REUTERS/Carl Recine
LEGENDE, HEROJI, NAJBOLJI IKAD!

VIDEO: BRAVO, MAJSTORI! SLAVITE SVI, HRVATSKA JE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA! Dalićevi Vatreni napravili najveći uspjeh u povijesti našeg nogometa!

Hrvatska je u finalu!!! Englezi su došli na utakmicu na prvih pet minuta kada su i poveli pogotkom Trippiera, ali poslije ih nije bilo. Hrvatska je uspjela zaustaviti sve njihove pokušaje, najboljeg strijelca Harryja Kanea ostavili smo bez udarca u okvir. Sjajni Perišić nam je donio izjednačenje, a fantastični Mandžukić je u produžecima pogodio za 2:1 i pobjedu protiv Engleza! Sada je na redu Francuska i veliko finale koje nas čeka u nedjelju u 17 sati!
Piše: HinaObjavljeno: 11. srpanj 2018. 06:09

Nogometaši Hrvatske plasirali su se u finale SP u Rusiji nakon što su u srijedu u Moskvi u polufinalnom susretu svladali Englesku sa 2-1 nakon produžetaka, a pobjednički gol zabio je Mario Mandžukić u 109. minuti.

Prva opasna situacija na utakmici, u 5. minuti, rezultirala je pogotkom za Engleze. Luka Modrić je blizu 16-erca srušio Dele Allija, a Kieran Trippier je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao mrežu.

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

U drugom poluvremenu Hrvatska je zaigrala bolje i počele su se redati prilike. Prvo je u 65. minuti Perišić odapeo s vrha 16-erca, ali loptu je na putu do mreže uspio blokirati Walker.

Hrvatska dolazi do izjednačenja u 68. minuti. Vrsaljko je ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogađa za 1-1.

Perišić si je u 72. minuti nakon driblinga u 16-ercu oslobodio prostor i pucao, ali lopta pogađa vratnicu. Nova šansa za Hrvatsku stigla je u 83. minuti. Brozović je odlično uposlio Mandžukića, koji je sa 12 metara iskosa opalio volej, ali ravno u vratara Pickforda.

Rezultat 1-1 ostao je i nakon 90 minuta, pa su uslijedili produžeci, a u produžecima prvu prigodu imali su Englezi, i to 99. minuti. Trippier je izveo korner, a Stonesov udarac glavom zaustavio je Vrsaljko, koji je loptu izbio sa gol-linije.

Krajem prvog produžetka (105+2) Perišić je ubacio nisku loptu u peterac, a Mandžukićev udarac nogom je obranio Pickford. U 108. minuti nova prilika za "vatrene". Rakitić je lukavo izveo korner za Brozovića, koji je iz trka opalio, ali pored gola.

I onda u 109. minuti nakon loše reakcije engleske obrane, Perišić je glavom prebacio loptu do Mandžukića koji ljevicom zabija za pobjedu 2-1.

Tako će Hrvatska u finalu 15. srpnja u Moskvi na stadionu Lužnjiki igrati protiv Francuske, koja je u polufinalu dobila Belgiju sa 1-0. Za treće mjesto će 14. srpnja u Sankt Peterburgu igrati Belgija i Engleska.

HRVATSKA - ENGLESKA 2:1 (Perišić 68', Mandžukić 109' / Trippier 5')

HRVATSKA: Subašić - Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko - Brozović, Rakitić, Modrić - Perišić, Rebić - Mandžukić

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli, Henderson, Lingard, Young - Sterling, Kane

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! U FINALU SMO!!!

120' - Kakva prilika za Hrvatsku! Kramarić se mogao proslaviti, sijevnula je naša kontra, Krama se sjurio prema golu, ali pogodio je samo vanjski dio mreže. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

118' - Modrić uz ovacije izlazi iz igre i predaje kapetansku vrpcu Rakitiću, a priliku dobiva Milan Badelj.

115' - Izlazi strijelac Mandžukić, a zadnje minute na utakmici odigrat će Vedran Ćorluka.

114' - Pivarić je sjajno prošao po lijevoj strani, izbacio par engleskih igrača i poslao povratnu do Perišića koji nije uspio zahvatiti loptu kako treba.

