REUTERS
POSLASTICA ZA NAVIJAČE

FOTO, VIDEO: GOTOVO JE, BRAZIL JE ISPAO SA SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA Neymar i društvo vraćaju se kući pognutih glava, Belgija slavila u spektaklu

Nogometna reprezentacija Belgije plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši Brazil sa 2-1 (2-0) u četvrtfinalu igranom u Kazanu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. srpanj 2018. 11:22

Belgija je povela 2-0 u prvom poluvremenu autogolom Fernandinha u 13. i golom Kevina De Bruynea u 31. minutu, dok je nadu Brazilu nakratko vratio Renato Augusto u 76. minuti.

Brazil je u samom otvaranju utakmice propustio dvije idealne prilike za vodstvo nakon udaraca iz kuta. U očito uvježbanim akcijama prvo je Miranda u 8. minuti glavom proslijedio loptu s prve vratnice u srce peterca gdje je natrčao Thiago Silva, no uspio je zahvatili loptu tek prsima pa je umjesto mreže pogodio vratnicu. Samo dvije minute potom uslijedio je prizemni ubačaj iz kuta, a nakon propuštene lopte na prvoj vratnici u velikoj prilici se našao Paulinho, no on je neometan sa sedam metara promašio loptu.

GOLOVE S UTAKMICE BELGIJA - BRAZIL POGLEDAJTE OVDJE

Kazna za te promašaje stigla je već u 13. minuti. Belgija je izborila udarac iz kuta na koji je katastrofalno reagirao Fernandinho koji je na prvoj vratnici sagnuo glavu pa ga je lopta pogodila u rame i od njega se odbila u mrežu začuđenog Allisona.

Brazil je po primljenom golu krenuo još žešće prema belgijskom golu, ali time je ostavljao jako puno prostora na brze protunapade suparnika. I upravo iz jedne sjajne kontre Belgija je povećala prednost. Nakon brazilskog kornera Fellaini je uspio glavom odbiti loptu na 30-ak metara od svog gola gdje ju je prihvatio Lukaku i onda u nezadrživom sprintu osvojio oko 40 metara prije no što je izvrsno uposlio de Bruynea koji je preciznim udarcem sa 20-ak metara pogodio sam donji desni kut nemoćnog Allisona.

Do kraja prvog poluvremena obje momčadi stvorile su po još jednu opasnu situaciju, no Gabriel Jesus je u 36. minuti neometan sa šest metara slabo pucao glavom, dok je pokušaj petom Kompanyja s pet metara nakon udarca iz kuta Allison uspio zaustaviti.

Brazilski izbornik Tite od prve minute drugog poluvremena krenuo je s dva napadača, Gabrielu Jesusu je pridodao Firmina, ali to nije funkcioniralo pa je u 58. minuti iz igre povukao Jesusa, a uveo bočnog igrača Douglasa Costu, da bi u 73. minuti pokušao i s Renatom Augustom. No, većim dijelom nastavka Brazil je imao jalovu nadmoć u posjedu lopte.

DE BRUYNE WIDGET

Ipak, u 76. minuti Brazilci su napokon pronašli način kako zatresti mrežu iza Courtoisa, Coutinho je ubacio odličnu loptu u kazneni prostor gdje je Renato Augusto bio najviši i sjajnim udarcem glavom pogodio sam kut vrata.

NEYMAR WIDGET

Taj pogodak dao je novu snagu Brazilu koji je do kraja utakmice imao tri velike prilike za poravnanje no njegovi napadači nisu bili precizni. Renato Augusto je u 80. minuti mogao postati dvostruki strijelac, ponovno ga je poslužio Coutinho, ali udarac brazilskog veznjaka sa 16 metara prošao je pored vratnice, u 83. minuti Neymar se sjurio po lijevom krilu i dao izvrsnu povratnu loptu za Coutinha, ali je veznjak Barcelone vrlo loše pucao sa 10-ak metara. Posljednju priliku za poravnanje Brazil je kimao u četvrtoj minuti nadoknade kada je udarac Neymara sa 18 metara koji je išao pod samu gredu fantastično obranio Courtois.

Belgiji je ovo drugi ulazak u polufinale SP-a u povijesti, dosada je najbolji rezultat ostvarila u Meksiku 1986. kada je bila četvrta.

