REUTERS/Michael Dalder
TO MOŽE SAMO 'ELF'

FOTO: KAKVA DRAMA U UTAKMICI SVJETSKIH PRVAKA Nijemci su se spasili s igračem manje, prekrasnom golčinom duboko u sudačkoj nadoknadi

Nogometna reprezentacija Njemačke pobijedila je Švedsku 2:1 u dramatičnoj završnici utakmice 2. kola skupine F SP-a u Rusiji. Gol odluke zabio je Toni Kroos u 5. minuti sudačke nadoknade.
Piše: HinaObjavljeno: 23. lipanj 2018. 12:28

NJEMAČKA - ŠVEDSKA 2:1 (Reus 48', Kroos 90'+5' / Toivonen 32')

NJEMAČKA (4-2-3-1): Neuer – Kimmich, Rudiger, Boateng, Hector (od 87. Brandt) - Rudy (od 31. Gundogan), Kroos – Muller, Draxler (od 46. Gomez), Reus – Werner.

Izbornik: Joachim Low

ŠVEDSKA (4-4-2): Olsen – Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson – Claesson (od 74. Durmaz), Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg (od 90. Thellin), Toivonen (od 78. Guidetti).

Izbornik: Janne Andersson

Nakon poraza u prvom nastupu od Meksikanaca svjetski prvaci Nijemci morali su u drugom nastupu u Rusiji svladati Šveđane te su u utakmicu krenuli izuzetno agresivno. Prvih 10-ak minuta utakmice praktički se igralo samo na švedskoj polovici no Nijemci nisu uspjeli konkretizirati svoj pritisak.

Najveću šansu u tom uvodnom periodu Njemačka je imala u 3. minuti kada je Werner glavom spustio loptu za Draxlera, no njegov pokušaj iz blizine uspio je blokirati švedski kapetan Granqvist dok Hector nije dobro zahvatio loptu koja se odbila na vrh kaznenog prostora.

Švedska je tijekom čitave utakmice prijetila isključivo iz protunapada, a već u prvoj takvoj situaciji trebala je dobiti i bolju priliku od one u kojoj se našao Berg. Švedski je napadač krenuo sam od sredine igrališta prema Neueru, a kada je ušao u kazneni prostor i spremao se uputiti udarac Boateng ga je zakačio po nozi i istodobno ga malo gurnuo no poljski sudac Marciniak nije pokazao na bijelu točku, a nije reagirala niti sudačka ekipa zadužena za VAR.

GOLOVE S UTAKMICE NJEMAČKA - ŠVEDSKA POGLEDAJTE OVDJE

Ubrzo potom ozlijedio se njemački veznjak Rudy koji je dobio neugodan nehotični udarac u glavu od Toivonena, njemu se prilično dugo ukazivala pomoć, a dok su bili s igračem manje Nijemci su prepustili terensku inicijativu Šveđanima koji su iskoristili priliku i umrtvili igru. Njemački izbornik Loew reagirao je tek u 31. minuti kada je umjesto Rudyja uveo Gundogana, no do kraja prvog poluvremena Njemačka više nije mogla uspostaviti igru s početka dvoboja.

Štoviše, u 34. minuti do prednosti je stigla Švedska. Kroos je izgubio loptu na svojoj polovici terena, ona je stigla do Claessona koji je ubacio u kazneni prostor gdje je Toivonen utrčao u prostor između Kroosa i Boatenga, lijepo prsima smirio loptu, a onda i lobom prebacio neodlučnog Neuera.

Mogla je Švedska na odmor i s dva gola prednosti, ali je Neuer u posljednjim sekundama prvog poluvremena krajnjim naporom odbio loptu koju je Berg uputio glavom u njegov donji desni kut.

Drugo poluvrijeme je počelo kao i prvom, velikim pritiskom Njemačke koji je dao rezultata već u 48. minuti. Werner je uputio prizeman centaršut s lijeve strane, a na njega je na pet metara od gola Reus reagirao brže od Augustinssona i poslao loptu u mrežu.

I nakon izjednačenja nastavio se veliki pritisak Njemačke, no Mueller u 51., pa Hector u 56. i reus u 61. minuti nisu najbolje reagirali pred švedskim golom. Nakon tog velikog pritiska Njemačka kao da se ispuhala te sredinom nastavka više nije bilo prevelikih opasnosti za Švedsku.