112' - Southgate ide na sve ili ništa. Vadi braniča Walkera iz igre, a uvodi napadača Vardyja.

MANDŽUKIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

109' GOOOL! Nakon jedne 'svijeće' u šesnaestercu Engleza Perišić je glavom prebacio loptu do Mandžukića koji ljevicom perfektno pogađa suprotni kut za 2:1 protiv Engleske! Bravo, Vatreni!!!

108' - Kakva prilika za naše! Rakitić je izveo kratki korner, Brozović se ubacio iz drugog plana i pucao po golu, no lopta leti vrlo blizu grede!

106' - Počinje i drugi produžetak. U slučaju da dođe do izvođenja jedanaesteraca, Hrvatskoj bi to bio treći put zaredom na jednom svjetskom prvenstvu što se još nijednoj reprezentaciji nije dogodilo!

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105'+1' - Dvije sjajne prigode naših! Prvo je Modrić pokušao poluvolejom, a u nastavku akcije Perišić izvanredno pronalazi Mandžukića kojemu s pet metara brani Pickford. U sudaru s engleskim vratarom Mandžo se ozlijedio, ali srećom bez većih posljedica.

101' - Druga zamjena kod naših. Izlazi sjajni Rebić koji se prilično izmorio, a zamijenit će ga Andrej Kramarić.

99' - Kakva prilika za Englesku! Trippier je ubacio sa strane, Stones je fantastično tukao glavom, ali sjajni Vrsaljko s gol-crte izbija tu loptu!

98' - I treća zamjena kod Engleza. Southgate vadi Hendersona, a mijenja ga Eric Dier.

97' - Hrvatska je četvrta momčad u povijesti svjetskih prvenstava koja treći put zaredom igra produžetke.

96' - Rebić je napravio prekršaj na tridesetak metara od gola i zaradio žuti karton.

95' - Prisilno će morati mijenjati Dalić. Strinić se ozlijedio i ne može nastaviti susret, umjesto njega ulazi Josip Pivarić.

91' - Počinje prvi produžetak. Englezi su još jednom mijenjali, naši još nisu napravili izmjenu. Izašao je Ashley Young, a zamijenit će ga Danny Rose.

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90'+2' - Rakitić radi prekršaj na Rashfordu na dvadesetak metara s desne strane iskosa. Trippier iz slobodnjaka pronalazi Kanea koji glavom gađa pored vratnice.

90' - Lovren je pokušao s tridesetak metara, ali lopta ide daleko na tribine. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Trippier je pokušao uputiti dodavanje Lingardu, ali naša je obrana koncentrirana i lakoćom rješava i tu situaciju.

83' - Sjajan Mandžukićev udarac! Izvrsno je opalio iz voleja s desetak metara, ali nažalost samo u Pickforda. U nastavku akcije Perišić puca iz blizine, ali preko grede.

82' - Perišić je oštro ubacio na pet metara prema Rebiću, ali Pickford i to hvata.

81' - Sjajna prilika za Hrvatsku! Rebić je natjerao Engleze na pogrešku, ali Pickford uspijeva izbiti loptu izvan šesnaesterca.

78' - Henderson je pucao s dvadesetak metara, no lopta ide visoko iznad grede.

77' - Kakva prilika za Engleze! Lingard je pobjegao Vidi i gađao suprotni kut, ali srećom udarac odlazi kraj vratnice.

74' - Prva zamjena kod Engleza. Izašao je Raheem Sterling, a priliku dobiva Marcus Rashford.

73' - Brozović je opalio s dvadesetak metara, ali lopta odlazi preko grede.

71' - Kakva prilika za naše! Perišić gađa suprotni kut i pogađa vratnicu! Englezi su potpuno pogubljeni u ovim trenucima.

PERIŠIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

68' GOOOL! Vrsaljko je fenomenalnim centaršutom pronašao Perišića koji se sjajno snalazi i pogađa za izjednačenje! Ajmooo!!!

65' - Perišić je izvrsno pucao prema golu s vrha šesnaesterca, ali Lingard u padu uspijeva blokirati.

63' - Sterling je zakuhao jednu opasnu situaciju u našem šesnaestercu, Englezi su čak tražili i najstrožu kaznu, ali uspjeli smo očistiti i tu priliku.

60' - Rakitić je opalio lijevom nogom, ali lopta odlazi preko vrata.

