REUTERS
REAKCIJE NAKON ISPADANJA

NAJGORA NOĆ OVE GODINE: PRVI FAVORIT DUGO ĆE PAMTITI NAJVEĆI UDARAC! 'Ispričavam se cijelom Brazilu!; Ovo je za nas noć strave! Nije pošteno!'

EUROPLJANI MARŠIRAJU Svjetsko prvenstvo je ostalo samo s europskim reprezentacijama, a Belgija će u St. Peterburgu za finale igrati s Francuskom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. srpanj 2018. 10:25

Spektakl smo očekivali, spektakl smo i dobili u ‘finalu prije finala’. Sjajna je bila utakmica u Kazanju, igralo se u visokom intenzitetu, neizvjesno je bilo do kraja, a polufinale s Francuskom igrat će Belgija. Kući odlazi peterostruki svjetski prvak, kojeg je i četvrti put zaredom na Mundijalu eliminirala europska reprezentacija.

Belgija će pak prvi put nakon 1986. i SP-a u Meksiku igrati u polufinalu, a prije 32 godine zaustavljena je od kasnijeg pobjednika Argentine.

Lukaku kao tenk

Roberto Martinez u momčad je od prve minute postavio junake iz pobjede protiv Japana u osmini finala, Fellainija i Chadlija, a na klupi su ostali Mertens i Carrasco. Time je učvrstio vezni red i lijevu stranu obrane, te je De Bruynea pomaknuo bliže suparničkim vratima. Pokazalo se da je španjolski stručnjak izvrsno pripremio utakmicu te je izbacivanjem Brazila Svjetsko prvenstvo učinio - Europskim.

- Napravili su to! Vidjeli ste nevjerojatno srce ove momčadi. Brazil nas nije slomio, nismo mu to dozvolili. Ovo je nešto posebno, ovi momci zaslužuju postati stvarno posebni ljudi u svojoj zemlji. Taktička izvedba bila je sjajna, imali smo samo dva dana za promjenu načina naše igre. Presudila je njihova želja da to učine. Pobijedili smo Brazil, to će ostati lijepo sjećanje, ali idemo sad to zaboraviti i prikupiti energiju za polufinale - poručio je belgijski izbornik Roberto Martinez.

Odličnu priliku imao je Brazil u 8. minuti, kad je Miranda nakon kornera loptu prenio glavom, a Silva je iz blizine pogodio vratnicu. Belgijsko vodstvo stiglo je rano, a Fernandinho je ispao tragičar zbog autogola. Ni u igri nije briljirao, osjetio se izostanak kartoniranog Casemira.

Selecao je još jače pritisnuo, ali do izjednačenja nije stigao. Belgijska obrana na vrijeme je blokirala većinu njihovih pokušaja, a posljednja prepreka bio je sigurni i raspoloženi Courtois koji je obranio udarce Coutinha i Marcela.

Belgija je u prvom dijelu bila izvrsna, a iz odličnoga kontranapada povećala je vodstvo, sjajno su reagirali asistent Lukaku, koji je prošao kao tenk barem 40 metara i strijelac De Bruyne.

Do odmora je za Brazil zaprijetio Coutinho, tukao je sa ‘svoje’ pozicije s 25 metara iskosa, ali je odlično reagirao Courtois. Na drugoj strani Alisson je obranio pokušaj De Bruynea iz slobodnog udarca, a poluvrijeme je zaključio Neymar pokušajem iznuđivanja jedanaesterca, ali Mažić nije nasjeo.

U drugi dio susreta Brazil je ušao s Firminom koji je zamijenio Williana, i baš je napadač Liverpoola uskoro mogao smanjiti rezultat, ali je malo zakasnio na ubačaj Marcela. Courtois je potom obranio pokušaj Paulinha iz blizine, a u 56. minuti dogodila se sporna situacija u kaznenom prostoru Belgije. Jesus je pao nakon duela s Kompanyjem, a iz VAR sobe u Moskvi glavnom sucu je javljeno da nema prekršaja jer je lopta već izašla iz igre.

Sjajni Courtois

I u drugom poluvremenu Martinezova je momčad prepustila inicijativu Brazilcima i vrebala priliku za kontru. Jedna takva stigla je u 62. minuti, kad je De Bruyne uposlio Hazarda koji je tukao pored gola. Unatoč dominaciji u posjedu, teško su Neymar i društvo dolazili do prilika. Dva solidna pokušaja imao je Costa, ali Courtois se nije dao iznenaditi.

Ipak, belgijska je obrana popustila u 76. minuti, zahvaljujući genijalnom potezu Coutinha i realizaciji Augusta. Mogao je isti igrač u 80. minuti postati heroj, ali je sa 16 metara tukao tik pokraj vratnice. Veliku priliku imao je u 84. minuti i Coutinho nakon Neymarove asistencije, no njegova je lopta otišla daleko od okvira. Izdržali su Belgijci i pet minuta sudačke nadoknade, u kojoj je Courtois fantastično skinuo Neymarov udarac u same rašlje.

Uslijedilo je veliko belgijsko slavlje, a Brazilcima je ostala tuga i nevjerica. Kako li je tek u njihovoj domovini, koja je u Rusiji očekivala šesti naslov svjetskog prvaka...

- Izbornik nam je rekao da moramo biti spremni na sve, pa i na to da prvi primimo pogodak. Nakon drugog gola bilo se teško vratiti, ali borili smo se do kraja, dali smo sve od sebe da izjednačimo. Nažalost, nismo iskoristili prilike koje smo stvorili. Ovo je tužan dan - izjavio je jedan od tragičara Renato Augusto.

Marcelo je nakon utakmice izjavio kako je to bila stravična noć za sve Brazilce.

"Nogomet je nekad nepošten - nekad se stvari razvijaju u vašu korist, a nekada ne. Večeras nam nije ništa išlo na ruku. Mi smo ovdje stvorili obitelj, borili smo se zajedno, čak i oni koji nisu igrali su davali svoj doprinos i bodrili nas sa klupe. Toliko smo željeli doći do tog finala", rekao je Marcelo i napravio kratku analizu utakmice:

"Mislim da smo bili bolji u prvih 15 minuta, imali smo šanse za pogodak i po tome je već na poluvremenu rezultat mogao biti drugačiji. U nastavku smo kontrolirali utakmicu, više puta je njihov golman u zadnji trenutak spašavao ili je lopta pogodila braniča. To je nogomet, tko zabije gol više, pobjeđuje", zaključio je Marcelo.

Willian je također bio neutješan, sve je sažeo u dvije rečenice i ispričao se cijelom Brazilu.

Strašno nas je ovo sve pogodilo. Kako se sada pomiriti s porazom kad smo sanjali najmanje o ulasku u finale. Ispirčavam se svim brazilskim navijačima koji su od nas očekivali pobjedu", poručio je krilni napadač Chelseaja.

Tite: Belgija nije pobijedila zbog sreće, već zato što je bila efikasna

"Dvije trećine utakmice mi smo bili bolji, cijelo drugo poluvrijeme smo bili bolji. Ne vjerujem u sreću, i kad govorite o sreći onda umanjujete nečiju vještinu i vrijednost. Belgijanci nisu pobijedili zato što su bili sretni, već zato što bili efikasni, a njihov golman branio je odlično", istaknuo je nakon susreta brazilski izbornik Tite i dodao: "Bila je to impresivna utakmica između dvije momčadi fantastičih tehničkih kvaliteta. Svi oni koji uživaju u nogometu moraju pogledati ovaj susret".

Linker
22. travanj 2024 17:02