Šveđanima je posao bio dodatno olakšan u 82. minuti kada je Boateng zbog prekršaja na Bergu dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton. Nakon tog slobodnog udarca zaprijetio je Granqvist, ali njegov udarac Neuer je jedva uspio izbiti u kroner.

Uslijedila je dramatična završnica u kojoj je Njemačka do pobjedničkog pogotka stigla u petoj minuti nadoknade vremena. Šveđani su napravili prekršaj na samom rubu kaznenog prostora s lijeve strane, Kroos i Reus su odigrali kratku kombinaciju nakon koje je uslijedio briljantni udarac Kroosa u daljnji kut nemoćnog Olsena za pogodak koji je vratio Njemačku u igru. Da je ostalo neodlučeno Njemačkoj bi ostali samo teoretski izgledi za prolazak dalje jer bi imali tri boda manje od druge Švedske uoči posljednjeg kola.

Mogla je Njemačka do pogotka i ranije u sudačkoj nadoknadi, ali je odličan udarac Brandta sa 18 metara u 92. minuti odsjeo na vratnici.

Ovim rezultatom branitelj naslova Njemačka u posljednji se trenutak vratila u igru za prolazak u osminu finala. Sada ima tri boda kao i Švedska te se te dvije reprezentacije nalaze na diobi drugog mjesta u skupini iza vodećeg Meksika koji ima maksimalnih šest bodova, dok je na dnu Južna Koreja bez bodova.

Ranije u subotu Meksiko je u Rostovu na Donu svladao Južnu Koreju također sa 2-1.

U posljednjem kolu 27. lipnja igrat će Južna Koreja - Njemačka i Meksiko - Švedska.

NJEMAČKA - ŠVEDSKA 2:1 (Reus 48', Kroos 90'+5' / Toivonen 32')

---------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE U SOČIJU!

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

90'+5' GOOOL! Toni Kroos je s Reusom izveo minijaturu iz slobodnog udarca, opalio s lijeve strane iskosa i u zadnjim sekundama utakmice pogodio u same rašlje za vodstvo i spas Njemačke na svjetskome prvenstvu!

90'+2' - Kakav udarac Juliana Brandta! Raspalio je s vrha šesnaesterca, no lopta se od vratnice odbija do Wernera koji ne reagira na pravi način.

90' - Posljednja izmjena i kod Šveđana. Izašao je Berg, a u posljednjim minutama mijenja ga Isaac Kiese Thelin. Igrat će se čak 5 minuta sudačke nadoknade.

88' - Kakva prilika za Nijemce! Kroos je ubacio s lijeve strane, Gomez je uputio izvrstan udarac glavom, no Olsen sjajnom paradom u padu brani gotovo siguran pogodak!

87' - I zadnji potez Joachima Löwa. Izašao je Hector, a priliku dobiva Julian Brandt.

83' - Granqvist je uputio izvrstan udarac glavom, a Neuer je uspio loptu izbiti u korner nakon što se poskliznuo u svom petercu.

82' - Crveni karton za Boatenga! Napravio je još jedan od brojnih prekršaja na sredini terena i poljski sudac mu je odlučio dati drugi žuti karton! Njemačka do kraja s igračem manje.

81' - Pritisak Nijemaca ne jenjava. Kimmich je opet oštro ubacio s desne strane, ali Wernerov udarac odlazi malo iznad grede.

78' - Iz igre izlazi i strijelac prvog pogotka Toivonen, a zamijenit će ga John Guidetti.

75' - Snažan udarac Forsberga s vrha šesnaesterca, ali Neuer je izvrsno postavljen i bez poteškoća hvata loptu.

74' - Prva promjena kod Šveđana. Claesson izlazi iz igre, a priliku dobiva Jimmy Durmaz.

71' - Forsberg je prijetio da će povući kontru pa Boateng radi taktički prekršaj na samome centru. Prvi žuti karton za Nijemce.

68' - Boateng je ubacio "svijeću" u šesnaesterac Šveđana, Gomez se našao sam pred vratima i lošim udarcem uspio s pet metara prebaciti preko grede. Srećom po njega, suđeno je zaleđe.

62' - Izvrstan dribling i udarac Tonija Kroosa, ali lopta je završila u švedskome bloku.

