Hrvatska
 REUTERS/Carlos Barria / REUTERS
ČUDESNA VEČER U RUSIJI

VIDEO/FOTO: RAPSODIJA VATRENIH KOJA ĆE SE PAMTITI GODINAMA Rebićev trenutak genijalnosti, Modrićeva bomba i rutiner Rakitić presudili Gaučosima

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala Svjetskoga prvenstva nakon što je u susretu 2. kola D skupine u Njižnem Novgorodu pobijedila Argentinu s 3-0 (0-0).
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. lipanj 2018. 10:22

ARGENTINA – HRVATSKA 0:3


ARGENTINA (3-4-3): Caballero – Mercado, Otamendi, Tagliafico – Salvio (od 56. Pavon), Perez (od 68. Dybala), Mascherano, Acuna – Messi, Agüero (od 54. Higuain), Meza. IZBORNIK: Jorge Sampaoli.
HRVATSKA (4-1-4-1): Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović – Rebić (od 57. Kramarić 7), Modrić, Rakitić, Perišić (od 82. Kovačić) – Mandžukić (od 90. Ćorluka). IZBORNIK: Zlatko Dalić.

Hrvatska se nakon 20 godina plasirala u drugi krug Svjetskog prvenstva! Vatreni su srušili bivše svjetske prvake Argentini i velikoj Lea Messija! Čudesna noć, bravo, bravo Vatreni! Ovo je bila jedna od najvećih pobjeda hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. O ovom trijumfu dugo će se pričati, vjećno će se pamtiti! Bilo je veličanstveno, posve smo razbili Gaučose, hej ljudi, 3:0 dobiti Argentinu, to je povijest!

screenshot

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK REBIĆA

U prvoj dionici gledali smo fajterski nogomet, čvrst, žestok, bez neke maštovitosti i kombinatorike. Niti taj genijalni Messi nije znao povući neki čarobni potez na bojnom polju prepunom nagaznih mina. Ono malo lopti što je imao predao je našima. U takvom tvrdom, 'vojničkom' nogometu ne može se previše uživati, ali ulog je bio ogroman, nije to bio dan kad se trebalo razmišljati o nogometnoj romantici.

screenshot

MODRIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Međutim, u takvoj igri, Hrvatska je u prvom poluvremebu stvorila tri prilike, niti jednom se lopta nije zausitavila u mreži Caballera. Već u petoj minuti Argentina je trebala doživjeti šok, Modrić je sjajnom loptom gurnuo u prostor Perišića koji je 'vagao' Mercada, opalio s nekih osam metara iskosa, ali je Caballero vršcima prstiju uspio loptu odbiti u korner. Malo, jako malo je nedostajalo da Gaučose odmaha na početku gurnemo niz stepenice i 'slomimo im nogu'. Pet minuta kasnije, opet je Argentincima omča bila blizu vrata, opet su se izvukli za dlaku. Rakitić je odličnom loptom na boku pronašao Vrsaljka, ali ovaj je jako loše centrirao, sami su pred argentinskim vratarom bili Rebić i Mandžukić, da je samo malo jače uspio gurnuit lopti, ne bi bilo spasa za Argentinu.

screenshot

RAKITIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Nakon dvije akcije naših, stigla je i jedna opasna Gaučosa. Salvio je probio Strinića, ubacio povratnu niski loptu u šesnaesterac, naletio je Meza, pucao s nekih osam metara, ali je udarac fantastično blokirao Dejan Lovren. Ta akcija u 13. minuti je zapravo bila jedina prava akcija Argentinaca u prvom dijelu, ništa drugo nam nisu napravili. Jednog zicera poklonili smo im sami. Zbilo se to u 30-toj minuti, Vrsaljko je loše zagradio Acunu, ovaj je iz mrtvog kuta povratno pronašao Enza Pereza koj pred sobom ima praznu praktički praznu mrežu, Subašić izgleda bespomoćno, ali Perez promašuje. Kad smo već kod prilika Gaučosa, valja spomenuti centaršut Acune, koji ja završio na vrhu vratnice, Subašić je procijenio da loptu ne treba dirati, dobro je procijenio....

screenshot

RAKITIĆEV SLOBODNJAK POGLEDAJTE OVDJE.

Hrvatska je svoju najbolju priliku imala u 33. minuti I to kakvu...Vrsaljko je odlično centrirao s desna na lijevo Mandžukić se sjajno ubacio, ali ona promašio s tri metra glavom! Nije dobro pucao, šteta, velika šteta, kakva je to izvrsna gol-prilika bila.

Konačno u samoj završnici prvog poluvremena, opet je Modrić bio taj koji je svojim majstorstvom u šansu Rebiću, ovaj se malo spetljao, onda opalio po golu, možda je mogao dodati Perišiću..

