REUTERS/Darren Staples
MOŽE LI HNS ZADRŽATI DALIĆA?

KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SN-A Šuker je kao predsjednik već trebao, još iz Rusije, odaslati jasnu poruku da odlazak Dalića ne dolazi u obzir!

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 20. srpanj 2018. 11:26

Može li HNS zadržati Zlatka Dalića? Za nogometni vrh, to uopće ne bi smjelo biti pitanje. Ako hoćete, ni za državni vrh, za sve one koji su posljednjih dana defilirali u “kockastim” dresovima po Rusiji, a zahvaljujući Vatrenima i po kanalima svjetskih TV postaja.

Dobili su neslućene bonuse zaslugom nogometa, a da istodobno za taj nogometni uspjeh nemaju apsolutno nikakve zasluge.

Naprotiv, Hrvatskoj se trebalo dogoditi nogometno čudo da bi se razbudila, prodisala, da bi se počela smijati i ponosno se pokazala svijetu, sve suprotno od onoga što godinama rade političke elite i njihove mreže pritišćući narod i zemlju svojim podjelama i nametnutim kompleksima i guraju je na europsko dno.

Više od izbornika

Što Hrvatska misli o tzv. političkim elitama dovoljno govori podatak da je mjesecima na prvom mjestu popularnosti među političarima Gospodin Nitko, koliko god takve ankete bile frizirane i uljepšane po potrebi naručitelja.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

I s druge strane, cijela Hrvatska ovih je dana jasno, ne štedeći osjećaje, pokazala koliko voli svoju reprezentaciju, grb i zastavu, koliko cijeni zajedništvo, trud, ustrajnost i poniznost, čast, sve odlike koje je iskazala Dalićeva momčad u Rusiji.

Otpustili su najiskrenije emocije prema svojim junacima jer su u njima prepoznali sve ono za što su godinama zakinuti, jer im se u javnom prostoru nameću podjele, prijetvornost, korupcija, bahatost i lakomost, a njih se gura u stranu i naziva mahom marginalcima.

Sinonim svega toga pozitivnog je danas Zlatko Dalić i uopće nema dvojbi da te pozitivne slike reprezentacije i Hrvatske ne bi bilo bez Dalića, iznuđenog, slučajnog izbornika koji je u vremenskoj stisci i izgubljenoj situaciji, u jednoj jesenskoj noći prošle godine preuzeo momčad koju su već proglasili “uništenom generacijom” i otpisali je sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Soccer Football - World Cup - The Croatia team return from the World Cup in Russia - Zagreb, Croatia - July 16, 2018   Croatia players throw Croatia coach Zlatko Dalic in the air   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Zlatko Dalić pojavio se niotkuda da bi danas, samo nekoliko mjeseci poslije Hrvatskoj značio puno više od nogometnog izbornika.

Unio je dušu u skupinu sjajnih nogometaša i pretvorio ih u momčad koja je osvojila srce svijeta, a unio je dušu i u hrvatsku stvarnost, postavio nove kriterije rada i ponašanja.

Hrvatskom nogometu, izjedanom stalnim sukobima i destrukcijom, Dalić je pružio povijesnu šansu.

Pa još neposredno uoči Mundijala, utjecajne lobističke skupine preporučivale su potencijalnim oglašivačima da se odmaknu od nogometa, da će si narušiti imidž ako se budu pojavljivali uz Vatrene na SP-u, političari su se redom sklanjali od “kockica”, a “važni opinion makeri” pozivali u javnom prostoru na bojkot “nenarodne reprezentacije”.

Momčad i strukture HNS-a bile su praktički iste prije kao što su i sada pod Dalićem.

Bez Dalića, ako odluči otići, više ne mogu ostati iste. Nacionalno oduševljenje okrenulo bi se lako u ekstremnu suprotnost.

Na Šukerovu mjestu zato ne bih lakonski odmahnuo rukom kao što je on učinio nakon finala u Moskvi: “Ne pitajte me sad o Daliću, idem se prvo dobro odmoriti.”

REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS

Ostanak Dalića morao bi mu biti pitanje od najveće važnosti i hitnosti, kao i cijelom Izvršnom odboru i to pitanje oko kojeg nema spora. Odlazak Dalića poništio bi sve lijepo što se dogodilo nogometu i Hrvatskoj, najviše zbog Dalića, uvažavajući sve vrijednosti Modrića, Lovrena, Rakitića, Subašića i svih Vatrenih kojima izbornik i pripisuje svu slavu i zasluge.

Ne radi se o novcu

Jasno da se Hrvatska, kao i u pitanju odlaska najboljih igrača u bogate klubove, ne može nositi s milijunskim ponudama za hit trenera u svijetu, no u Dalićevu slučaju očito je da se ne radi o novcu i da ga nikakvo bogatstvo u Aziji ne bi moglo poljuljati.

Šuker kao predsjednik već je trebao, još iz Rusije, odaslati jasnu poruku da odlazak Dalića ne dolazi u obzir. Uostalom, u ovom trenutku samo Dalić bi mogao odlučivati može li Šuker ostati u HNS-u, a ne obrnuto. Tko sumnja kolika je Dalićeva snaga i utjecaj u narodu, neka slobodno raspiše referendum. I ne treba biti pitanje “želite li Zlatka za izbornika”, nego i za puno više funkcije.

Dalić je danas pozitivna slika sporta i Hrvatske i zato za HNS i nije pitanje “kako ga zadržati”, nego kako s Dalićem podići cijeli hrvatski nogomet.

Linker
25. travanj 2024 07:43