Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija
SN PORTRET NIKOLE KALINIĆA

BACIO JE VRPCU, IZABRAO ŠUTNJU, ODBIO IGRATI... Točno 10 godina nakon debija u reprezentaciji sam se gotovo sigurno zauvijek izbacio iz reprezentacije

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. lipanj 2018. 23:44

Točno deset godina nakon debija u reprezentaciji, odlučio se Nikola Kalinić na radikalni potez. Na Europskom prvenstvu u Austriji 16. lipnja 2008. godine upisao je 16 premijernih minuta za reprezentaciju. Tada 20-godišnjak, perspektivni napadač Hajduka koji je netom završio sezonu s 15 pogodaka u bijelom dresu, našao se na popisu reprezentativaca Slavena Bilića.

U trećoj utakmici Vatrenih na europskoj smotri dobio je Kalinić prigodu upisati debitantski nastup. Točno na isti datum 10 godina kasnije, ponovno je Kalinić na klupi, ali sada više nema želju za ulaskom. U Kärntenu je radosno dočekao poziv Bilića, 10 godina kasnije Daliću je u Kalinjingradu rekao “bole me leđa”.

Jednom će možda ispričati jesu li ga i koliko su ga zapravo boljela leđa ili ga je zapravo bolio ponos jer nije imao željeni status prvotimca. Ali, u igru nije ušao, točno nakon 10 godina završio je svoj nastup za reprezentaciju. U to nema sumnje, jer nije u pitanju Dalić, niti neki drugi izbornik.

Kalinić je već godinama ljut zbog, po njemu, nezasluženog statusa u reprezentaciji. Sa 42 nastupa i 15 pogodaka praktički se oprostio od reprezentacije. Oprostio se u Kalinjingradu bez odigrane minute. Ali, ušao je u povijest, nažalost, po činjenici da je prvi igrač koji je potjeran iz reprezentacije sa Svjetskog prvenstva.

Zagreb, 091117. 
Stadion Maksimir.
Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Nikola Kalinic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Nikola Kalinić

Bilo je i prije Kalinića igrača koji su odlazili iz reprezentacije protiv svoje volje, zbog nediscipline iskazane na pripremama. Lovren se isto kao i Kalinić nije htio skinuti u prijateljskoj utakmici s Mađarskom, pa ga je Čačić prekrižio za Euro u Francuskoj.

Lovren nije vidio Euro 2016., a gledajući s ove kratke vremenske distance, bilo bi i za Kalinića bolje da se nije pojavio u Francuskoj. Možda zvuči čudno, jer Kalinić je u Bordeauxu prije dvije godine na stadionu Atlantique zabio sjajan pogodak petom u pobjedi nad Furijom 2:1.

Međutim, u Francuskoj je Kalinićeva frustracija narasla gotovo do kulminacije. Nezadovoljan statusom kod tadašnjeg izbornika Čačića okrenuo je leđa svim medijima. Odmah nakon povratka iz Francuske blokirao je sve medijske pozive i nikada nije ispričao što ga je to naljutilo u Francuskoj.

Split, 180618.
Nakon sukoba sa izbornikom Zlatkom Dalicem, Nikola Kalinic je napustio nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstu u Rusiji i vratio se uz Hrvatsku.
Na fotografiji: Kalinic na Splitskom aerodromu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
Nikola Kalinić

Je li to činjenica da nije igrao protiv Portugala nakon što je odličnom izvedbom i pogotkom začinio dvoboj kontra Ramosa i njegovih? Vjerojatno. Ali, možemo samo nagađati, jer Nikola Kalinić rijetko se u protekle dvije godine pojavljivao u medijima. Nije ni inače bio od velike priče, ali poslije Eura se potpuno zatvorio. Ali, onaj tko Kalinića poznaje iz hajdučkih dana, nije se imao čemu čuditi.

U Hajduku je debitirao sa 17 godina i 11 mjeseci, u smiraju jeseni 2005. u mandatu Ivana Gudelja na utakmici protiv Cibalije u Vinkovcima. Igrač Hajduka bio je do ljeta 2009. kada je potpisao za Blackburn u rekordnom transferu od 7,5 milijuna eura. Tri mjeseca kasnije Hajduk je tražio promptnu isplatu (a ne obročnu) pa je transfer smanjen na 7 milijuna eura, ali i takav je bio najveći u povijesti Hajduka sve do odlaska Vlašića u Everton.

Burna reakcija

Iz Blackburna je nakon dvije sezone otišao u Dnjipro nakon što je nekadašnji klub Alana Sheraera ispao u drugu ligu, ali nije bio ni zadovoljan statusom kod Stevea Keanea. Nije bio zadovoljan ni nogometom kakvog je igrao Keane i zahtijevao je odlazak.

U Hajduku je kod Jarnija burno reagirao nakon zamjene u finalu Kupa kada je bacio kapetansku vrpcu zbog izmjene što je uslijedila poslije crvenog kartona vrataru Baliću. Jarni je morao uvesti pričuvnog vratara, a jednog je vadio i izbor je pao na Kalinića. Navijači su mu kasnije oprostili taj gaf, ali ostalo je zapisano...

U Milanu je imao ispodprosječnu sezonu, zabio je šest pogodaka, ali s Gattusom je ušao u verbalni konflikt zbog kojeg je prije dva mjeseca jednu utakmicu završio na tribini. Nije ovo bila njegova sezona i na kraju je sve kulminiralo konačnim “NE” Daliću u Kalinjingradu. U reprezentaciji je nezadovoljan bio već godinama i sam je na kraju izabrao odlazak. Svjestan poteza koji nema opravdanja zatvorio je sebi vrata Vatrenih. Iza Kalinića je statistički ostalo 10 godina u reprezentaciji, 42 nastupa i 15 pogodaka. Ostala je i činjenica da nikada nije pronašao način kako se nositi sa situacijama u kojima se osjećao zapostavljenim. Zato ga danas više nema u reprezentaciji...

Linker
18. travanj 2024 11:33