Foto: Duje Klaric / CROPIX
TOLIKO JE TOGA DAO NOGOMETU

'HRVATSKA PRVAK SVIJETA? BILA BI TO STRAŠNA STVAR I VELIKA POBJEDA NOGOMETA!' Evo što o utakmici generacije misli istinska nogometna legenda

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. srpanj 2018. 19:01

Jedinica za borbu protiv euforije uvijek je bio i ostao legendarni Ivica Osim. Čuvena je ona kada je rekao igraču kojeg je zazivala publika, “ajde, diži se”. Čovjek se zagrijao, obukao, pripremio za ulazak u igru, došao do Osima, a ovaj mu mirno kaže: “Gdje ćeš na teren? Nemoj aj ti gore u publiku, oni te zovu.”

Lijepo je vidjeti ushit nogometnim SP-om kod čovjeka koji je odigrao toliko velikih utakmica koji je nogometu ostavio toliko toga dobrog. Završio je razgovor u svom stilu:

- Moram ići, kaže žena da ću ostati bez kisika, da će me šlog trefit. Eto, fala što ste zvali i kad ufatim zraka, čut ćemo se…

Puna favorita otpalo

Duh ga nikad nije napustio, zdravlje malo jest, pa se u Grazu bori, reklo bi se “dribla” svakodnevicu kako je nekad driblao dok su reporteri vikali “a sada je lopta kod Osima, pa poslušajmo malo muzike iz našeg studija”.

Split, 191112.

Simpozij nogometnih trenera u hotelu Lav.

Na fotografiji: Ivica Osim predsjednik komiteta za normalizaciju nogometog saveza.

Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Ne trebaju mu se postavljati pitanja, jer misli idu tako brzo da je teško sve poloviti. Još lani je tvrdio “Hrvatska ima potencijal biti iznenađenje SP-a u Rusiji” i osjećaj ga nije iznevjerio.

Kako vam se čini ovo SP u Rusiji?

- Nogomet je napredovao, puno je dobrih, puno je više izjednačenosti nego što je bilo prije. Ali, puno je favorita otpalo, neki zbog nesreće, neki zbog nepravde, neki jer su igrali loše, a mnogi su bili i prenapuhani, jer su mislili to se njima to ne može dogoditi. Ali, generalno, ovo je SP bilo posebno loše za vedete i jedina se Hrvatska u tom smislu uspjela othrvati i proći daleko.

Približen navijačima

Glavni razlog za to…

- Mnogi još uvijek žive u uvjerenju da se stvari mogu rješavati pojedinačno, individualnom kvalitetom, a ne prihvaćaju da drugi rade, napreduju, da stvaraju nešto novo i da se neumitno približavaju, u konačnici da se spremaju specijalno za igru na vedete. I onda je to kao iznenađenje, a ustvari za mene tu nekih velikih iznenađenja nema.

Toliko o globalnoj slici nogometa. Druga stvar koju je istaknuo je…

- Ovi elektronski golovi, ne znam u što će se to u budućnosti pretvoriti, ali znam i vidim da je to puno približilo nogomet navijačima. Nema namjernih pogrešaka, smanjena je sumnja u neke stvari koje su često u prošlosti bile tema i vraćale su se kao loše za sport.

Uz dobre ima stvari i koje mu se ne dopadaju…

- U svemu je politika, baš u svemu. Od dobivanja domaćinstva, do svake utakmice. Razumijem ja da najveći broj birača dolazi od strane navijača i da se na taj način lako približiti, ali opet ne treba pretjerivati. Vidim sada su i ovog asistenta iz Hrvatske reprezentacije potjerali kao zbog komentara, a ne znam dokle će to tako dogurati. U svakom detalju se krije politika, to mi se ne dopada. Hoću reći, nogomet je puno bitniji i više od toga, makar to nije uvijek tako, i nije samo kada se igra Svjetsko prvenstvo.

Nađena je mjera

Ali mu se zato dopada kako igra i izgleda reprezentacija Hrvatske.

- Mislim da su našli mjeru, da su svjesni onoga što mogu i onoga što ne mogu. Koliko je bitno prvo, još je bitnije drugo. Hrvatska se odlično prilagodila, individualnu kvalitetu je prilagodila u tim i to zato izgleda jako dobro. Gledam ih neki dan, mrtvi, umorni i natraške bi izašli s terena ako treba, ali ne odustaju. To je za svaku pohvalu, ginu u pravom smislu.

A sada dolazi Engleska u polufinalu u Moskvi, ima umora, ozljeda…

- Sad postavljati pitanje što će biti dalje, ne znam… Ovo što ostaje je svakako lakši dio posla, jer probiti se do ove faze ne možeš slučajno, ni lako. Istina je da ih je popratila sreća, ali bez sreće to ne ide. A istina je da su u kontinuitetu, što kod nas nije običaj, odigrali nekoliko jako dobrih utakmica. Jesu oni dobri, ali ipak moraju pripaziti na te stvari sa srećom. Iskreno rečeno, nisam puno vjerovao da mogu napraviti takav rezultat, ali pokazali su da su momčad. Nema tu pretjerivanja, iskakanja, pojedinačnih ispada i to je za naša razmišljanja najveća promjena. Inače, mi smo ti u svemu najpametniji, a eto Dalić je uspio ispotencirati tu skromnost koja je jako važna za put do ovoga gdje se nalaze. Dopada mi se kako on to radi. Oni su svoju sreću jako pošteno zaslužili. A u takvim utakmicama umora nema, no jako je važno znati da raspolažeš sa 22 čovjeka koje si poveo jer vrijede i to pretočiti u rezultat. Tu ne znam što će Dalić napraviti, ali ne sumnjam, nakon svega na ovom SP-u, da će biti dobro.

Engleska widget

Iza svega se valja po Osimu jedna jako bitna priča.

- Da jedna tako mala zemlja bude prvak svijeta u nogometu, to bi bila strašna stvar, to bi bio motiv svima i to bi bila u konačnici najveća pobjeda nogometa. I ovo što su dosad napravili velika je stvar i ne treba sada odmah nakon toga jurnuti u trgovinu i sve razbiti i prodati. Treba imati samopoštovanje i poštovanje, jedno je bitno koliko i drugo i to često bez razloga zaboravljamo. Po meni, nogomet danas igra utakmicu protiv para i još uvijek dobiva, a to je jako važno i dobro. To je stvar koju treba sačuvati, a dokle će uspjeti tako, ne znam.

Ogromna želja

Prije godinu dana na pitanje o tome kako mu izgleda nogomet u našim krajevima rekao je:

- Prazan kao stadioni.

I sada kaže…

- Nadam se da će ga ovakva stvar promijeniti, jer narod je iza toga, narod podržava to, a oni pokazuju ogromnu želju da ispune očekivanja. Te stvari su za svaki respekt i pohvalu i moraju se iskoristiti u pozitivnom smislu, jer okupljaju. No, nakon svega će najvažnije biti na zemlji s obje noge, a to je nekad teško.

I onda je došlo ono s početka…

- Kad ufatim malo zraka, čujemo se, jesam se raspričao…

Švabo legenda, u pravom smislu riječi. Nismo prokomentirali polufinaliste, ni Njemačku, ali ustvari sve je rekao… A prognoze? Trener nikad ne prognozira…

Linker
20. travanj 2024 06:56