Niznji Novgorod, Rusija, 010718.
FIFA World Cup 2018. Utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstava FIFA 2018, Hrvatska - Danska. Na fotografiji: slavlje igraca Hrvatske nakon pobjede.
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX

ČEKA LI NAS NOVA DRAMA

MOŽE LI HRVATSKA SRUŠITI REKORD KAKAV SE JOŠ NE PAMTI NA MUNDIJALIMA? Vatreni su u prilici doći do podviga koji se još nije dogodio

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 10.07.2018. u 10:54

 • Nakon nevjerojatne drame u susretima protiv Danske i Rusije, može li se dogoditi da Hrvatska i treći put mora tražiti sreću za prolaz udarcima s jedanaest metara?

  U povijesti svjetskih prvenstava nikada se nije dogodilo da neka ekipa tri susreta u nizu izvodi jedanaesterce.

  Osim 'Vatrenih' dvije uzastopne pobjede udacima s 'kreča' ostvarila je još jedino Argentina na SP-u 1990 godine. Diego Maradona i društvo su u četvrtfinalu pobijedili Jugoslaviju (3-2), a u polufinalu Italiju (4-3), da bi u finalu izgubili od Njemačke 0-1.

  BBC je objavio zanimljivu analizu o jedanaestercima na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Od 240 penala 170 je uspješno izvedeno. Vratari su imali 49 obrana, 12 udaraca je završilo u okviru gola, a ostalo pored ili preko.

     

  Najbolje mjesto za gađati gol je desni ili lijevi gornji kut. Takvih jedanaesteraca je bilo 15 i golmani nisu zaustavili niti jedan, a čak 90 posto uspješnosti imaju udarci polu visoko ili visoko u neku od golmanovih strana.

  Nijemci su 'kraljevi' izvođenja jedanaesteraca. Na svjetskim prvenstvima su četiri puta izvodili kaznene udarce i svaki put prošli dalje (1982, 1986, 1990, 2006).

  Međutim, polako im prijete 'Vatreni'. Od reprezentacija koje su barem dva puta izvodile kaznene udarce u povijesti svjetskih prvenstava samo još Hrvatska ima 100-postotni učinak - dva od dva.

   

  Do ovog SP-a najgori su bili Englezi. Gordi Albion' je do Rusije izgubio sve tri utakmice u kojima su izvodili jedanaesterce - 1990. godine u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2006. u Njemačkoj. U Italiji su ispali u polufinalu od Njemačke, u Francuskoj od Argentine u osmini finala, a u Njemačkoj od Portugala u četvrtfinalu.

  Crnu seriju su prekinuli na ovom prvenstvu u četvrtfinalu protiv Kolumbije. Niti na europskim prvenstima nemaju ništa bolji skor. Četiri puta su pucali penale, a tri puta ispali.

  Najviše puta jedanaesterce su izvodili Argentinci, pet puta pri čemu su četiri puta bili uspješni. Jedino su izgubili od Njemačke 2006.

  Brazil ima skor 3-1, Italija 1-3, Španjolska 1-3...

   

  Iz drugih medija