Zagreb, 110718. Trg bana Josipa Jelacica.
Javno gledanje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji izmedju Hrvatske i Engleske. Na fotografiji: navijaci.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

STRANI MEDIJI

HRVATSKA JE BROJ 1 SVIJETU - TALIJANI PRENOSILI SLAVLJE S TRGA BANA JELAČIĆA, A GUBITNICIMA NAKON POBJEDE VATRENIH PORUČILI 'Ne dolazi kući!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.07.2018. u 11:14

 • "Slobodni udarac nije dobar. Igrač utakmice Perišić trči s loptom... i engleski san je završen. Hrvatska će igrati protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva,“ zadnja je rečenica u tekstualnom prijenosu Guardiana nakon infarktnog polufinala u kojem je Hrvatska učinila povijesnu stvar.

  Nešto što vjerojatno nikada nitko neće ponoviti. „Hrvatska je slomila Englesku na Lužnjikiju,“ piše Guardian i dodaje.

  "Bilo je to kao da gledaš prekrasnu sliku koja se razbila ispred vaših očiju. Završen je engleski san o tome da će doći do prvog finala Svjetskog prvenstva nakon 50 godina. Izgubljeni igrači besciljno su lutali po igralištu, gotovo u transu poput zombija...“ dodaju u Guradianu, dok BBC Sport ističe kako je „Engleska sada eliminirana u četiri od pet polufinala na glavnim turnirima, izgubivši svaki od posljednja četiri u nizu (Euro 1968 protiv Jugoslavije, Svjetsko prvenstvo 1990. protiv Njemačke, Euro 1996 protiv Njemačke i Svjetsko prvenstvo 2018 protiv Hrvatske)."

  "Izgorjeli. Svim dečkima koji su nas učinili ponosnima, držite glavu visoko. Ovo je sjajna mlada ekipa s velikom velikom budućnošću", poručio je Wajne Rooney, a prenio BBC Sport.

  "Povijesna Hrvatska“ stajalo je na naslovnici internet portala Marce, a na sportskoj strani veliki naslov „Mandžukić odveo herojsku Hrvatsku u njezino prvo, povijesno finale“

  „Mandžukić je golom u 109. minuti učinio čudo za Hrvatsku. Hrvati su se ponovno vratili nakon 0-1 u regularnom vremenu i opet 'trpjeli' produžetak te se po prvi prvi put plasirali u finalu Svjetskog prvenstva, već premašivši treće mjesto iz 1998. Učinili su za to herojski fizički napor.“

   

  „Italo-Hrvatska leti do kraja! Perišić i Mandžukić pobijedili Englesku 2-1“, pozdravili su veliku hrvatsku pobjedu na svoj način u La Gazzetti Dello Sport, koja je posebno istaknula učinak naši strijelaca u povijesnoj, veličanstvenoj pobjedi.

  Koliko su Talijani dali pozornosti pobjedi svojih susjeda potvrđuje i live prijenos slavlja sa zagrebačkog Trga bana Jelačića. Veliki talijanski sportski dnevnik na svom je portalu izravno prenosio „party iz Zagreba“

   

  "Ne dolazi kući,“ poentirali su Talijani poslavši poruku na Otok i dodali „preusmjerili su ga prema zemlji od 4 milijuna stanovnika. Nogomet ima čudne putove, ali ima zahvalnost prema onima koji ga čine velikima i sada nagrađuje najveće, poput Modrića, s posljednjim činom protiv Francuske. Engleska odlazi u St. Petersburg: mladi su, imaju budućnost, ali ovo im je doista izgledalo kao prilika. No, nisu računali s Ivanom Perišićem i Marijom Mandžukićem.

  U svakom slučaju, velika utrka, veliko polufinale, puna prilika... Hrvatska koja nikada ne odustaje, koja se diže i probija ulicama. Sada im slijedi Francuska s kojom imaju otvoren račun od 1998.“, zaključili su Talijani.

  Iz drugih medija