Foto: Davor Pongracic / CROPIX
DEAN BAUER IZ ŠPANJOLSKE

HRVATSKA 'VRIŠTI' S KIOSKA! ŠPANJOLSKI MEDIJI TOTALNO ZALUĐENI VATRENIMA 'Ni Messi, Ni Neymar, ni Ronaldo, nego Modrić! Taj je čovjek enormni vođa!'

ŠPANJOLSKI MEDIJI AS, Marca, El Mundo Deportivo, Sport... napunili stranice materijalima o hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2018. 19:28

Hrvatska “vrišti” s kioska! U Kataloniji, u biti u cijeloj Španjolskoj. Jučer, iako je to bio već drugi dan od konca SP-a na kojem Furije gotovo i nije bilo, odnosno Španjolci su brzo ispali, dakako da je turnir u Rusiji prevladavajuća tema ovdašnjih tiskovina. Velika se pozornost, doduše, pridaje potpisu Cristiana Ronalda za Juventus, prijelaznom roku na Campu Nou, ali SP u Rusiji još uvijek je broj 1. Hrvati su tu pak zastupljeni istom mjerom kao i pobjednici Francuzi. Jasno, imena poput Modrića, Rakitića, pa i Kovačića, Vrsaljka imaju ovdje težinu.

Doduše, i još netko. I to silnu. Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske posvuda je u novinama, opjevana poradi jednostavnosti, a nadasve iskazivanja osjećaja. Neki u Hrvatskoj će u tom ponašanju pronaći ovo ili ono, ismijavati je čak, ali... Izađite malo u svijet, otvorite prozore, proširite vidike…

Madridski AS na zadnjoj je stranici objavio veliku fotografiju hrvatske predsjednice u trenutku izjednačujućeg Perišićeva gola pod naslovom “Kolinda, iskazivanje radosti”.

Rakitić najbolji u Barceloni

Iste novine u retrospektivi SP-a, obrađuju sve španjolske reprezentativce, te najdojmljivije igrače turnira. amo su dva velika naslova. Na 12. stranici “Trijumfalni Modrić i Varane”, a na 23. “Briljantni Umtiti i Rakitić”. Jasna je poveznica. Dvije Realove i dvije Barcelonine zvijezde. No, u ukupnom ocjenjivanju Modrić je dobio daleko najvišu ocjenu. Od ukupno sedam utakmica, u četiri je dobio tri pika (Argentina, četvrtfinale, polufinale i finale). Najslabije je ocijenjen (1 pik) protiv Islanda.

“Luka je enormni vođa”, prenosi AS riječi Davora Šukera o našem kapetanu.

El Mundo Deportivo drugi je najznačajniji španjolski sportski dnevnik, ali kako je iz Barcelone tako je i sadržajno oslonjen primarno na društvo s Camp Noua. El Mundo Deportivo tako secira, raščlanjuje učinak svih 14 Barceloninih igrača u Rusiji, ali izdvojeno mjesto, iznad Messija i Dembelea, pripada Rakitiću. Naslov za Rakitića govori sve - “Sveprisutan, uvijek i u svakom trenutku”. Iste novine u ocjenjivanju najznačajnijih trenutaka i igrača, u bodovanju od 1 do 10, čistu su desetku dali Kylianu Mbappeu, dok su po 9 bodova podijelili Luka Modrić i Ivan Rakitić. Za usporedbu, Zlatna kopačka Harry Kane je u tom izboru dobio 7, Messi i Crstiano Ronaldo 5, a Neymar samo 3 boda.

Drugi katalonski sportski dnevnik zvan Sport koji je pak gotovo isključivo u službi nogometnog kluba Barcelona, svakog dana bira tri zvijezde dana. U utorak, dva dana nakon finala SP-a to su po njima bili - francuski izbornik Didier Deschamps, na drugom mjestu naš Ivan Rakitić, a iza njega pobjednik Wimbledona Novak Đoković.

Najviše utakmica u Europi

Kolega Juan Manuel Diaz u istim novinama je cijelu stranicu posvetio Ivanu Rakitiću. Obrazloženje istaknuto u naslovu “Nitko nije odigrao više od Rakitića”. Novinar je, naime, izračunao da je Ivan Rakitić s finalom u Moskvi odigrao u cijeloj sezoni točno 71 utakmicu (u klubu i reprezentaciji), što je najviše u Europi, praktički i svijetu.

Drugi je Brazilac iz Chelseaja Willian (70), pa Korejac iz Tottenhama Son Heung (68) baš kao i Belgijac iz Manchester Cityja Kevin de Bruyne, te Rashford (Engleska i Manchester United). Svoje je poglavlje dobio i Luka Modrić s fotografijom na kojoj drži Zlatnu loptu i naslovom koji govori sve - “Ni Messi, ni Neymar, ni Cristiano Ronaldo”.

Linker
18. travanj 2024 02:55