Boris Kovacev / CROPIX
ČEKA NAS DAN ZA PAMĆENJE

NAJAVA KOJA ĆE PODIĆI CIJELU NACIJU! KAPETAN I IZBORNIK UOČI NAJVEĆE UTAKMICE U POVIJESTI HRVATSKE: 'Sutra će biti seizmički poremećaj!'

Piše: HinaObjavljeno: 14. srpanj 2018. 13:51

Danas se održala posljednja press konferencija Vatrenih uoči velikog finala Svjetskog prvenstva koje nas čeka ove nedjelje u 17 sati.

Pred novinare su dan prije ogleda s Francuskom izašli naš kapetan Luka Modrić i izbornik Zlatko Dalić. Glavna je tema, očekivano, bila stanje u reprezentaciji, kao i idući protivnici, a puno se pričalo i o atmosferi koja je zahvatila Vatrene i cijelu državu koja u ovim trenucima skupa s njima proživljava jednu sportsku bajku.

"U finalu idemo u fight, bacit ćemo se na glavu, pa što bude. Ako osvojimo trofej nitko neće biti ponosniji, ako ne, čestitat ćemo suparniku i ići dalje. To je sport," poručio je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

"Nas ne zanima tko je u finalu. Mi smo došli uživati u finalu i dat i svoj maksimum. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili, neka nas cijeli svijet gleda i većina nek navija za Hrvatsku. Nema većeg trenutka u karijeri od sutrašnjeg dana za sve nas bez obzira kako završi bit ćemo sretni i ponosni", nadovezao se Dalić.

Izbornik se nasmijao na pitanje hoće li u nedjelju "Hrvatska eksplodirati".

"Hoće li Hrvatska u nedjelju eksplodirati ? Sigurno će biti seizmički poremećaj. Upravo su naši navijači jedan od naših najvećih motiva. Sretni smo što smo hrvatski narod učinili sretnim, pored svih teškoća, Hrvati ovih 25 dana žive sretno. Ako osvojimo naslov u slavlju ćemo nadmašiti i Brazil i Argentinu."

Najbolji je Luka!

Svi navijamo da Hrvatska osvoji SP, ali i da Luka Modrić bude najbolji igrač ovog natjecanja. Ako misliš da će Luka odnijeti Zlatnu loptu, Germania ima sjajnih 2,90 na tu okladu.

Za okladu posjetite ovaj LINK.

Dalića ne brine podatak kako je hrvatska vrsta morala igrati tri produžetka

"Sutra je finale, igrači su svjesni važnosti i značaja i ako netko nije spreman sam će to reći. Znaju kakav je ulog," kazao je Dalić dodavši: "Mi više nemamo zašto trenirati. Potrebniji su nam odmor i relaksacija. Imamo sitnih problema, ali se nadam da ćemo to riješiti. Nisam, zabrinut jer imamo dobru klupu i igrače koji jedva čekaju nastupiti."

Nije se zamarao dosadašnjom statistikom međusobnih susreta i podatkom kako Hrvatska u pet susreta nikada nije pobijedila 'Tricolore'.

"Ne polažem puno na statistiku, sutra je finale. Mi ćemo uživati u nogometu, pa neka pobijedi tko je bolji.

Stranim novinarima gotovo nestvarno zvuči činjenica da su 'Vatreni' u listopadu prošle godine bili na rubu ponora, a danas su na korak do svjetskog naslova. Što je to Dalić učinio kako bi u tako kratko vrijeme razbudio momčad i stvorio možda i svjetskog prvaka.

Moskva, Rusija, 140718.
Konferencija za medije nogometne reprezentacije Hrvatske na stadionu Luzniki dan prije finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018 u kojoj ce igrati Hrvatska i Francuska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

"Između mene i igrača vlada povjerenje i respekt. Želio sam i hoću biti njihov prijatelj, ali ja sam taj koji odlučuje i donosim odluke. Kratko smo zajedno i nema mjesta za oštre stvari i polemike. Naš odnos je iskren i ljudski, a ja niti jednu odluku ne donosim bez razgovora s igračima. Za sada to ide dobro, ne znam je li to trajno rješenje, ali za sada funkcionira. Mi smo kao obitelj."

Još jednom je ponovio kako je njegovim igračima najteže bilo igrati osminu finala protiv Danske.

"Nama je to bila najteža utakmica. Sve one lijepe stvari iz skupine bile bi ništa da smo to izgubili. Zbog toga smo bili u grču. Sada nema pritiska i opterećenja. U finalu će biti pun stadion, cijeli svijet te gleda i neće biti grča. Dečki će igrati najbolje što znaju."

