Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
NE MOŽE LÖW BITI JEDINI KRIVAC

BIVŠI TRENER HAJDUKA ZA SN OTKRIVA POZADINU POVIJESNOG POTONUĆA NJEMAČKE Pa oni su prije SP-a imali dva nenormalna podbačaja!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. lipanj 2018. 19:02

Jutro nakon šokantnog poraza protiv Južne Koreje i još šokantnijeg ispadanja sa Svjetskog prvenstva Njemačka se nije okrenula ozbiljnim analizama uzroka koji su doveli do zasigurno najvećeg debakla u povijesti njihova nogometa.

Ozbiljni Nijemci takve stvari ne rade preko noći, tako da su medijski prostor uglavnom zauzeli oni koji nemilice vrijeđaju izbornika Joachima Löwa i njegove igrače. Recimo, nekadašnja njemačka zvijezda Mario Basler besramno je izvrijeđao Mesuta Özila.

- Özil je precijenjen igrač, kreće se po terenu poput mrtve žabe.

Basler je oduvijek imao otrovan govor, ali njemački navijači neće ga doživjeti ozbiljno, jer Özil je reprezentaciji prethodnih godina dao nemjerljivo više nego Basler u svoje vrijeme. Jedno loše odigrano svjetsko prvenstvo - koliko god ušlo u povijest kao prvo u kojem se Njemačka oprostila u skupini - ne može potamniti briljantne stvari koje je ova generacija napravila. Pod vodstvom Joachima Löwa Nijemci su od 2006. godine na svakom velikom natjecanju igrali barem polufinale, da bi vrhunac ostvarili prije četiri godine u Brazilu kada su bili svjetski prvaci.

Zašto su, međutim, sada dotaknuli dno? Je li se ova generacija jednostavno potrošila?

- Teško je samo tako dati nekakvu dublju analizu razloga koji su doveli do ovako nevjerojatnog podbačaja - kazuje Damir Burić, hrvatski trener koji već niz godina radi u njemačkom nogometu i poznaje ga praktički bolje nego hrvatski.

Zagreb, 140516. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica 36. kola 1. HNL lige izmedju NK Zagreba i Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Detaljna analiza

- Nisam siguran ni da Löw već sada zna što je pošlo po krivu, ali sumnjam da će pedantni Nijemci u predstojećem razdoblju stvari isecirati do najsitnijih detalja i da će ovakav debakl ostati tek izuzetak u državi koja je u toliko nogometnih stvari doista jedinstvena u svijetu.

Löw je nakon debakla istaknuo da još mora razmisliti o svemu što se dogodilo, te da je i ostavka jedan od njegovih mogućih poteza. S druge strane, Njemački savez stao je uz izbornika?

- Previše je Löw imao sjajnih rezultata da bi ga bilo tko samo tako prekrižio. Znate, Löw oko sebe ima impresivan stožer koji brine o svim mogućim stvarima vezanim uz momčad. Na takav način radi i Njemački savez, tako da ovaj debakl s te strane poprima još nevjerojatnije razmjere i nepošteno bi bilo samo Löwa okriviti za nesupjeh. Nijeci su toga svjesni i budite sigurni da neće vući nikakve poteze dok ne budu sigurni u uzroke koji su do svega ovoga doveli.

Je li se vama ovakav rasplet činio mogućim?

- Naravno da nije, jer računaš da su to Nijemci i da će oni već izvući nešto da se podignu. Međutim, da stvari ne štimaju pokazale su već i same pripreme. Izgubili su od Austrije nakon 20 godina, a onda su remizirali sa Saudijskom Arabijom. To su dva rezultata koja nisu normalna za njihove standarde i koja su ukazivala na probleme u momčadi. Na njihovu žalost, Mundijal ih je samo ogolio do kraja.

Alternativna rješenja

Pogledamo li klupsku sezonu igrača poput Mesuta Özila ili Thomasa Müllera možemo konstatirati da su doista bili u padu i da su možda trebali razmišljati o nekim alternativnim rješenjima za Mundijal?

- To apsolutno stoji, ali ponovit ću vam, Njemački savez i reprezentacija imaju fantastičan tim stručnjaka i analitičara koji analiziraju svakog igrača do najsitnijh detalja. Netko je od njih očito trebao prepoznati činjenicu da su određeni igrači energetski pali i da ne mogu pratiti standarde kakve Elf već godinama postavlja svojim igračima. Ima još nešto, Löw je s tim igračima pokorio svijet, on ih poznaje, on im vjeruje, oni imaju dokazani pobjednički mentalitet i nije ih se baš tako lako odreći. Očito je negdje krivo procijenjeno da su ti dečki u ovom trenutku spremni za ovako veliki turnir. Nemaju oni puno godina, nego jednostavno nisu energetski bili na pravoj razini, kao da je došlo do određenog zasićenja nakon toliko godina igranja na nevjerojatno visokim razinama, kako u reprezentaciji, tako i u klubovima.

Stvar procjene

Nije da Njemačka nema mladih i vrlo potentnih igrača koji su ih mogli zamijeniti?

- Ima ih pregršt, bila je to samo stvar nečije procjene. U Bundesligi postoji cijela niska mladih Nijemaca koji su već sada fantastični igrači, ali još uvijek nisu afirmirani na elitnoj europskoj sceni, pa ih možda javnost malo suzdržanije doživljava. Nemojte zaboraviti da su ti mladi i manje afirmirani dečki prije samo godinu dana lakoćom osvojili Kup konfederacija koji se igrao u Rusiji, a jako je malo tih igrača sada dobilo priliku na Svjetskom prvenstvu. No, ponovit ću, to su sve tek naši površni dojmovi sa strane...

Po vama se ne treba bojati za budućnost njemačkog nogometa?

- Dođite malo u Njemačku, pogledajte im stadione i kampove, pa pogledajte utakmice koje se igraju u Bundesligi i sve će vam biti jasno. Ovo je jedan izolirani incident kojeg će Nijemci brzo pospremiti u zaborav...

Hrvatska iz perspektive Njemačke radi čuda u Rusiji

Naravno da Damir Burić pomno prati i hrvatske nastupe u Rusiji.

- Igramo sjajno, točno se vidi da izbornik ima jasnu viziju što želi od koje utakmice. Protiv Nigerije smo igrali s četiri napadača jer smo tražili pobjedu, protiv Argentine smo zgusnuli vezni red, protiv Islanda odmorili većinu igrača... Ne sumnjam da ćemo imati i jasnu viziju što želimo protiv Danske, a dakako da vjerujem u naš prolaz, jer imamo bolju reprezentaciju nego Danska, iako nas čeka teška utakmica. No, nešto drugo bih volio naglasiti. Kako dobro poznajem nogometne prilike i u Hrvatskoj i u Njemačkoj doista mi ovo što smo napravili u Rusiji - a i što inače radimo u nogometu - zvuči kao svojevrsno čudo. Njemačka ima sve što možete zamisliti, od infrastrukture, stručnjaka, broja igrača, navijača, sponzora, atmosfere... pa se oprosti u prvom krugu. A mi, koji toliko toga nemamo, slovimo za jednog od najvećih favorita turnira. Fantatsično! (rš)

Linker
18. travanj 2024 15:13