REUTERS/Carl Recine
ZANIMLJIVA SITUACIJA

INTRIGANTNA ZBORNAJA! ŠTO LI NAM TO SPREMAJU RUSI!? Navodni dopinški slučaj jedne od zvijezda otvara niz pitanja! Zašto ih još uvijek nema u Sočiju?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. srpanj 2018. 18:38

Što li nam spremaju Rusi u subotu? Zašto se još uvijek nisu pojavili u Sočiju kao recimo naša reprezentacija, zašto su ostali u svom kampu u blizini Moskve? To su pitanja koja se postavljaju pred našu subotnju utakmicu s domaćinom Svjetskog prvenstva. Naravno, sve je dobilo novu dimenziju nakon priče o navodnom uzimanju hormona rasta Denisa Čeriševa, uz Artjema Dzjubu, dosadašnjeg heroja ruske reprezentacije na ovom SP-u, koji je postigao tri pogotka u grupnoj fazi natjecanja.

Vrte se razne priče

Znate, kad se radi o ruskim sportašima, onda je svaka priča o dopingu senzacija, ali i podloga za ozbiljno promišljanje. Sigurno vam je poznat opseg dopinške afere zbog koje je Rusija izbačena sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, a na kojima su se mogli natjecati samo ruski sportaši za koje se dokazalo da nisu uzimali doping, ali pod ‘neutralnom uniformom’. Tako da se sad, kad je isplivala ova priča oko Čeriševa, odmah počnu vrtjeti razne priče.

Rusi na ovom Mundijalu zaista igraju mnogo bolje nego što su to radili u pripremama, pokazuju kvalitetu i tjelesnu moć koja se od njih možda i nije mogla očekivati. Radi li se tu o savršenom poklapanju forme, ogromnom motivu, ili je u pozadini opet neki ‘hormon rasta’? Jesu li Rusi ostali u svom moskovskom kampu jer je tamo dobar ‘laboratorij’ kojeg nema u Sočiju? Naime, ovdje u Sočiju sve je zaista fenomenalno, uvjeti su idilični, ali klima je ipak drukčija nego u Moskvi.

No, Ruse to ne dira, oni stižu tek danas u večernjim satima, odradit će jedan trening u Sočiju dan prije utakmice. Možda u nekim drugim okolnostima, da nije bilo prijašnjih doping skandala ruskih sportaša, ili ove najnovije priče oko Čeriševa, nitko i ne bi postavljao pitanje ostanka u Moskvi, ali ovako...

Jako, baš nas jako zanima to subotnje četvrtfinale. Jasno, prije svega zbog Vatrenih, koji imaju šansu opet kao u Francuskoj prije 20 godina stići do polufinala i tako se još jednom upisati u povijesne knjige. Ali s posebnom pozornošću ćemo pratiti i suđenje. Jer, znate, Rusi se također nalaze pred povijesnim uspjehom, ne bismo se začudili da pokušaju sve da ga ostvare.

Konačno, oni su uložili veliki novac u ovo Svjetsko prvenstvo, zaista su ga odlično organizirali, ovo je jedno od najbolje organiziranih velikih natjecanja, ako ne i najbolje. Bili smo na mnogima, ovo rusko zaslužuje svakako najveće komplimente.

Boban na funkciji

U FIFA-i to dobru znaju, uostalom, kad su im dodjeljivali domaćinstvo to su znali. Možda je Kući svjetskog nogometa važno da ipak Rusi, a ne ‘mali’ Hrvati dođu do polufinala, da cijela nogometna Rusija ostane na nogama? Istina, na ovom Mundijalu je u funkciji VAR pa je mogućnost sudačkih kreiranja utakmica mnogo manja, ali isto tako često vidimo kako suci znaju odmahnuti rukom kad im igrači ili izbornici s dvije ruke pokazuju TV ekran aludirajući da ga konzultiraju. Dobra stvar je što na važnoj funkciji u FIFA-i imamo Zvonimira Bobana...

Linker
16. travanj 2024 13:12