Dan Mullan/Getty Images / Getty Images
NAJVEĆA OPASNOST ZA HRVATSKU

ENGLESKA 'ZVIJER' OD KOJE STRAHUJE HRVATSKA Mašina za golove u jednom je trenutku prošla i kroz Vinkovce: 'Sjećam ga se, čovjek leti na sve strane'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. srpanj 2018. 23:57

Harry Kane po mnogima je jedan od najboljih napadača današnjice, jedna od rijetkih kompletnih špica u vremenu kada su u nogometu puno atraktivnija krila, pa ne čudi što se njegovo ime nalazi na vrhu prioriteta kupovina Real Madrida.

A na putu svog nogometnog odrastanja do statusa jednog od najboljih nogometaša današnjice Kane je prošao i kroz Vinkovce gdje je prije četiri godine za mladu reprezentaciju Engleske preko Hrvatske u pobjedi 2:1 izborio nastup na Europskom prvenstvu. Zabio je u prvoj utakmici u Wolverhamptonu poništivši vodeći pogodak Marka Livaje i ostao u dobrom sjećanju Nike Datkovića, tadašnjeg kapetana mladih Vatrenih koji je na stoperskoj poziciji vodio bitku s napadačem koji je te sezone u Premiershipu postigao 21 pogodak.

Soccer Football - World Cup - Quarter Final - Sweden vs England - Samara Arena, Samara, Russia - July 7, 2018  England's Dele Alli celebrates scoring their second goal with Harry Kane and Ashley Young    REUTERS/Max Rossi
REUTERS/Max Rossi

Imao sam problema

- Sjećam se tih utakmica dodatnih kvalifikacija, Niko Kovač je postao izbornik seniorske reprezentacije pa je iz mlade momčadi povukao neke mlade igrače poput Kovačića, Brozovića... - kaže Datković koji se rado prisjetio i duela sa stasitim napadačem Gordog Albiona.

- Kada smo se pripremali za utakmicu Kane na papiru nije bio igrač koji će ti zapeti za oko, ali već na prvoj utakmici me iznenadio zato što je pokazao sjajnu igračku inteligenciju. Na travnjaku se vidjelo koliko je važan za momčad, kako se pametno kreće, koliko prostora otvara krilima koja su u Engleskoj uvijek brzanci.

Kaže Datković i da se na nekim detaljima vidjela razlika...

- Kane nije skakao iz mjesta, uvijek bi napravio nekakvo kretanje pa u sprintu napao loptu u skoku. Meni je skok igra inače forte, a sjećam se da sam imao problema s njim. Meni je trenutno najbolji napadač svijeta, ima toliko sjajnih karakteristika kojima pomaže momčadi, kreće se po cijelom terenu a uvijek stigne u završnicu, sjajno čuva loptu i stvarno je za mene jedan nevjerojatan igrač, a ne napadač koji samo razmišlja kako zabijati.

Još jedna poveznica iz te dvije utakmice mlade reprezentacije je i Gareth Southgate koji je promoviran u izbornika A vrste.

- Od te dvije utakmice mladih reprezentacija prvu smo odigrali dobro u otvaranju, prvi poveli pa je domaćin preokrenuo, drugu smo lako pali i čvrsto vjerujem da će sada biti drugačije. Sigurno nas očekuje još jedna teška utakmica, glupo zvuči, ali i prije Svjetskog prvenstva sam imao osjećaj da bi Belgija i Engleska mogle otići daleko. Imaju igrače koji imaju već pregršt važnih utakmica u nogama, a s druge strane dovoljno mlade da su gladni uspjeha. Gledao sam nekoliko utakmica, igraju dobro, tipično engleski i bit će mi baš drago kada ih prođemo na jedanaesterce, ha-ha... - poručio je Niko Datković, danas branič poljskog prvoligaša Cracovije.

Linker
19. travanj 2024 15:40