Ali sve sm mu oprostili početkom drugog poluvremena kad je volejčinom nakon greške Caballera zabio fantastičan pogodak. Nakon toga se ozlijedio i izašao iz igre. Ali do izlaska je bio super, u duelima je 'razbijao' Argentince, doduše uz neke možda i bespotrebne prekršaje, a onda je zabio i nažalost morao van. Ali svoje je napravio...

Nakon našeg pogotka Argentina je stisla, u 63, minuti mogli su do izjednačenja. Nakon dodavanja Messija, Higuain je gurnuo povratnu loptu, Meza je pucao s nekih sedam metara, Subašić je obranio, naletio je Messi na odbijenu loptu, opet je Suba obranio.

Nakon tih Subašićevih bravura, moglo mogli smo dotući Argentince. Opet je bila akcija Vrsaljka i Mandžukića, opet je naš Mandžo bio u šansi, ali je opet s par metara promašio! Samapaoli je zaigrao na sve ili ništa,ubacio je u igru sav napadački arsenal. Nije mu pomoglo. Pet minuta prije kraja Rakitić je iz slobodnog udarca pogodio gredu.

HRVATSKA - ARGENTINA (Rebić 54', Modrić 80', Rakitić 90+1') 3:0

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Brozović, Rakitić, Modrić - Rebić, Perišić - Mandžukić

ARGENTINA: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Mascherano, Salvio, Enzo, Acuna - Meza, Messi, Aguero

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE NA STADIONU NIŽNJI NOVGOROD!

90'+3' - I Ćorluka je dobio priliku nastupiti! Svaka čast Daliću što je omogućio našem proslavljenom reprezentativcu upisati 100. nastup za Hrvatsku!

RAKITIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

90'+1' GOOOL! HRVATSKA VODI 3:0! Nevjerojatna igra naših okrunjena je još jednim pogotkom. Kovačić je mogao i sam postići zgoditak, ali je nesebično dodao Rakitiću za 3:0 Hrvatske protiv Argentine! Bravo, Vatreni!!!

90' - Vida izvrsno blokira udarac Argentinaca! Sjajna igra svih naših reprezentativaca! Četiri minute sudačke nadoknade.

RAKITIĆEV SLOBODNJAK POGLEDAJTE OVDJE.

86' - Sjajna prilika Ivana Rakitića! Majstorski je izveo slobodan udarac, a lopta se odbila od grede!

OTAMENDIJEV NESPORTSKI POTEZ POGLEDAJTE OVDJE.

84' - Kakav nesportski potez Otamendija! Rakitić je pao nakon jednog duela, a Otamendi ga je na podu pogodio loptom i za to zaslužio samo žuti karton. Preblaga kazna za takav potez.

81' - Dalić radi još jednu promjenu. Izašao je Perišić, a zamijenit će ga Mateo Kovačić.

MODRIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

80' GOOOL! HRVATSKA VODI 2:0! Fantastična akcija naših! Lopta je došla do Modrića koji je izvrtio Otamendija, namjestio se na udarac i fenomenalno pogodio s dvadesetak metara! Caballero se ispružio koliko je mogao, ali Luka je fantastično pogodio za 2:0! Luka, majstore!!!

79' - Dybala opet pokušava iz daljine, ali Subašić izvrsno prati igru.

75' - Rakitić je nakon jednog sudara ostalo ležati na travknjaku, sudac nije htio zaustaviti igru pa je Zlatko Dalić utrčao u teren! Nastavlja se gruba igra Argentinaca.

71' - Dybala je zaprijetio našim vratima, ali lopta nasreću odlazi visoko iznad gola.

68' - Još jednu zamjenu radi Sampaoli. Izlazi Enzo Perez, a zamijenit će ga Paulo Dybala.

66' - Izvrsna prilika naših! Rakitićeva fantastična lopta došla je do Vrsaljka koji ubacuje u peterac, a Mandžukićev udarac uspijevaju blokirati Argentinci.

PRILIKU ARGENTINACA POGLEDAJTE OVDJE.

64' - Kakva prilika Argentinaca! Higuain je prošao po lijevoj strani, ubacio u peterac, no Subašić i Rakitić zajedno blokiraju udarce Meze i Messija!

62' - Još jedna sjajna Lovrenova intervencija! Blokirao je pokušaj Argentinaca u šesnaestercu.

56' - Prisiljen je mijenjati i Dalić. Rebić se ozlijedio, a u igru je ušao Andrej Kramarić.

55' - Čak dvije zamjene radi Sampaoli. Iz igre su izašli salvio i Aguero, a priliku da promijene rezultat dobit će Pavon i Higuain.

54' GOOOL! HRVATSKA VODI 1:0! Modrić je poslao dugu loptu preko cijelog igrališta, Mandžukić je odlično prima, međutim lopta dolazi do Caballera koji griješi i predaje je do Rebića, a on je fantastičnim udarcem sprema u mrežu! Bravo, Ante!!!