Ispadanjem Brazila na SP su u konkurenciji ostale samo europske reprezentacije.

Belgija će u polufinalu u utorak 10. srpnja u Sankt Peterburgu igrati protiv Francuske koja je ranije u petak u četvrtfinalu u Nižnjem Novgorodu svladala Urugvaj sa 2-0 (1-0) golovima Varanea (40) i Griezmanna (61).

U preostala dva četvrtfinala u subotu će igrati Švedska - Engleska od 16 sati u Samari te Rusija - Hrvatska od 20 sati u Sočiju.

BRAZIL - BELGIJA 1:2 (R. Augusto 76' / Fernandinho 13' ag., De Bruyne 31')

BRAZIL: Allison - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho, Fernandinho, Coutinho - Willian, Neymar - Jesus

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Kompany, Verthongen - Meunier, Witsel, Fellaini, Chadli - De Bruyne, E. Hazard - Lukaku

-----------------------------------------------------

SVE POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Kakav udarac Neymara! Prekrasno je pucao s vrha kaznenog prostora, no fenomenalni Courtois sjajnom paradom brani i taj udarac!

90'+2' - Coutinho je snažno opalio s vrha šesnaesterca, ali Fellaini na vrijeme ulazi u blok.

90' - Još je jednom Neymar nakon duela s Meunierom pao u kaznenom prostoru i opet su svi Brazilci tražili najstrožu kaznu, no Milorad Mažić nakon konzultacija s pomoćnicima odlučuje da prekršaja nema. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87' - Prva zamjena u belgijskoj momčadi. Izašao je Lukaku, a mijenja ga Youri Tielemans.

85' - Fernandinho ruši Hazarda koji se sjurio prema golu i srpski sudac opravdano pokazuje još jedan žuti karton.

84' - Neymar je opet izvozao Meuniera, sjajnom povratnom pronašao Coutinha koji lošim udarcem završava akciju.

81' - R. Augusto u još jednoj izvrsnoj prigodi! Ispala je cijela belgijska obrana, ali njegov udarac odlazi vrlo blizu vratnice.

78' - Firmino je izvrsno pucao iz okreta, ali samo pokraj vratnice.

POGODAK RENATA AUGUSTA POGLEDAJTE OVDJE.

76' GOOOL! Coutinho je majstorskom asistencijom pronašo R. Augusta koji glavom fantastično pogađa za smanjenje belgijskog vodstva!

75' - Douglas Costa ponovo u fantastičnoj prilici, no Courtois danas brani bez greške.

73' - Posljednja izmjena kod Brazilaca. Izlazi Paulinho, a zamijenit će ga Renato Augusto.

71' - Costa puca s dvadesetak metara, a nepogrešivi Courtois brani i taj pokušaj.

70' - Meunier zaustavlja Neymara prekršajem, dobiva žuti karton i neće moći igrati u polufinalu u slučaju da Belgija prođe, što je sve izglednije.

68' - Liječnici saniraju Fernandinhovu ozljedu, sekunde prolaze i brazilski izbornik Tite je sve nervozniji.

63' - Douglas Costa izvrsno puca, a Courtois još bolje brani.

62' - Sjajna prilika za Belgiju! De Bruyne je izvrsno uposlio Hazarda koji puca ljevicom, no samo pokraj vratnice.

58' - Još jedna zamjena kod Brazilaca. Izašao je Gabriel Jesus, a priliku dobiva Douglas Costa.

56' - Kakva prilika za Brazil! G. Jesus je dobio loptu na desnoj strani u šesnaestercu Belgije, prošao Vertonghena driblingom, a onda ga je srušio Kompany. Milorad Mažić je čekao sugestiju pomoćnika u kontrolnoj sobi, a nakon konzultiranja s njima odlučeno je da jedanaesterca nema! Ostaje dojam da je prekršaja možda ipak bilo.

53' - Neymar se sjurio s loptom u kazneni prostor Belgije, pao je nakon kontakta s Fellainijem i opet su svi Brazilci tražili najstrožu kaznu, no ovoga puta je sam Neymar pomogao Mažiću i samo odmahnuo pokazujući time da nije bilo prekršaja.

