REUTERS/Carl Recine
POGLED IZ DRUGOG KUTA

FRANCUZI HRVATSKI USPJEH OBJASNILI KROZ DVA PRESUDNA DETALJA Evo i gdje se smjestila njihova noćna mora, vraćaju se uspomene...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2018. 20:49

Alban Traquet, novinar francuskog L’Equipea ovih je dana u posjetu Hrvatskoj i BIH. Jučer je u Livnu radio reportažu o izborniku Zlatku Daliću, a danas je u Zadru gdje će opisati u kakvom su okruženju odrasli Modrić, Subašić i Vrsaljko.

O odjmovima iz Hrvatske i BiH pričat ćemo drugom zgodom, ovog puta je tema Hrvatska. Kakav je pogled na Vatrene iz francuskog kuta?

- Moram reći da nisam detaljno geldao svaku utakmicu Hrvatske, tko je mogao znati da će se s Francuskom susresti u finalu. Ali, pažljivo sam gledao završnicu dvoboja s Engleskom i primijetio sam da Hrvati nisu umorni. Dapače, iako su odigrali dva susreta na produžetke prije polufinala, djelovali su spremnije Kao da su Englezi odigrali dva produžetka prije finala, a ne Hrvatska - kaže Traquet.

Potvrda sazrijevanja

Kao prijelomnicu u progresu hrvatske reprezentacije na ruskom Mundijalu, Traquet je ocijenio dva detalja. Prvi je odstranjivanje Nikole Kalinića iz reprezentacije.

- To je bio ključni potez hrvatskog izbornika, ali i igrača. Jer, koliko sam upoznat, Dalić je tu odluku donio zajedno s Modrićem i Ćorlukom, dakle kapetanom i njegovim zamjenikom. U tom trenutku obojica su pokazali da im je reprezentacija najvažnija. Nema igrača Milana, nema igrača Reala ili nekog drugog velikog kluba, nitko ne postoji ako krši disciplinu u reprezentaciji. Kada je reprezentacija u pitanju, onda nema ničeg većeg i važnijeg. U tom trenutku bilo je jasno da reprezentacija Hrvatske ima zajedništvo i pozitivnu atmosferu.

Drugi je detalj utakmica s Argentinom u kojoj je Hrvatska dominantno riješila Messija i društvo.

- Kada dobiješ Argentinu 3:0 onda ti je jasno da možeš puno napraviti. Bilo je kasnije i sreće, ali za veliki rezultat moraš imati sreće. Kada smo radili reportažu u Livnu navijači su nam rekli “bojali smo se da ne izgubimo od Islanda poslije Argentine, jer mi smo takvi, možemo izgubiti od najjačih i pobijediti najbolje”. Ali, pobijedili su Island što je također bila potvrda da je reprezentacija Hrvatske sazrela za veliko ostvarenje.

Soccer Football - World Cup - Group C - France vs Australia - Kazan Arena, Kazan, Russia - June 16, 2018   France coach Didier Deschamps        REUTERS/Toru Hanai
REUTERS/Toru Hanai

Nema opuštanja

Otkrio nam je Traquet što muči Francuze, gdje se njihova noćna mora smjestila. Vraća im se uspomena na finale iz Pariza pred dvije godine. Izgubili su na Euru od Portugala, a bili su uvjereni da su sve napravili polufinalnom pobjedom protiv Njemačke.

- Istina, nakon 2:0 s Nijemcima u glavi su imali “sve smo napravili”. Ali, nisu sve napravili. Zato su Francuzi danas koncentriraniji nego li su bili pred dvije godine. Nema opuštanja. Dobili su Belgiju, igraju protiv Hrvatske i favoriti su. Ali, su maksimalno fokusirani. Najbolji među Hrvatima? Za mene je Subašić. Imao je sjajnih obrana, dvaput je proveo reprezentaciju kroz serije kaznenih udaraca. Svaka čast Modriću, ali Subašić je Hrvatsku vodio kroz nokaut fazu.

Finalni dvoboj mnogi drže i kao obračun vrijedan Zlatne lopte. Griezmann je s Atleticom osvojio Europsku ligu, Modrić s Realom Ligu prvaka. Tko trijumfira u nedjelju najveći je kandidat za Zlatnu loptu ove godine?

- Ne mora biti tako. Sjetite se kako je Zidane zabio dva pogotka u finalu protiv Brazila i osvojio Zlatnu loptu 1998. Može ovog puta Mbappe biti dvostruki strijelac u pobjedi Francuske i tko će onda uzeti Ballon d’or? Puno toga određuje finalna utakmica, zato ne mislim da Modrić i Griezmann u nedjelju igraju za Zlatnu loptu. Prvenstveno igraju za titulu svjetskog prvaka što Francuska jasno želi drugi put osvojiti nakon 20 godina.

Linker
20. travanj 2024 00:06