VATRENI U KVALAMA

EVO ZAŠTO TREBA BITI OPREZAN! VATRENI SU SAMO TRIPUT U KVALIFIKACIJE KRENULI S DVIJE POBJEDE Ovo su tri stručnjaka kojima je to pošlo za rukom

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 21. ožujak 2019. 11:52

Počinje 13. kvalifikacijski ciklus u kojemu će igrati i Hrvatska. Znamo da smo u prethodnih 12 čak 10 puta izborili nastup na velikom natjecanju. Nekad lagano, kao prvi u skupini, nekad smo strepili do samog kraja, pa prolazili kroz dodatne kvalifikacije. No, zanimljiv je podatak da je Hrvatska od tih 12 pokušaja samo triput krenulo sa stopostotnim učinkom u prve dvije utakmice. Ćiro Blažević, Cico Kranjčar i Niko Kovač bili su izbornici kojima je to uspjelo.

No, krenimo redom. Ne zaboravimo da su ovo kvalifikacije za Euro 2020., a jedina dva natjecanja koja je Hrvatska propustila bila su 2000. i 2010. Euro i Mundijal. I oba su došla nakon zapaženih rezultata i igara na proteklom SP-u. Bronca 1998. prethodila je neplasmanu na Euro 2000. Tada smo u kvalifikacije krenuli porazom od Irske (0:2) i pobjedom na Malti (4:1), na kraju nam remi protiv tada još Jugoslavije u Maksimiru nije bio dovoljan za plasman.

BERLIN, GERMANY - MAY 19:  Head coach of Eintracht Frankfurt Niko Kovac looks on during the DFB Cup final between Bayern Muenchen and Eintracht Frankfurt at Olympiastadion on May 19, 2018 in Berlin, Germany.  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Neobičan termin

A kvalifikacije za SP 2010. došle su nakon dobro odrađenog, ali nesretnog i tužnog Eura u Austriji i Švicarskoj i onog ispadanja od Turske. Pobjeda protiv Kazahstana u Maksimiru najavila je još jedan uspješan ciklus, međutim, uslijedio je koji dan kasnije domaći poraz od Engleza (1:4) kad je postalo jasno da ćemo jako teško ponoviti protekle kvalifikacije. Tradicija koja upozorava, što li nam se tek sad sprema nakon srebra u Rusiji, a ‘vrijeme’ je da propustimo jedno veliko natjecanje.

Posebnost ovih kvalifikacija svakako je termin, prvi put startaju u ožujku, a Liga nacija i onaj startni poraz od Španjolske (0:6) pokazuju da je to za Hrvatsku bolja opcija. Jer u rujnu, nakon velikog pražnjenja na velikim turnirima, očito nam nije baš najbolje išlo.

Znači, u one prve kvalifikacije, za Euro 1996. Hrvatska je krenula s dvije pobjede. Estonija i Litva u to su vrijeme bile drugi nogometni svijet, ali nije bilo lako. Dvaput po 2:0, u Tallinnu i Zagrebu usmjerilo je put u tim kvalifikacijama. Znamo ih je Hrvatska završila na prvom mjestu ispred Italija i otišla na svoje prvo veliko natjecanje. I u kvalifikacijama za EP 1998. krenula je Blaževića momčad jako dobro, pobjedom nad BiH u Bologni (4:1), ali onda su slijedila tri remija (Grčka, Danska, Slovenija) koji su zakomplicirali situaciju u skupini. I sjećate se kako smo došli do Francusku, uz puno sreće i spleta okolnosti.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji: Miroslav Ciro Blazevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

U borbu za Svjetsko prvenstvo 2002. krenula je Hrvatska s dva remija (Belgija, Škotska), no i unatoč tome uzela prvo mjesto u skupini. Onda je slijedio najlošiji start dosad, u prve dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2004. momčad Otta Barića upisala je remi s Estonijom (0:0) i poraz u Bugarskoj (0:2). Put do Portugala na koncu je ispisan u doigravanju protiv Slovenije.

Rijetkost su obje

Zlatko Kranjčar, dakle, bio je tek drugi koji je u prvih 180 minuta kvalifikacija upisao dvije pobjede. Prvo protiv Mađarske (3:0) u Maksimiru, zatim i 1:0 u Švedskoj. Rasplet je bio logičan, po jutru se dan poznao, Hrvatska je s prvog mjesta otišla na SP u Njemačku. Odlično je i nakon SP-a u Brazilu, gdje se Hrvatska nije pokazala u bogzna kakvom svjetlu, počeo kvalifikacije za 2016. i francuski Euro, Niko Kovač. Pobjeda nad Maltom (2:0) u Maksimiru, pa trijumf u Bugarskoj (1:0) donijeli su veliki optimizam na samom početku.

Zagreb, 290309.
Niko i Zlatko Kranjcar su posjetili nogometnu skolu Kranjcar na krizanju Drziceve i Salvonske avenije. Sa mladim polaznicima te skole otac i sin Kranjcar su odradili jedan ogledni trening, djelili su autograme i fotografirali se sa polaznicima skole.
Zlatko i Niko Kranjcar.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Međutim, prvi je put tada Hrvatska, nakon dvije startne pobjede, zamalo ispala, Kovač nije dočekao kraj kvalifikacija, a Ante Čačić bio je taj koji je doveo Vatrene do Francuske. A onda ni on nije uspio na početku proteklih kvalifikacija pobijediti u prve dvije utakmice, početak je bio remi s Turcima (1:1) u Maksimiru, nakon toga je uslijedila velika (6:0) protiv Kosova u Albaniji.

U zbroju, rijetkost je da Hrvatska pobjeđuje u obje utakmice na startu kvalifikacija, a kad to učini u dva od tri slučaja plasirala se na veliko natjecanje. I to kao prva u skupini. Tako da bi šest bodova protiv Azerbajdžana i Mađarske sigurno bili veliki zamašnjak.

Linker
19. travanj 2024 14:29