51' - Marcelo je izvozao Meuniera i uspio ubaciti na suprotnu vratnicu, no Firmino nije dobro pratio akciju i zakasnio je na taj ubačaj.

49' - Lukaku se sjurio u kazneni prostor, no ovoga puta Miranda je bio staložen i smireno pobijedio u tom dvoboju.

48' - Paulinho je krenuo u kontru i Alderweireld je na njemu napravio taktički prekršaj te je time zaslužio prvi žuti karton na utakmici.

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Brazilci su napravili prvu zamjenu, ušao je Roberto Firmino, a u svlačionici je ostao Willian.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45'+1' - Neymar je u izglednoj prilici loše reagirao, međutim suci su ionako sudili zaleđe.

45' - Neymar je nakon duela s Meunierom pao u belgijskom šesnaestercu, svi Brazilci su skočili i tražili jedanaesterac, ali je srpski sudac Milorad Mažić samo odmahnuo rukom. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

41' - De Bruyne je izvrsno izveo slobodan udarac, ponovno je pucao snažno i precizno, no Allison uspijeva izbiti loptu u korner. Nakon ubačaja iz kornera Kompany je pokušao petom, a Allison još jednom brani.

37' - Coutinho još jednom s vrha šesnaesterca izvrsno puca, ali Courtois ponovno majstorski brani!

35' - Marcelo je fantastično ubacio s lijeve strane i pronašao Jesusa čiji udarac glavom odlazi vrlo blizu vratnice.

DE BRUYNEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

31' GOOOL! Lukaku je poveo kontru od svojega gola, prošao cijelu brazilsku obranu i uspio dodati De Bruyneu koji s dvadesetak metara iskosa snažnim i preciznim udarcem zabija za 2:0!

30' - Neymar i Fernandinho uputili su udarce prema golu i oba puta je belgijska obrana na vrijeme uspjela blokirati.

26' - Marcelo je izvrsnim driblingom prošao Fellainija i pucao prema golu, no Courtois je ponovno odlično postavljen.

23' - Lukaku je sjajnom solo akcijom ušao u šesnaesterac, driblingom prošao Mirandu, ali situaciju spašava Thiago Silva koji stiže na tu loptu i izbija je daleko izvan kaznenog prostora.

21' - Hazard je povukao jednu akciju, dodao Meunieru na desnoj strani koji ubacuje u peterac, no lopta ne dolazi do Lukakua.

19' - Coutinho je sjajno pucao po golu, no Courtois još jednom izvrsno reagira.

15' - Jesus je bio u izglednoj prilici, ali njegov udarac s dva-tri metra blokira belgijska obrana.

FERNANDINHOV AUTOGOL POGLEDAJTE OVDJE.

13' GOOOL! Nacer Chadli je izveo korner s lijeve strane, a lopta pogađa Fernandinha i od ruke odlazi u mrežu. Belgija vodi 1:0!

12' - Fellaini je probao "špicom" s vrha šesnaesterca, ali je loše zahvatio loptu i njegov udarac odlazi pokraj vratnice.

10' - Još jedan uvježbani korner Brazilaca! Willian je izveo s desne strane, lopta dolazi do Fernandinha koji se, kao ni Thiago Silva, nije najbolje snašao i propala je još jedna izgledna prilika za vodstvo.

8' - Kakva prilika za Brazil! Neymar je ubacio iz kornera, Miranda je prebacio loptu do Thiaga Silve koji je nije zahvatio kako je htio i uspio je pogoditi samo vratnicu! Belgija odmah uzvraća, Lukaku je poveo kontru, pucali su Hazard i Nacer Chadli, no bez promjene rezultata.

6' - Nakon duela s Fellainijem na travnjaku je ostao ležati Neymar. Primio se za glavu, a ponovljena snimka pokazuje da udarac možda i nije bio toliko jak.

3' - Odmah uzvraćaju Brazilci. Neymar je prošao po lijevoj strani i ubacio u peterac, ali Courtois odlično čita igru i hvata taj ubačaj bez poteškoća.

2' - Belgija je imala prvu priliku na utakmici. De Bruyne je pucao s dvadesetak metara, no lopta je otišla kraj vratnice.

1' - Počela je utakmica u Kazanj Areni. Brazilci kreću prvi s centra.

----------------------------------------------------

Linker
02. travanj 2024 12:59