Njemački novinari su ustvrdili kako je Marijo Mandžukić bolji igrač od Roberta Lewandowskog i kako je Bayern pogriješio što ga je prodao. Zašto je on tako poseban, zanimalo je njemačka pera.

"Marijo je sjajan igrač, a to govori i njegova karijera. On nikada ne staje, igra na svakoj poziciji na koju ga staviš. Trener s njim nema problema. On je iznimno važna karika u našoj momčadi. On je prvi igrač naše obrane, a zabija golove," rekao je Dalić dodavši: "On sada uživa, raspoložen je i sve daje za Hrvatsku."

Moskva, Rusija, 140718.
Konferencija za medije nogometne reprezentacije Hrvatske na stadionu Luzniki dan prije finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018 u kojoj ce igrati Hrvatska i Francuska.
Na fotografiji: Luka Modric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Uoči najvažnije utakmice u povijesti hrvatskog nogometa Luka Modrić je imponirao smirenošću i vedrim raspoloženjem. Nije pokazivao niti traga nervoze, kao da se svaki dan igra finale svjetskog prvenstva.

"Nikada nisam sumnjao u sebe, bez obzira što drugi jesu. Bilo je svakakvih priča, ali ja sam vjerovao do mogu doći do mjesta gdje sam sada, te stvari su mi bile dodatna motivacija."

Modrić bi mogao postati prvi igrač na svijetu koji je u posljednjih 11 godina srušio dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija u FIFA-inom izboru za najboljeg nogometaša svijeta.

"Već sam dosta puta ponovio, samo me zanima reprezentacija. Fokusiran sam na reprezentaciju. Lijepo je kada te spominju u tom kontekstu, ali nisam opterećen time. Najbitnija je reprezentacija, a poslije ćemo vidjeti što će biti."

Na pitanje finskog kolege kako je promjena izbornika nakon kiksa protiv Finske u kvalifikacijama za SP utjecala na reprezentaciju, Modrić je sa smiješkom odgovorio:

"Mislim da se to vidi, u finalu smo. Došao je u teškom trenutku kada je bio upitan plasman na SP. I kroz tu prvu utakmicu, kada nam je pričao vratio nam je vjeru da smo veliki igrači, napunio nas je samopouzdanjem. Donio nam je mir, podigao samopouzdanje. Sviđa nam se se njegova iskrenost i pristup prema svakom igraču. Pokazao je vrijednosti kao trener, ali i kao osoba."

FILE PHOTO: Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Croatia's Luka Modric celebrates scoring their second goal     REUTERS/Ivan Alvarado/File Photo
REUTERS/Ivan Alvarado

Premda je i do sada bio velika zvijezda, Modrić je nakon blistavih igara u Rusiji dosegao planetarnu slavu. Meksička novinarka zamolila ga je može li poslati poruku mladima širom svijeta.

"Prošao sam dosta toga, a najvažnije je nikada se ne predati i ne odustati. Bit će i teških tenutaka, ima uspona i padova, ali bez obzira na sve trebaš vjerovati i boriti se za snove. To me uvijek vodilo," rekao je veznjak Real Madrida.

Nije želio otkriti što će kazati igračima u krugu neposredno prije početka utakmice.

"To je naš običaj već neko vrijeme. Vidjet ćemo, kako mi dođe, ne pripremam govore, već kako se osjećam u tom trenutku, ali i da znam ne bi vam rekao, ha ha."

Modrić je naglasio kako, bez obzira što je ispred njega najvažnija utakmica u karijeri, neće mijenjati način priprema.

"Svatko od nas se priprema na svoj način, individualno. Bez obzira na važnost utakmice ništa ne treba mijenjati, samo nastaviti kao i do sada,"

Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Osvrnuo se i na igre Marija Mandžukića čiji je gol protiv Engleske odveo Hrvatsku u finale.

"Mandžukić svojim angažmanom tjera i nas na dodatni napor. Samo neka tako nastavi. I neka zabije jedan gol u finalu," poručio je.

Šveđane je zanimalo hoće li pobjedu posvetiti pokojnom Ivanu Turinu, s kojim je bio prijatelj i bivši suigrač, a koji je preminuo prije pet godina igrajući za švedski AIK Stockholm.

'S Ivanom sam prošao puno toga, pogotovo u Dinamu. I ovu pobjedu posvetiti ćemo svima i Ivanu, ali i onima koji su nosili ovaj sveti hrvatski dres. Mi smo tu, imamo priliku napraviti nešto posebno'.

Na pitanje kako su ratna zbivanja utjecala na njega, Modrić nije želio previše govoriti.

"Rat nas je učinio jačim i borbenijima, ali ne želim se vraćati na te događaje. Moramo gledati u budućnost," poručio je na kraju Modrić.

Linker
19. travanj 2024 17:52