Tom Dubravec / CROPIX
PA TKO TO JOŠ IMA?

IGRAČ DANA I ČOVJEK KOJI JE HRVATSKU ODVEO U FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA Kad misliš da ga nema, on se pojavi i baci cijelu naciju u trans!

MARIO MANDŽUKIĆ Strijelac za povjesnu pobjedu nad Englezima i ulazak u finale SP-a
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. srpanj 2018. 11:52

Gdje je Mario Mandžukić, pitali su se mnogi, pa su čak išli toliko daleko da su Mandžu proglašavali i nevidljivim na terenu u dvoboju s Englezima, ali onda je sijevnuo u 109. minuti i zabio za finale. Ulogu junaka zaslužio je i Ivan Perišić koji je poravnao rezultat, a potom i asistirao za pobjednički pogodak, ali Mandžukić je taj koji je majstorski pogodio mrežu Jordana Pickforda, iz situacije koja nije bila “stopostotna”, iz pozicije koja je nudila šanse i vrataru, ali Mandžukić je bio neumoljiv. Ljevicom u prvi kut Pickforda. Pogodak karijere napadača iz Slavonskog Broda.

Pogađa rijetko

Pogađa rijetko, ali pogađa kada je najvažnije. Mandžukić je na Svjetskom prvenstvu zabio Danskoj samo tri minute nakon što su Danci poveli, a zgoditak Englezima za finale ulazi u legendu. Tim pogotkom Hrvatska je prvi put došla u finale Svjetskog prvenstva i time nadvisila sjajnu brončanu generaciju Vatrenih iz 1998. godine. Nakon 20 godina Mandžukićevim povijesnim pogotkom Hrvatska je postala 13. finalist svjetskih prvenstava. Povijest pišu Manždukić i njegovi suigrači.

Mario Mandžukić je radni napadač, špica koja svih 90 minuta, a u slučaju Vatrenih i 120 minuta, igra obranu i napada zadnju suparničku liniju. Troši se Mandžukić u obrani, ali ostane nešto koncentracije i za napad. Jer, ono čime je oduševio Mandžukić jest njegova energija u 109. minuti polufinalnog dvoboja kada je koncentrirano zabio za pobjedu. A nije ga bilo gotovo u pravoj šansi gotovo cijelu utakmicu, ali takav je Mandžukić.

Kad misliš da ga nema, on se pojavi i odvede Hrvatsku prema pobjedi. Sve je u Rusiji krenulo od Mandžukića, jer u prvom susretu 32-godišnji centarfor je šutirao, a nesretni Etebe nogom skrenuo loptu u mrežu. Zatim je izborio kazneni udarac koji je Modrić pretvorio u pogodak. Dancima je zabio, protiv Rusa asistirao, Englezima zabio za finale. Što više očekivati od špica koji svih 90 minuta radi, trči, špica kojeg obožava i Massimo Allegri, trener Juventusa.

Zabio je samo pet zgoditaka u Serie A ove sezone, ali da pitate Allegrija kakav je Mandžukić, jasno je kakav bi odgovor od trenera talijanskog prvaka dobili. Mandžukić je karakterni igrač kojeg svi treneri obožavaju, jer ima neopisive radne karakteristike. Zabijao je u finalu Lige prvaka za Bayern, zabijao je za Juventusu protiv Reala na Bernabeuu, ali gol Englezima pamtit će cijeli život. I ne samo Mandžukić, nego i svi Hrvati. Pamtit ćemo i Perišićevu asistenciju, ali Mandžukićev pogodak, očaj Pickforda i kompletnog Gordog Albiona.

VI Images via Getty Images
VI-Images via Getty Images

Runda na njega

Otkada je u mandatu Slavena Bilića debitirao za Vatrene na gostovanju kod Makedonije u Skopju, od tog studenoga 2007. nije Mandžukić zabio važniji i veći pogodak. Ali ima još finale da bi nadmašio sam sebe, da bi postavio letvicu koju će teško netko preskočiti. Koliko sada vrijedi Madžukić? Transfermarkt je prije polufinala držao Mandžukića na 18 milijuna eura, ali jasno je da za Hrvate više nema brojčane vrijednosti izražene u novcu. Jednostavno neprocjenjivo! Koliko će se tek sada popiti piva na njegov račun u Slavonskom Brodu...

Linker
20. travanj 2024 02:50