REUTERS/Antonio Bronic
ODLASCI NA VRHUNCU USPJEHA I SLAVE

NIJE DOBRO, NIJE VALJDA DA JE MODRIĆ SLJEDEĆI!? Kapetan Hrvatske već ovoga tjedna mora donijeti odluku koja će imati dalekosežan utjecaj na Vatrene!

Luka Modrić, koji je živio vrlo napete dane glede nastavka klupske karijere (Real-Inter), odluku o reprezentaciji mora prelomiti ovog tjedna.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 10:08

Idućeg će tjedna srebrni izbornik Zlatko Dalić objaviti popis igrača za rujanske utakmice Hrvatske. Na tom spisku, nakon Vedrana Ćorluke, neće biti ni Marija Mandžukića.

Dva senatora, 32-godišnjaci s 12 i 11 godina reprezentativnog staža, odlučila su se povući na vrhuncu vatrene priče.

Razložno je očekivati da to neće biti jedina dva oproštaja od reprezentacije. Ostavimo li po strani specifičnu situaciju Nikole Kalinića, koji je udaljen sa Svjetskog prvenstva zbog disciplinskih razloga, što ne znači da više ne bi mogao igrati za Hrvatsku (iako je teško očekivati da će ga Dalić uzeti u obzir), čini nam se da će se glavne dvojbe idućeg popisa reprezentativaca najviše doticati dvojice Zadrana.

Danijel Subašić će u listopadu navršiti 34, što za vratara nisu velike godine. Ključno je međutim pitanje ima li i dalje dovoljno energije i motivacije za nastavak paralelnog slaloma, u klubu i selekciji. Pogotovo nakon tako velikog uspjeha kakav je polučen u Rusiji. Subašićev ćemo status vrlo skoro saznati, doista je teško prognozirati kakav mu je stav o reprezentativnoj budućnosti.

Ispunio očekivanja

No koplja se ipak najviše lome kod Luke Modrića. Nakon što je u Rusiji odigrao tako da je proglažen najboljim igračem SP-a, a pogotovo nakon što je (napokon!) i u Hrvatskoj doživio sve počasti i priznanja za svoje jedinstveno nogometno umijeće, uskoro 33-godišnji Zadranin (rođendan mu je 9. rujna) teško promišlja o kraju reprezentativne karijere.

Screenshot

Točno je da za efektnost oproštaja od vatrenog dresa nema boljeg trenutka; Modrić je Zlatna lopta SP-a, jedan od favorita za FIFA-in The Best i Zlatnu loptu France Footballa, ali iznad svega, on je sretan čovjek. Prvo zato što je ostvario povijesno najvredniji rezultat s reprezentacijom, i to kao njezin kapetan i predvodnik. Drugo, a možda i prvo, jer je osjetio da je ispunio sva očekivanja, i više od toga, sve što su Hrvati od njega “zahtijevali” gotovo cijelo desetljeće.

Bila je to, na neki način, vrsta pritiska koji Messi ima u Argentini i koji kao najbolji svjetski igrač iznimno teško podnosi. Modrić se proporcionalno sličnog tereta riješio i sada je, zapravo, posve ispunjen i rasterećen. U takvoj situaciji, kada je sve tako lijepo, teško je odlučiti zatvoriti reprezentativnu stranicu. Modrić je uvijek želio igrati za Hrvatsku, i kad je bio ozlijeđen, i kad je animozitet i pritisak velikog dijela domaće javnosti zbog lanjskog svjedočenja na sudu u Osijeku postajao nepodnošljiv i poticao na odmak. On se nije dao i u konačnici je silno riskirao. Jedan gol, jedanaesterac, praktički je dijelio njegov status od moguće najomraženijeg do najboljeg i najpopularnijeg Vatrenog za sva vremena. Srećom za sve, ispalo je ovo drugo.

GettyImages / GettyImages

Odluka ovog tjedna

Luka Modrić zaslužio je tako veličanstven reprezentativni epilog. Sada se lomi treba li postupiti racionalno i povući se na vrhuncu, kada je idealno za memoriju karijere, ali i za produženje igračke karijere u klubu, ili se i dalje voditi emocijama i nastaviti ma kakve daljnje sudbine Vatrenih bile.

Modrić, koji je živio vrlo napete dane glede nastavka klupske karijere (Real-Inter), odluku o reprezentaciji mora prelomiti ovog tjedna. Ona će, kakva god bila, imati dalekosežan utjecaj na novi vatreni ciklus...

Linker
19. travanj 2024 05:33