REUTERS/Jason Cairnduff
REUTERS

VELIKI U PORAZU

DANIMA JE SMIŠLJAO KAKO NADMUDRITI DALIĆA, ALI NI ON NA KRAJU NIJE MOGAO NIŠTA 'Hrvate smo neutralizirali, sada svojoj braći možemo poželjeti sreću'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 02.07.2018. u 00:16

 • Danski izbornik, Norvežanin Åge Hareide (64), prvi je došao pred novinare nakon šokantnog poraza protiv Hrvatske i ispadanja sa Svjetskog prvenstva.

  - Kasper je poduzeo sve što je mogao da prođemo, no kad nakon 120 minuta pucate 11-erce, često se događa da vam najbolji izvođači promaše. Borili smo se i igrali dobro, ali to je okrutnost nogometa.

  * Što ste rekli igračima nakon utakmice?

  - Rekao sam im da sam ponosan na njihovu izvedbu. Igrali su prema planu koji smo imali, bili smo sve bolji i bolji ovdje na turniru, odigrali dobro protiv Hrvatske. Neutralizirali smo igru Hrvatske, Rakitića i Modrića, koji su dinamo te momčadi. Stvarali smo i šanse. I da smo bolje izvodili 11-erce, mogli smo proći... Tako vam je to.

  * Razgovarali smo, mi danski novinari, kad je Rusija izbacila Španjolsku, oh, imat ćemo šanse za polufinale, što ste vi mislili?

  - Znate što, nema gotovih, unaprijed osvojenih bodova. Odlučile su nijanse. Trudili smo se, početna postava i zamjene. Radilo se o sjajnom momčadskom duhu koji nas je doveo do eliminacijske faze, moramo ovu stečenu kulturu jedinstva i zajedništva iskoristiti za sljedeća natjecanja.

  * Zašto ste zamijenili Christensena na poluvremenu?

  - Dobio je udarac od Mandžukića.

   

  * Jeste li se pripremali za 11-erce?

  - Znali smo unaprijed kojih pet bi pucalo penale, vježbali su malo, no znate kako je to, na miru, poslije treninga, svi oni pucaju u svojim klubovima, Eriksen u reprezentaciji. Norveško istraživanje pokazalo je da je puls izvođača pri pucanju 11-eraca u ovakvim situacijama kao kad ste u ratnoj zoni!

  * Knudsen na lijevom boku?

  - Preko njega smo pritiskali iz prekida. Trebali smo pragmatično pristupiti svakom od suparnika, sva četiri su bila različita, veliko je to iskustvo za ovu grupu momaka.

  * Suđenje?

  - Nemam nikakvih komentara, ne znam zašto je Kasper bio nezadovoljan, ja sam bio predaleko da išta sporno vidim.

  * Tko ima, po vama, veće šanse u četvrtfinalu, Rusija ili Hrvatska, a na koga biste se kladili da će biti prvak?

  - Ne znam, nisam uopće gledao Rusiju, analizirao sam samo naše suparnike. Hrvatska, Švicarska, Švedska, možemo svojoj braći Švedima poželjeti sve najbolje...

  * Jeste li mogli nešto drukčije učiniti da biste pobijedili?

  - U ovoj ne. Hrvatska je najbolja u Europi u kontrama, obično je kontrama rješavaju, Rakitić i Modrić ih odlično grade, a da smo ubacili dodatnog napadača, bili bismo izloženiji kontrama - poručio je korektni i duhoviti Hareide unatoč šokantnom porazu.

  Iz drugih medija