REUTERS/Albert Gea
'HU' I PLJESAK ZA VATRENE

UTAKMICA KOJA JE ISPALA 'SUVIŠNA' ODRAĐENA JE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN Sada su na redu Danci! Oni su put hrvatskom povratku na najviše nogometne kote

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. lipanj 2018. 09:58

"Hu“ i pljesak za Vatrene koji su premijerno na Svjetskom prvenstvu odigrali skupinu s maksimalnih devet bodova. Island je davao koliko je mogao, koristio najjače oružje prekide i po prilikama mogao proći bolje, ali Hrvati su pokazali moć i u šarenom sastavu te i potvrdili da su sve otrovne strijele zbog odmaranja igrača promašile metu. Ovaj put nisu toliko šarmirali ni veznjaci, iako je Badelj zabio i asistirao i zavrijeđuje komplimente, ni napadači, prvo bio je vratar Lovre Kalinić. Luka Modrić odigrao je do 65. minute i pokupio svoju dozu adrenalina, na kraju je Dalić iskušao i raspored 3-5-2, a silom neprilika i Rakitića jer Kovačić je tražio zamjenu.

No, Island je ahivirali čim je Mateu Lahoz svirao kraj, protiv Danaca smo stekli prvu slavu na velikim natjecanjima u Engleskoj 1996. trijumfom 3:0 kad su oni branili kontinentalni naslov, bez njih ne bi bilo francuske bronce jer zaustavili su Grčku u kvalifikacijama i održali nas na životu, preko Danaca vodi put hrvatskom povratku na najviše nogometne kote. To je momčad koja u tri kola ima samo sretnu pobjedu nad Peruom (1:0), čiji nogomet može biti opasan, ali ne bi smio biti previsoka prepreka ponove li Vatreni izdanje s Argetinom. Žarom, agresijom, entuzijazmom… Dalić sigurno na namjerava previše razbijati glavu sa sastavom, iako su ga Kalinić, Badelj i Pivarić stavli na "slatke muke".

Istina, dugo je Hrvatska vozila bez gasa, odlanjajući se na jalovu kombinatorku, u tempu veteranske Kutije šibica. Islanđani, iako tehnički inferiorni, svako toliko dogurali bi do vrata Kockastih. Kod pojedinih, posebice Jedvaja, Ćorluke i Pjace vidjelo se da igrački "nisu svoji“. Nitko od njih trojice nije je vratio na optimalan način nakon duge stanke zbog ozljede. Još nije… Osim što Pjaca može konkurirati za nadimak "Vatreni lakat 2“, ako pitate Bjarnasona.

Pamtimo izbornika Hallgrimssona iz jeseni 2016. kad je "hrustio zube“ u Maksimiru ponesen četvrtfinalom Europskog prvenstva, samo što nije decidirano rekao da je Island bolji od Hrvatske. No, brzo se osvijestio, a tek sad, budući da su dobili i u Reykjaviku, stavljene su stvari ne svoje mjesto. Hrvatska i kombinirana bolja je od Islanda. Dovoljno da se s maksimalnim samopouzdanjem krene dalje, prema nokaut fazi koja ovaj put ne bi smjela trajati samo jednu rundu. Utakmica, koja je ispala "suvišna" odrađena je na najbolji način.

Linker
19. travanj 2024 23:48