Foto: Goran Sebelic / CROPIX
'BIO JE DOBRO DIJETE'

ŠIBENČANI U ČUDU! NITKO NE MOŽE VJEROVATI ŠTO JE UČINIO REPREZENTATIVAC VATRENIH 'Ni u snu nismo mogli pomisliti da će Kalinić reagirati tako'

Piše: Ivo MikuličinObjavljeno: 20. lipanj 2018. 22:32

- Pa, ljudi moji, je li to moguće? - tako su na vijest o odlasku Nikole Kalinića iz reprezentativnog kampa u Rusiji reagirali Kalini suigrači iz šibenskih dana.

- Ni u snu nismo mogli pomisliti da će Kalinić reagirati tako. U šibenskom dresu doživjeli smo kao izuzetno nadarenog igrača i dobrog momka. Istina, malo zatvorenog, ali nimalo incidentnog - kazivao nam je bivši predsjednik Šibenika Marko Slavica, sjećajući se Kalinićeva dolaska na Šubićevcu u proljeće 2007.

Split, 180618.
Nakon sukoba sa izbornikom Zlatkom Dalicem, Nikola Kalinic je napustio nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstu u Rusiji i vratio se uz Hrvatsku.
Na fotografiji: Kalinic na Splitskom aerodromu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
Nikola Kalinić

Slično govori i šibenski Mostarac Anel Karabeg, koji je tog proljeća kao trener naslijedio Ivana Pudara.

- Kalinić je u to doba bio dobro dijete, i dobar igrač. Toliko dobar da su Splićani tražili da ne nastupi u utakmici Šibenik - Hajduk (2:2) na Šubićevcu. U Poljudu su ga kasnije, vjerujem, bolje upoznali - kratak i jasan je Karabeg.

Bila je to sezona kad je Šibenik u ljepotici prvenstva golovima Ante Rukavine i Marka Kartela sa 2:1 nadigrao Dinamo, prepun (mega)zvijezda: Modrić, Eduardo, Ćorluka, Nowotny, Cvitanović, Mamić, Vugrinec… Ta utakmica značila je i definitivni okidač u razmišljanjima čelnika Maksimira i Poljuda da se domognu Gordona Schildenfelda (Dinamo) te Ante Rukavine i Ivana Pudara (Hajduk), “udarnih” Šibenčana. A kad je Hajdukov transfer definitivno dogovoren, splitski Šibenčani (predsjednik) Branko Grgić i (savjetnik) Ante Žaja nisu svoje Šibenčane ostavili na cjedilu. Gotovo su prisilili Nikolu Kalinića, koji je bio zadovoljan “kaljenjem” u Puli, da se na proljeće preseli na Šubićevac.

Zagreb, 091117. 
Stadion Maksimir.
Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Nikola Kalinic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U šibenskom dresu Kalinić je više pričao golovima (na travnjaku) nego u neizbježnim sportskim ćakulama. Ispisao je s lakoćom novu pozivnicu za Poljud. No, u Šibenik je navraćao još godinama. Na saniranje ozljeda u šibenskoj klinici “Vita”, ali i na prijateljsku ćakulu sa šibenskim znancima.

Na Šubićevcu su, stoga, pratili Kalinićev uspon kao da je njihov rođeni. Radovali su se Nikolinoj sjajnoj ukrajinsko-talijanskoj trasi, posebice rolama u reprezentaciji. Živcirali se kad mu nije išlo u Milanu. Dijelom, što kriti, i zbog naknade za razvoj mladog igrača, koja bi u manjem postotku kod novog, velikog transfera pripala i šibenskom drugoligašu.

Rovinj, 310518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna. Reprezentaciji danas poslijepodne prikljucili su se i Dejan Lovren i Mateo Kovacic.
Na fotografiji: Nikola Kalinic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Na Šubićevcu, dakle, umjesto “tihe osude”, kakva je Kalinića dočekala na hrvatskim usporednicama, vlada nevjerica. I neka potajna nada da bi Tomo Erceg, koji se, također, “kalio” u šibenskom dresu, mogao uvjeriti Kalinića kakvu je glupost učinio. U sportskom i domoljubnom smislu. Da bi Nikola trebao krenuti stazama pokajnika.

Ili je u pravu Zlatan Stipišić Gibonni kad pjesmom kaže kako je ljudima najteže reći “oprosti”.

Linker
20. travanj 2024 08:17