Mateu Lahoz
 REUTERS/Hannah McKay / REUTERS
ANALIZA SUĐENJA

ŠPANJOLAC ĆE NAM DEFINITIVNO OSTATI U DOBROM SJEĆANJU Puštao je mušku igru, podijelio nam pet žutih kartona, svirao penal, ali sasvim opravdano...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. lipanj 2018. 01:19

Antonio Miguel Mateu Lahoz, 41-godišnji sudac iz Valencije, ostat će nam u dobrom sjećanju, ne samo zbog pobjede Vatrenih, nego i zbog vrlo dobre arbitraže. Podijelio nam je pet žutih kartona, svirao kazneni udarac za Island, ali imao je ravnopravni kriterij i nema se što prigovoriti Lahozu. Više nego uredna arbitraža španjolskog internacionalca.

U prvom poluvremenu Lahoz je pokazao da je čvrsta, muška igra njegovo opredjeljenje. Od prve minute se vidjelo da će takvo puštanje kontakt-igre ići "na mlin" Islanđana, ali prilagodili su se i hrvatski igrači kriteriju španjolskog suca. Više kontakata, više dvoboja u igri nije značilo da će Lahoz dopustiti grubosti.

Javnu opomenu je pokazao Pjaci u ranoj fazi susreta, više zbog neoprezne igre nego namjere, ali čim je Bjarnasson krvav napustio travnjak, posegnuo je Lahoz u džep za kartonom. Mora se priznati da su mu igrači korektnim pristupom olakšali posao, a dva kartona dobili su Islanđani u nastavku dvoboja. Da utakmicu zaista drži pod kontrolom, odlučno je potvrdio u trenutku kada je sredinom drugog dijela Finnbogason neoprezno startao na Lovru Kalinića.

Čim je došlo do kontakta između vratara i napadača. Lahoz je iste sekunde izvadio žuti karton dotrčavši u kazneni prostor Vatrenih da bi promptno pokazao islandskom napadaču kako oprosta nema. Jedina zamjerka u prvom dijelu odnosi se na prekršaj nad Badeljom iz kojeg je Finnbogason mogao zabiti za Island u 40. minuti. U drugom dijelu dosudio je opravdani jedanaesterac za Island nakon igranja rukom Lovrena i na kraju su mu svi čestitali. S pravom.
--------------------------------------------------------

DVIJE ODLUKE
PREKRŠAJ NA BADELJU
U 40. minuti umalo je Hrvatsku koštao pogotka. Finnbogason je pucao pokraj vrata, ali prethodno je Lahoz propustio dosuditi slobodan udarac nakon što je Finnbogason s leđa pokosio Badelja, oduzeo mu potom loptu i kreirao akciju sa šutom koji je prohujao pokraj lijeve vratnice.
KAZNENI UDARAC
Nije bilo sumnje, Lovren je igrao rukom za jedanaesterac. Lahoz je bio u blizini, dobro je vidio i bez upotrebe VAR tehnologije primijetio je da je stoper Vatrenih rukom spriječio centaršut Islanđana.

--------------------------------------------------------

Linker
22. travanj 2024 23:29