Getty Images
'HRVATI KRVARE ZA FINALE'

ENGLESKE LEGENDE SU U SUZAMA, A NAJVEĆA JE SVOJE STANJE OPISALA MUČNOM REČENICOM 'Teško dišem, gušim se.. Ali čestitam Hrvatskoj, velikoj momčadi!'

Englezi su dostojanstveno doživjeli poraz protiv Hrvatske, ističu da je izbornik Gareth Southgate stisnuo ruku i čestitao kompletnom hrvatskom stručnom stožeru i svim igračima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. srpanj 2018. 14:18

Odmah nakon utakmice, na stranici BBC-ja osvanuo je naslov:

“Engleska opet napušta SP slomljena srca!”

Istina, nije to baš točno, ostaju Englezi u subotnjoj borbi za broncu s Belgijom, no nitko na Otoku u tim trenucima agonije nije razmišljao o utakmici za treće mjesto. U prvim reakcijama nije bilo ni jedne ružne riječi upućene engleskim igračima, štoviše, pa je tako bivši engleski reprezentativac, Martin Keown rekao:

- Ova skupina igrača briše suze s očiju, ali navijači znaju da su učinili nešto posebno! Dali su sve od sebe, ali naletjeli su na bolje. Inteligentni nogomet kojeg nam je prikazala Hrvatska ipak je bio previše za naše neiskusne mladiće, no velika je stvar što je opet vraćeno međusobno poštovanje između navijača i igrača.

Još jedan bivši veliki engleski igrač. Chriss Waddle, istaknuo je ovo:

- Engleska je “kratka” za jednog kreativnog veznog igrača. A Hrvatska ih ima i na klupi... Naš je san prekinut, ali ne možemo se žaliti na rezultat. Hrvatska je, jednostavno, bila bolja! A Luka Modrić je čudesan, izvanserijski igrač!

Reuters

Teško dišem, gušim se

Nekad sjajni golgeter Gary Lineker kaže:

- Teško dišem, gušim se... Ali, dignimo glave, ova nas je mladost učinila ponosnima i dala nam je sve što je mogla. U budućnosti će biti još i bolja. Čestitke Hrvatskoj, velikoj momčadi!

Komentatori BBC-ja posebno su istaknuli da je engleski izbornik Gareth Southgate, nakon što je sa svojim igračima bio ispred svojih navijača, došao do hrvatske klupe i stisnuo ruku i čestitao kolegi izborniku Zlatku Daliću i svakom članu stručnog stožera, a nakon toga je čestitao ponaosob svakom hrvatskom igraču! Potez za pljesak, gesta velikog čovjeka i sportaša! Sjetimo se samo kako su Messi i Sampaoli poput miševa pobjegli u svlačionicu...

Daily Mail, pak, ističe: “Mandžukić odveo Hrvatsku u polufinale, Engleska zastala u polufinalu!”

Potom stiže i komentar:

“Engleska opet nije došla do kraja, ali ovaj je put to kudikamo drukčije nego inače! Engleska se borila do zadnjeg atoma snage, Engleska je dala sve od sebe i nitko si ne može ništa prigovoriti. Engleska je vratila naciji vjeru u nogomet i to je najvažnija stvar sa ovoga SP. Ovakve euforije na Otoku nije bilo od Eura 1996. godine i ovi su dečki pokazali kako se ponosno nose Tri lava na dresu! Nije moralo ovako završiti, bilo je šansi u prvom poluvremenu i morao se zabiti još jedan gol. Ali, Engleska to nije učinila i Hrvatska se opet vratila, opet je na ovom turniru pokazala da nikad ne odustaje i da zna pronaći izlaz iz nevolje. No, dečki, glavu gore! Sve ste dobro napravili! Ovaj put se nešto pitalo i Hrvate...”

Naslovi u The Guardianu govorili su sve: “Sanjali smo, ponosni smo...”, te “Bilo je ovo dugo putovanje od radosti do tuge, suza i očaja...”

Hrvati krvaRe za finale

Engleski je san, eto, prekinut, pred njima je bila duga i teška noć, no izvjestitelj iz Moskve nije zaboravio istaknuti:

- Hrvatska se dignula u drugom poluvremenu, preokrenula rezultat i zasluženo dohvatila finale. I to je čudesno, Hrvatska je sve tri nokaut-utakmice morala odigrati do kraja i uvijek je pronašla pravu stazu do uspjeha! A to nije slučajno. Ovakvim su raspletom svakako najzadovoljniji Francuzi, koji su u svom luksuznom hotelu, u udobnim foteljama, gledali kako Englezi i Hrvati “krvare” za finale! Ali, neka se Francuzi unaprijed ne raduju: Hrvati se nikad ne predaju! Najbolje smo to mi osjetili ove duge i tužne večeri u Moskvi!

“Nacija u suzama!”, “Učinili ste nas ponosnim!” Ti se naslovi kočopere u tabloidu The Sun, uz dodatak: “Očaj je zavladao svakim dijelom našeg Otoka, očaj pomiješan s ponosom, zbog tih naših mladića koji su tako hrabro nosili Tri lava na svom dresu!”

U istom tonu piše i Daily Mirror, glavni je tekst naslovljen “Produžeci su bili kobni za Tri lava”, u podnaslovu se ističe da je “Mario Mandžukić pogotkom u drugom produžetku odveo Hrvatsku u finale i ostavio naše heroje u suzama”.

Njemački Kicker u naslovu naglašava:

“Mandžukić režirao senzaciju - Hrvatska je u finalu!” Potom se u tekstu dodaje: “Hrvatska je iznenađujući finalist ovoga SP, uspjela je preokrenuti igru i rezultat i u produžecima zabiti gol za pobjedu. Francuzima neće biti lako u finalu”...

Linker
20. travanj 2024 00:46