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK REBIĆA

53' - Prvi udarac Argentinaca na vrata! Aguero je iz okreta pucao prema golu, ali Subašić je izvrsno postavljen.

51' - Još jednom je Rebić poveo kontru, no Mercado je u zadnji trenutak na njemu napravio prekršaj na centru i zaradio žuti karton.

50' - Dalić je poslao na zagrijavanje Badelja, Kovačića i Kramarića.

49' - Argentinci opet počeli visokim presingom kao i u prvom poluvremenu. Naši zasad uspijevaju kontrolirati situaciju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

REBIĆEV PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE.

45'+2' - Kakva prilika hrvatskih nogometaša! Modrić je poslao fantastičnu dugu loptu do Rebića koji se spetljao u najvažnijem trenutku, uspio je uputiti udarac prema golu, ali je lopta otišla daleko iznad gola Argentinaca.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Još jedan u nizu grubih prekršaja. Meza je oštro nagazio Vrsaljka koji ostaje ležati na travnjaku. Uzbekistanac čak ništa nije ni dosudio!

43' - Još jedan okršaj Rebića i Mercada. Sada sve češće gledamo prekršaje, a sve manje igru obiju reprezentacija.

39' - Oštar Rebićev start na Mercadu! Zaradio je žuti karton, a za ovakav prekršaj mogao je dobiti i crveni. Dalić je vidno uznemiren zbog Rebićeve nervoze.

36' - Rebić oštro kritizira suđenje i vodi nepotrebnu raspravu s uzbekistanskim sucem nakon jednog sudara s Mercadom. Dalić ga upozorava da smiri strasti.

MANDŽUKIĆEV PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE.

33' - Izvrsna akcija naših! Vrsaljko je ubacio s lijeve strane, Mandžukić u padu glavom loše zahvaća loptu s pet metara i promašuje suparnički gol. Srećom, jer je ionako suđeno zaleđe.

PEREZOV PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE.

30' - Najbolja prilika za Argentinu na utakmici! Acuna je prošao po lijevoj strani, Rebić je nespretno reagirao, lopta je došla do Enza Pereza koji s desetak metara promašuje prazan gol!

29' - Rebić je krenuo u kontru, srušio ga je Mascherano oko centra, a sudac nije niti dosudio prekršaj niti dodijelio žuti karton!

26' - Izvrsna Strinićeva reakcija! Aguero je ispremiješao obranu po lijevoj strani, ubacio u peterac gdje je čekao Messi, ali Strinić glavom izbacuje loptu u korner.

23' - Još jedan oštar start Otamendija na Mandžukiću! Vrijeme je da uzbekistanski suci počnu kažnjavati oštre prekršaje Argentinaca...

21' - I Brozović je okušao svoj udarac koji je blokirala argentinska obrana. Acuna s druge strane odmah uzvraća iz mrtvoga kuta, a lopta je odsjela na gredi.

16' - Sada je Enzo Perez s dvije noge "uletio" Rakitiću! Srećom, naš je igrač prošao bez ozbiljnijih posljedica.

13' - Sjajna Lovrenova reakcija! Messi i Salvio su izigrali našu obranu po desnoj strani, lopta je došla do Meze koji s vrha šesnaesterca puca po golu, no Lovren blokira u zadnji trenutak!

11' - Još jedna izgledna prilika za naše igrače! Rakitić je uputio dugačku loptu do Vrsaljka na desnoj strani. Vrsaljko centrira u peterac, ali Rebić nažalost nije stigao do lopte.

9' - Otamendi vrlo brzo uzvraća našem napadaču. Na isti način nagazio je Mandžukića koji također pada uz bolni izraz na licu. Sudac se zasad nije oglasio.

7' - Manžukić je nagazio Otamendija koji uz bolnu grimasu pada na travnjak. Uzbekistanski sudac je samo primirio situaciju koja je mogla prerasti u prvu opomenu za hrvatske nogometaše.

SJAJNU PERIŠIĆEVU PRILIKU POGLEDAJTE OVDJE.

5' - Kakva prilika za Hrvatsku! Perišić je prošao po lijevoj strani, uputio je jak udarac prema golu, no loptu je Caballero odbio u korner.

4' - Fantastična je atmosfera na tribinama! Argentina je furiozno krenula u susret, ali su naši brzo neutralizirali njihove pokušaje.

1' - Počela je utakmica na stadionu Nižnji Novgorod! Vatreni, ajmooo!!!

18:50 Službeno su objavljeni sastavi Hrvatske i Argentine za večerašnju utakmicu. Kod Argentine je iznenađenje izostavljanje mladog Pavona, a u Hrvatskoj je Dalić, pomalo neočekivano, dao priliku Marcelu Brozoviću od prve minute.

Linker
23. travanj 2024 18:46