REUTERS
TRICOLORI POKAZALI SNAGU

FOTO, VIDEO: FRANCUSKA JE PRVI POLUFINALIST SP-A U RUSIJI Urugvajcima prvo zabio čovjek od kojeg bi to najmanje očekivali, a onda ih je dokrajčio gaf

Nogometna reprezentacija Francuske postala je prvim polufinalistom Svjetskog prvenstva u Rusiji, nakon što je u četvrtfinalnom dvoboju odigranom u petak u Nižnjem Novgorodu svladala reprezentaciju Urugvaja sa 2-0 (1-0).
Piše: HinaObjavljeno: 06. srpanj 2018. 11:13

Strijelci za Francusku bili su Raphael Varane u 40. i Antoine Griezmann u 61. minuti.

Francuska je bila favorit i prije početka utakmice, a taj je status bio još izraženiji kada se saznalo kako Urugvaj ne može računati na svog sjajnog napadača Edinsona Cavanija koji se nije uspio oporaviti od ozljede mišića koju je zadobio u susretu osmine finala protiv Portugala.

Ipak, početak utakmice protekao je u dominaciji Urugvaja koji je u prvih pet minuta stvorio dvije zanimljive situacije pred francuskim vratima, ali nisu uspjeli konkretnije zaprijetiti Llorisu. U prvih pola sata utakmice jedinu pravu priliku za pogodak stvorila je Francuska kada je Giroud u 15. minuti uspio glavom prebaciti loptu do Mbappea, no mladi je napadač reagirao izrazito loše u situaciji kada je neometan na sedam-osam metara od gola odlučio odmah pucati prema vratima. Pogrešno je procijenio trenutak kada skočiti i loptu je poslao daleko preko gola.

GOLOVE S UTAKMICE FRANCUSKA - URUGVAJ POGLEDAJTE OVDJE

Prvi udarac u okvir gola na utakmici dogodio se tek u 35. minuti kada je Betancur pucao s vrha kaznenog prostora, no njegov pokušaj Lloris je lagano obranio.

Francuska je povela iz svog prvog, a pokazat će se i jedinog udarca u okvir gola u prvih 45 minuta. Betancur je neoprezno srušio Tolissoa na desnoj strani francuskog napada, Griezmann je uputio odličan centaršut na 10-ak metara metara gdje je Varane u skoku odlično prebacio loptu u suprotni kut nemoćnog Muslere.

Urugvaj je najbolju priliku za poravnanje propustio samo četiri minute potom. Tada je južnoamerički predstavnik izborio slobodni udarac iz slične situacije kao i Francuska kod pogotka, u kaznenom prostoru najviše je skočio Caceres, ali njegov udarac u sam donji desni kut Lloris je uspio zaustaviti da bi urugvajski kapetan Godin odbijenu loptu sa samo metra udaljenosti od gola poslao u vanjsku stranu mreže.

Na kraju prvog dijela utakmice Urugvaj je imao četiri udarca u okvir gola, a Francuska jedan, no u prednosti je bila Francuska.

Susret je praktički odlučen u 61. minuti kada je kardinalno pogriješio inače pouzdani urugvajski vratar Fernando Muslera. Njemu je ne odviše jak udarac Griezmanna sa 20-ak metara koji je išao po sredini gola prošao kroz ruke i završio u mreži.

Usprkos velikom trudu, Urugvaj do kraja utakmice nije uspio složiti niti jednu opasnu situaciju pred francuskim golom te su "galski pijetlovi" izborili plasman među četiri najbolje selekcije u Rusiji.

Francuska će u polufinalu u utorak 10. srpnja u Sankt Peterburgu igrati protiv pobjednika utakmice Brazil - Belgija koja se igra od 20 sati u Kazanu.

FRANCUSKA - URUGVAJ 2:0 (Varane 40', Griezmann 61')

URUGVAJ: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt - Nandez (Urretaviscaya, 73), Torreira, Vecino, Bentancur (C. Rodriguez, 59) - Suarez, Stuani (Gomez, 59)

FRANCUSKA: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Kante, Pogba - Mbappe (Dembele, 88), Griezmann (Fekir, 90+3), Tolisso (Nzonzi, 80) - Giroud

------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Taktička zamjena kod Francuza. Izašao je strijelac drugog pogotka Griezmann, a nastup će zabilježiti Nabil Fekir. Urugvajskim navijačima, ali i nogometašima već teku suze.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88' - Pogba je lijepo prošao Giméneza koji ga ruši na dvadesetak metara od gola. Griezmann je izveo taj slobodan udarac, no lopta leti preko grede.

87' - Još jednom mijenjaju Francuzi. Iz igre izlazi Mbappe, a priliku dobiva Ousmane Dembélé.

84' - Urretaviscaya je pao vrlo blizu francuskog šesnaesterca nakon jednog duela s Hernandezom, Urugvajci su tražili prekršaj, ali Nestor Pitana je samo odmahnuo rukom.

80' - Prva zamjena kod Francuza. Didier Deschamps iz igre vadi Tolissa, a zamijenit će ga Steven N'Zonzi.

76' - Giroud je uputio udarac nakon još jedne gužve u šesnaestercu Urugvajaca, no i ta lopta leti preko grede.

