Tom Dubravec/ CROPIX
DAN POSLIJE U MOSKVI

DALIĆ NAKON POVIJESNOG ULASKA U FINALE OTKRIO TAJNU NESTVARNOG USPJEHA 'Nakon toga je bilo dosta polemike, a dobili smo pomoć za ovaj pohod"

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. srpanj 2018. 18:43

Hrvatska je nakon još jedne junačke bitke izborila veliko finale Svjetskog prvenstva gdje ih ove nedjelje s početkom u 17 sati čeka Francuska.

Dan nakon prospavane noć dojmove o utakmici u kojoj smo nakon produžetaka i golova Ivana Perišića i Marija Mandžukića srušili Engleze (2:1) još je jednom iznio naš izbornik Zlatko Dalić.

Između ostalog, hrvatski strateg danas je najavio okršaj s Francuskom Didiera Deschampsa, progovorio o trenerima koji su utjecali na njegov stil, otkrio jednu od tajni nestvarnog uspjeha, ali i misterij iza igri velikog junaka jučerašnje pobjede - Ivana Perišića.

Engleska arogancija - dodatna motivacija?

"Hvala na čestitkama. Ja mislim da smo zasluženo pobijedili. Bili smo bolji pogotovo drugo poluvrijeme i produžetak. Naravno, uvijek postoji dodatni motiv. Možda engleska momčad ili mediji nisu prikazali dodatan respekt, ali mi ga zaslužujemo, samo pogledajte gdje igraju naši igrači. Možda je to za njih bio jedan dodatan motiv. Ovo je nogomet, teška borba i treba biti dostojanstven u pobjedi. Možda je taj motiv postojao, no mi smo i mimo toga imali motiv - da uđemo u finale i razveselimo svoje igrače i narod."

Prvi poraz od Perua, kako je to utjecalo na napredak Hrvatske?

"Jedan od glavnih razloga zbog čega smo mi u finalu su i te prijateljske utakmice. Igrali smo protiv četiri ekipe koje su nastupile na ovom Mundijalu. To je za nas bilo izvrsno iskustvo koje je ukazalo na greške. Nakon te utakmice bilo je dosta polemike u našoj državi i tad sam ja izjavio da ovo nije dobro i da igrači moraju promijeniti svoj stav ako hoćemo proći grupu. To nam je puno pomoglo u ovom pohodu, a već smo i protiv Meksika bili puno bolji."

Luka Modrić - 'Zlatna lopta' i može li ga zaustaviti N'Golo Kanté koji se pokazao u jako dobrom izdanju na ovom SP-u?

"Ovo što je on dosad pokazao na turniru, jedan je od najboljih defenzivnih veznih na ovom natjecanju. Ne bojim se da će zatvoriti Modrića jer imamo i drugih rješenja. Ja bi bio najsretniji kad bi Luka osvojio Zlatnu loptu, on je sve postigao u klupskoj karijeri, još mu nedostaje ovo u reprezentaciji. Mislim da ju je on zaslužio svojim igrama na ovom SP-u."

Umor?

"Što više igramo mi smo još bolji. Nije me strah jer mi igrači djeluju tako da što nam je teže oni su još svježiji. Možda ćemo biti jedina ekipa s osam utakmica na ovom Mundijalu, kada se zbroje sve minute. Jednom igraš finale i mi smo do njega došli. Vjerujem da ćemo snaći snage i motiva za ovo."

Francuska?

"U finalu su dvije najbolje momčadi koje su do toga došli sasvim zasluženo. Bit će to naša najteža i najzahtjevnija utakmica. Pokazali su da su opasni, trebamo biti oprezni. Treba se paziti te njihove polukontre i kontre..."

Perišić konačno proradio?

"Dobio je samopouzdanje. Rekao sam, uz pravog Perišića bit ćemo svjetski prvaci. Možda je razlog onakvih njegovih ranijih igara taj što ja tražim od njega da odrađuje puno zadataka u defenzivi. To je jedan od razloga zašto on u fazi napada ne izgleda kako bi možda izgledao. Sad je zabio, napunio se samopouzdanjem. Mi ga trebamo u njegovom najboljem izdanju."

Mentori koji su utjecali na njegov rad?

"Ja se to ne sramim reći. Moj mentor je bio Ćiro Blažević i evo... Poklopilo se da sam ja njega nadmašio. Meni je velika čast što sam imao priliku učiti od njega. Radio sam s 10-ak trenera kroz karijeru. Prikupljao sam podatke, bilježio sve i na kraju izgradio svoj stil. Lijepo je učiti od drugih, ali treba izgraditi svoj stil i vjerovati u njega. Puno sam toga naučio od bivših trenera i zahvalan sam im na tome, ali sam na kraju izgradio svoj stil."

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Možemo li dobiti barem mali uvid u prvih 11?

"Prvo ne znam tko će biti zdrav, tko će biti spreman. Tako da ja o tome ne govorim baš puno. Takva mi je praksa i takva mi je navika. Mi imamo 22 vrhunska igrača i koga god stavim neću pogriješiti", odgovorio je Dalić nakon što se prvo nasmijao na pitanje novinara.

Situacija s igračima, kako su preživjeli slavlje?

"Vidjet ćemo kada prođe ovaj slobodan dan. Radimo na terapijama, još uvijek nemamo pravo stanje igrača. Nadam se da će sve biti OK. Dobro je da su se malo opustili i jučer proslavili. Ja sam to odobrio, ne radim nikakvu kontrolu jer oni i sami znaju što je dobro za njih, a što ne. Protiv Engleza nitko nije htio van, svi su govorili da mogu još, a znam da su bili umorni, neki su i imali problema..."

Liga nacija, ulaganja za poboljšanje uvjeta?

"Za takve momčadi poput Engleske i Španjolske mi trebamo stadion za 40-50 tisuća ljudi. Da možemo uživati u nogometu. Naravno da se mora nešto pokrenuti i to sam morao naglasiti. Ako neću sad, kad ću? Morao sam usporediti u kakvim smo uvjetima sve ovo postigli. Mora se nešto napraviti i ja to ističem, jer nogomet je toliko toga donio Hrvatskoj, kao i drugi sportovi..."

Didier Deschamps?

"Ima kontinuitet, ima rezultate. Kao igrač je imao sjajnu karijeru i meni je čast što ću se naći na utakmici nasuprot čovjeka takve karijere, ali nadam se da on neće ponovno biti svjetski prvak."

Brine li vas što smo tri utakmice gubili?

"Uvijek se gleda krajnji rezultat. Tako da me ne brine", kratko je odgovorio Dalić za kraj.

Linker
17. travanj 2024 14:12