58' Najbolja prilika za Hrvatsku u drugom poluvremenu! Rebić je sjajno pronašao Strinića koji se ubacio iz drugog plana, ali - umjesto da uputi udarac - s pet metara Strinić dodaje i gubi loptu.

57' - Kane je bio u izglednoj prilici, ali mu Lovren u zadnji trenutak izbija loptu.

56' - Kane, Sterling i Lingrad u tri su dodavanja izbacili cijelu našu obranu. Lingard je uputio udarac, ali srećom lopta od Lovrena odlazi u korner.

54' - Walker je dobio žuti karton zbog zadržavanja igre. Englezi uporno pokušavaju usporiti i umrtviti igru naših stalnim prekršajima i prekidima.

53' - Rebić je pokušao na drugoj vratnici pronaći Perišića, ali je centaršut ipak bio previsok.

50' - Rakitić je uputio izvrsno dodavanje u for Rebiću, ali ga Walker uspijeva zatvoriti.

48' - Prvi žuti karton na utakmici zaslužio je Mario Mandžukić zbog protesta prema turskome sucu.

47' - Na početku drugog poluvremena i jedna ne baš optimistična statistička... Samo je jedna momčad u povijesti Svjetskih prvenstava vodila na poluvremenu pa na kraju nije prošla u finale. Bila je to Italija daleke 1990. godine...

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Moskvi. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Sjajna prilika za naše! Nakon jednog lošeg Pickfordovog ispucavanja lopta dolazi do Rakitića koji u šesnaestercu Engleza previše oklijeva i engleska obrana uspijeva izbaciti loptu izvan kaznenog prostora. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Vrsaljko je snažno pucao po golu s otprilike 25 metara, ali lopta odlazi visoko preko vrata.

40' - Još jednom turski sudac ne sudi prekršaj na našem igraču. Maguire je laktom odgurnuo Vrsaljka koji ga je već bio prošao, no Cüneyt Çakır se nije oglasio uz oštre proteste naših.

38' - Naši reprezentativci pritišću, trude se stvoriti presing, ali Englezi izvrsno kombiniraju i prelako dolaze u izgledne prigode.

35' - Kakva šansa za Engleze! Dele Alli je odvukao svu našu obranu u stranu, dodao Lingardu koji potpuno sam s vrha šesnaesterca gađa desni donji kut, no srećom lopta odlazi kraj vratnice.

33' - Rakitić je izvrsno ubacio u šesnaesterac, ali Englezi u zadnji čas izbijaju loptu ispred Rebića.

32' Najbolja prilika za Hrvatsku! Modrić i Rebić izvozali su englesku obranu, Rebić je uputio udarac, ali Pickford je izvrsno postavljen i hvata loptu u ruke.

30' - Kakva prilika za Engleze! Lingard je sjajno pronašao Kanea koji potpuno sam ostaje pred Subašićem, uspijeva uputiti udarac, ali naš Suba brani!

27' - Sterling nam opet stvara probleme i Lovren ga ruši po drugi put, a turski ga je sudac već jednom opomenuo. Naš se branič mora pripaziti žutog kartona.

25' - Englezi su izvukli podatak kako je Trippier tek treći engleski reprezentativac u povijesti koji je zabio u polufinalu Svjetskog prvenstva. Prva dva su velikani - Sir Bobby Charlton i Gary Lineker.

23' - Perišić je još jednom snažno opalio s dvadesetak metara, ali i ta lopta odlazi kraj vratnice.

22' - Strinić je uputio jedno krivo dodavanje koje presijeca Sterling i dodaje Kaneu koji izbija sam pred Subašića i promašuje cijeli gol! Srećom, već je bilo suđeno zaleđe.

21' - Rebić je izveo jednu solo akciju, uspio se othrvati engleskim braničima i uputiti udarac prema golu, no Stones na vrijeme ulazi u blok.

19' - Prilika za Hrvatsku! Perišić je opalio po golu, ali lopta odlazi vrlo blizu vratnice.

17' - Uspjeli smo napraviti jednu organiziranu akciju, ali na kraju je Rakitićevo dodavanje bilo prebrzo za Vrsaljka i lopta bježi u aut.

14' - Iz kornera je Maguire bio blizu pogotku, no srećom lopta odlazi kraj vratnice.

