SVIJETA

PRIJE PET GODINA MALO TKO JE VJEROVAO DA MOŽE DOSEGNUTI OVAKVE VISINE, A ONDA... Ovo je trenutak koji je promijenio karijeru Modrića za sva vremena

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. lipanj 2018. 23:35

Prije pet godina i tri mjeseca bio je još na vagi povjerenja svijeta Reala. Onda ga je na Old Traffordu Jose Mourinho poslao na teren da vadi kestenje u lošem tijeku dvoboja Lige prvaka s Fergusonovim Manchesterom. Kad je postigao golčinu, fotokopiju ove u Rusiji, Luka Modrić je napravio onaj nužni iskorak koji mu je promijenio karijeru za sva vremena.

Od te večeri u Kazalištu snova živi status i svakodnevicu iz snova u Realu. Svi epiteti koji se danas troše na njegov nogomet, sa svih strana svijeta, od najvećih nogometaša i trenera u povijesti, od aktualnih stručnjaka i igrača, odnosno od globalnih pratitelja ovog sporta, dužan su okvir fantastične mu igračke veličine.

Obrazlagati tehničke mu vrline sada je suvišno. Više nije ni u Hrvatskoj ‘tip od predasistencija’. Svijet je ionako odavno spoznao da je najbolji vezni igrač u posljednje tri-četiri sezone, a što je obzirom na globalnu konkurenciju strašan doseg.

Kada Marca i La Gazzetta dello Sport u osvrtu utakmice s Argentinom unisono tvrde da je žalost nogometa kada jedan Modrić neće osvojiti Zlatnu loptu (kao nekoć Iniesta), onda slutimo koje svjetske dimenzije ima hrvatska ‘desetka’.

Gol protiv Argentinaca je izvanredan miks jačine i tehničke preciznosti, u redu većine kojih je postigao uglavnom udarcima s distance. Modrić je odigrao izvanredno, iako je imao i raskošnijih predstava u karijeri. No, kada date gol, pa još protiv Messijeve Argentine, pa još k tome na SP-u, pa u tako sjajnoj momčadskoj igri atmosferi euforije, onda se Modrićevim vrlinama napokon dogode svekolika, dakle i domaća, priznanja.

Njizni Novgorod, Rusija, 210618.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA World cup 2018, Hrvatska - Argentina.
Na fotografiji: Messi, Modric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX *** Local Caption ***
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Messi i Modrić

Najveća snaga ovog introvertiranog momka zapravo je njegova karakternost. Kalio se u najtežim varijantama odrastanja kao igrač, a stečena iskustava znao je sjajno iskoristiti u etabliranju u inozemstvu (Tottenham i Real). Zahvaljujući upornosti i vjeri u sebe izdržao je i osporavanja u Hrvatskoj prije ‘slučaja sud’, a pogotovo je pokazao kako se sada nosi s teretima javnog suda. Igrati sjajan nogomet u proteklih desetak mjeseci pored svih tih tereta mogu samo najveći.

Linker
20. travanj 2024 12:03