60' - Kakva šansa za Njemačku! Kimmich je ubacio oštru loptu u peterac, Reus ju je pokušao pogoditi atraktivno petom, no promašio je cijelu loptu i upropastio sjajnu priliku.

56' - Werner je još jednom probio po lijevoj strani, sjajno je centrirao u šesnaesterac, ali Hector nije uspio zahvatiti loptu kako treba i Olsen lakoćom brani.

51' - Još jedna sjajna prilika Nijemaca! Kroos je s desne strane ubacio iz slobodnog udarca, najviši je bio Müller koji izvrsno gađa glavom, no lopta odlazi pokraj vratnice.

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

48' GOOOL! NJEMAČKA IZJEDNAČILA NA 1:1! Timo Werner je ubacio s lijeve strane, Gomez je u padu propušta, a Reus uspijeva s(p)retno koljenom ubaciti u mrežu!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Njemačka još uvijek bez pogotka na ovom prvenstvu. Mario Gómez ušao je umjesto Draxlera.

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA!

45'+2' - U zadnjim sekundama drugog poluvremena Larsson je izveo slobodan udarac, Berg je fantastično tukao glavom, ali Neuer fenomenalnom paradom brani vršcima prstiju!

45' - Dvije su minute sudačke nadoknade.

44' - Još jedna izvrsna prilika za Švedsku! Forsberg je uputio loptu "s očima" u peterac, Claesson je izbio sam pred Neuera, ali napravio je potez previše i spetljao se u kritičnom trenutku.

43' - I dalje traje pritisak Nijemaca. Kimmich je ubacio u peterac, Draxler je bio izglednoj prilici, no poslužio se rukama i sudac je ispravno dosudio prekršaj u napadu.

39' - Sjajna prilika za Njemačku! Gündogan je uputio snažan udarac, a Olsen fantastično brani. Lopta se odbija do Müllera, no Lustig na vrijeme stiže u blok i izbija loptu u korner.

POGODAK ZA VODSTVO ŠVEĐANA POGLEDAJTE OVDJE.

32' GOOOL! ŠVEDSKA VODI 1:0 PROTIV AKTUALNIH SVJETSKIH PRVAKA! Pogrešku njemačke obrane koriste Šveđani, lopta dolazi do Toivonena koji je izvrsno prima prsima i prebacuje istrčalog Neuera!

31' - Joachim Löw je prisiljen napraviti prvu zamjenu. Rudyju krvarenje nikako nije prestajalo pa je izašao iz igre, zamijenit će ga Ilkay Gündogan.

28' - Nijemci trenutno s igračem manje jer je Rudy dobio nezgodan udarac u nos i potekla mu je krv. Liječnici saniraju ozljedu.

24' - Treći udarac iz kuta za Nijemce. Švedska je obrana bila previsoka za suparnike. Šveđani zasad nemaju niti jedan korner.

18' - Još jedna prilika za Šveđane. Boateng je i ovog puta pravodobno reagirao i ušao u blok.

13' - Kakva prilika za Šveđane! Berg je izbio sam pred Neuera, prilika je bila gotovo stopostotna, no Boateng ga je u kritičnom trenutku odgurnuo. Svi su Šveđani skočili i tražili najstrožu kaznu, ali se poljski sudac Szymon Marciniak nije oglasio.

8' - Draxler još jednom prijeti Šveđanima! Probio je po lijevoj strani, ubacio u peterac, no nitko ga od suigrača nije pratio.

6' - Forsberg je sjajnim drblingom izbacio cijelu njemačku obranu, krenuo prema vratima, ali je u ključnom trenutku izgubio loptu, možda i pod prekršajem.

3' - Prva velika prilika na utakmici! Nijemci su zaprijetili ispred vrata Šveđana, Draxler je uputio udarac, ali švedska obrana uspijeva izbaciti loptu izvan šesnaesterca.

1' - Počela je utakmica na stadionu Fišt u Sočiju! Švedska je prva krenula s centra.

---------------------------------------------------------

I službeno su objavljene početne postave Njemače i Švedske. Löw je dao priliku Reusu od prve minute na opće oduševljenje brojnih navijača!

Dosad su se Njemačka i Švedska sastale 37 puta. Njemačka je pobijedila 15 puta, remizirali su 9 puta, a 13 je puta Švedska izašla kao pobjednik.

Linker
16. travanj 2024 23:08