REUTERS
SKRIVENA STRANA VELIKE POBJEDE

HRVATSKA PIŠE POVIJEST I TO NA NEVJEROJATAN NAČIN Evo kako je Dalićev rekorder pretrčao i Vatrene i sve na terenu, a Hrvatska ponovila Diega Maradonu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. srpanj 2018. 22:45

Gotovo da nema analitičara, pa i navijača na obje strane koji se neće složiti da je Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva bila bolja od Engleske. Teško izboreni preokret nakon gola primljenog u 5. minuti i prolaz u finale govore sami za sebe, ali zanimljivo je pogledati i statistiku. Jedan podatak zaista spada u rubriku 'vjerovali ili ne', s obzirom na ozljede, umor i cijeli mučni hrvatski put na Mundijalu, začinjen sa čak tri produžetka. (Dalićeva Hrvatska je tek četvrta momčad u povijesti koja je na svjetskim prvenstvima igrala tri produžetka).

Brojke ovoga puta puno toga otkrivaju. Hrvatska je imala 17 udaraca na gol, i od toga 7 u okvir gola, dok su Englezi uputili 7 udaraca, a samo 1 u okvir. I posjed lopte bio je na strani Hrvatske (55 posto), dok je Engleska imala 45 posto.

Dalićevi igrači prevalili su na utakmici 143 km, a Englezi pet kilometara više. Iako će stručnjaci uvijek naglasiti da nije bitna ukupna kilometraža, već koliki je dio odrađen u visokom ritmu, odnosno u sprintevima, jedan statistički podatak jednog hrvatskog heroja u polufinalu toliko odudara od svih ostalih da ga se jednostavno mora istaknuti.

Marcelo Brozović pretrčao je u utakmici s Engleskom uvjerljivo najviše od svih, uzimajući u obzir obje momčadi.

Screenshot: FIFA.com

Hrvatski veznjak pretrčao je po službenoj FIFA-inoj statistici impresivnih 16.339 kilometara za 132 minute, što je za gotovo dva kilometra više od najbliže pratnje, naših igrača koji su odigrali cijelu utakmicu s produžecima. Primjerice, dva Ivana, Perišić i Rakitić prevalili su 14 i pol kilometara, iza njih slijede Šime Vrsaljko (13.773), Dejan Lovren (12.568), Luka Modrić (12.226) te Domagoj Vida (12.005).

Kod Engleza su maratonci bili Jesse Lingard (15.786) i Delle Ali (15.642).

Zanimljiv je i još jedan podatak - Hrvatska je, naime, tek druga momčad u povijesti koja je prošla u finale nakon što je gubila u prvom poluvremenu polufinala. To je, pazite, uspjelo još samo slavnoj Maradoninoj Argentini na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kada su Diego i društvo u polufinalu priredili povijesni šok domaćinu i nakon pogotka Tota Schillachija u prvom dijelu sve nadoknadili u drugom, izborivši finale u ruletu jedanaesteraca. U 17 ostalih slučajeva, finale je izborila momčad koja je vodila na poluvremenu.

Zato još jednom, bravo Vatreni!

Vatreni postavili i 'svjetski rekord'!

Do sada je osim 'Vatrenih' dvije uzastopne pobjede udacima s bijele točke ostvarila još jedino Argentina na SP-u 1990 godine. Diego Maradona i društvo su u četvrtfinalu pobijedili Jugoslaviju (3-2), a u polufinalu Italiju (4-3), da bi u finalu izgubili od Njemačke 0-1

Međutim, tri puta po 120 minuta plus dvostruka drama jedanaesteraca nije viđena u povijesti SP-a.

Linker
26. travanj 2024 07:17