73' - Tolisso je lijepo gađao gornji desni kut, ali lopta odlazi preko grede. Još jedna zamjena kod Urugvaja. Izašao je Nandez, a Tabarez sve karte baca na napad i uvodi Jonathana Urretaviscayu.

67' - Puno je tenzija na utakmici i zamalo je došlo do tučnjave. Mbappe je pao nakon jednog prekršaja i Godin je reagirao oštro prema Francuzu jer je smatrao da simulira i krade vrijeme. Došlo je do naguravanja koje je dugo potrajalo, a na kraju su Mbappe i Cristian Rodríguez dobili žute kartone. Ponovljena snimka pokazuje da je Mbappe simulirao.

64' - Cristian Rodríguez je uputio udarac prema vratima, ali lopta odlazi kraj vratnice.

GRIEZMANNOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

61' GOOOL! Griezmann je pucao s oko dvadeset metara iskosa, lopta nije bila toliko jaka, ali Muslera griješi, valjda prvi put na prvenstvu, i od ruku mu se lopta odbija u mrežu. Francuzi vode 2:0!

60' - Dvostruku zamjenu radi Óscar Tabárez, izvadio je Stuanija i dao priliku Maxiju Gómezu. Također, izašao je Rodrigo Bentancur, a ušao Cristian Rodríguez.

59' - Dugo su Urugvajci kombinirali oko vrata Francuza, ali na kraju Caceresov udarac odlazi iznad grede.

56' - Bentancur je snažno opalio po golu s vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi visoko iznad grede.

55' - Urugvajci su krenuli agresivno u drugome poluvremenu, igraju vrlo visoko i stalno pritišću, ali stalni prekršaji i gruba igra razbijaju ritam utakmice.

50' - Mbappe je iz slobodnog udarca izvrsno ubacio u šesnaesterac, ali Muslera odlično reagira i izbija loptu izvan kaznenog prostora.

48' - Muslera je nonšalantno reagirao dok je bio potpuno sam u šesnaestercu, Griezmann se zaletio i zamalo mu oteo loptu, no uspio ju je izbiti samo u gol-aut.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Kakva prilika za Urugvajce! Caceres je uputio izvrstan udarac glavom, a Lloris nevjerojatnom obranom spašava vrata Francuza! Ova obrana je zasigurno jedna od najljepših na prvenstvu.

VARANEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

40' GOOOL! Griezmann je lijepo izveo slobodnjak, a Varane je najviši u skoku i glavom zabija za vodstvo Francuske! To je prvi francuski udarac u okvir vrata na utakmici.

38' - Lijepo su sada kombinirali Francuzi na dvadesetak metara od urugvajskih vrata, no Urugvajci uz puno trke uspijevaju slomiti napad Francuza. Bentancur je zbog oštrog prekršaja na Tolissu dobio žuti karton i neće igrati polufinale u slučaju da Urugvaj pobijedi Francusku.

35' - Mbappe je prošao po desnoj strani nakon izvrsnog Pogbinog dodavanja, ubacio je u kazneni prostor, no nikoga od Francuza nije bilo na toj lopti.

33' - Hernandez je napravio prekršaj na Nandezu u trenutku kad je Urugvajac mogao povući kontru i argentinski sudac pokazuje prvi žuti karton na utakmici.

30' - Na sjajno ubacivanje Pavarda ne stižu ni Mbappe ni Giroud ni Tolisso, a loptu iznosi Cáceres.

27' - Laxalt i Mbappe u dosadašnjem dijelu utakmice vode međusobnu bitku, puno je naguravanja i prekršaja, a pitanje je vremena kad će Nestor Pitana morati početi pokazivati kartone.

24' - I dalje se nastavlja gruba igra s obje strane. Suarez je napravio nepotreban grub prekršaj na Pavardu, srećom bez većih posljedica.

22' - Udarac iz kuta izveo je Griezmann, a loptu iz kaznenog prostora izbacuje Luis Suarez koji se vratio pomoći obrani.

19' - Pogbin udarac s tridesetak metara odlazi visoko iznad grede, a s tribina su se odmah začule salve zvižduka zbog ovog pokušaja francuskog veznjaka.

15' - Sjajna prilika za Francuze! Giroud je glavom asistirao Mbappeu koji je ostao potpuno sam ispred Llorisa, ali se nije najbolje snašao i njegov udarac glavom odlazi preko grede.

14' - Puno je prekršaja i grube igre u dosadašnjem dijelu utakmice. Argentinski sudac poručio je igračima da to neće još dugo tolerirati.

12' - Napokon smo vidjeli i Mbappea, ubacio je u šesnaesterac za Girouda, ali urugvajska je obrana riješila i taj pokušaj.

10' - Nandez je napravio grub prekršaj na Hernandezu, a argentinski sudac Nestor Pitana samo je usmeno opomenuo Urugvajca.

7' - Zaredalo se i nekoliko prilika Francuza, prijetili su Hernandez, Giroud i Griezmann, ali nije bilo ozbiljnijih pokušaja.

5' - Stuani je isprobao udarac, no lopta odlazi daleko od vrata Urugvajaca.

4' - Nakon jedne pogreške Varanea sijevnula je kontra Urugvajaca, ali Hernandez uspijeva izbaciti loptu izvan kaznenog prostora.

1' - Počinje utakmica na stadionu Nižni Novgorod. Urugvajci kreću prvi s centra.

-----------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 16:11