13' - Trippier je ubacio s desne strane, ali Perišić uspijeva blokirati i izbaciti loptu u korner.

11' - Sumnjiva situacija! Dele Alli radi opasan prekršaj na Brozoviću, a turski sudac Cüneyt Çakır sudi udarac iz kuta za Engleze! Srećom, iz kornera smo se uspjeli obraniti.

8' - Engleska je nekoliko puta zaprijetila dok naši još nisu konsolidirali redove. Uspjeli smo povezati nekoliko točnih dodavanja i izboriti prvi udarac iz kuta.

TRIPPIEROV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

5' GOOOL! Trippier je izveo taj slobodnjak, neobranjivo i precizno pogodio je desni gornji kut i Engleska vodi 1:0.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  England's Kieran Trippier (not pictured) scores their first goal from a free kick past Croatia's Danijel Subasic   REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS/Damir Sagolj

3' - Počelo je oštro s jedne i s druge strane. Modrić je skrivio prekršaj na Dele Alliju i Engleska ima slobodan udarac s vrha šesnaesterca.

1' - Počinje povijesni polufinalni dvoboj na stadionu Lužnjiki u Moskvi. Englezi kreću s centra. Ajmo, Vatreni!!!

Hrvatska i engleska himna zatresle su Lužnjiki, 10.000 Hrvata je na tribinama, kiša je prestala padati, ukazalo se i sunce! Sve je spremno za spektakl.

--------------------------------------------

19.55: Izvedene su i himne obiju momčadi. Sve je spremno za spektakl!

19.50: Uoči same utakmice naši proslavljeni reprezentativci nisu krili euforiju: "Dosad su dokazali da su mentalno jaki, igrači imaju veliko iskustvo i ja sam optimist. Mi se jesmo potrošili u osmini finala i u četvrtfinalu, ali su se jako brzo dečki rekuperirali, oni zrače vrlo pozitivnom energijom. Ova generacija piše zlatne stranice hrvatskog nogometa, to nisu napravile i puno veće sile. Vjerujem u nas i vjerujem u pobjedu!", izjavio je legendarni Vatreni iz '98. Mario Stanić.

Dugogodišnji 'broj 1' hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa otkrio je formulu za pobjedu: "Ja prije svega vjerujem da smo se fizički odmorili. Uzdam se u naš nogometni intelekt, naši igrači znaju prepoznati situaciju na terenu i njoj se prilagoditi, reagirati na pravi način. Ako ćemo igrati kao protiv Argentine, nema dvojbe, idemo u finale!"

19.40: Legendarni Paul Gascoigne, član engleske reprezentacije koja je 1990. zadnji put igrala polufinale SP-a, dao je izjavu za medije u kojoj upozorava Engleze da utakmica s Hrvatskom neće biti "mačji kašalj".

LONDON - MAY 22:  Former football legend Paul Gascoigne takes part in the London edition of the annual fundraising tournament
Getty Images

"U današnjoj utakmici ne želimo da nam samo jedan igrač bude kapetan. Svaki od igrača danas mora biti kapetan na terenu. Svih 11.", izjavio je nezaboravni Gazza i odmah dodao: "Ni slučajno ne smijemo podcijeniti Hrvate, a pogotovo bivšeg 'Spursa' Luku Modrića. Oni su fantastična momčad i igraju nevjerojatan nogomet. Bez ikakvih dvojbi mogu vam reći da će ovo biti iznimno teška utakmica za Englesku, iako naravno navijam za našu reprezentaciju. Želio bih da Engleska osvoji Svjetsko prvenstvo, ali za takav podvig prvo moramo pobijediti Hrvatsku. Idemo korak po korak".

19.20. Nikola Jerkan najavio je ispred hrvatskog stožera veliko polufinale sa stadiona Lužnjiki.

"Englezi više ne igraju kao nekad, onih poznatih 4-4-2, s preskakanjem igre i visokim ubačajima. Englezi imaju stil igre s postavom 3-5-2. Imaju igrače koji su vrlo brzi, pogotovo u napadu. Nisu toliko kreativni, nemaju pravoga kreativca u igri osim Hendersona koji je jedini pravi vezni.

Nezgodni su i kompaktni i imaju brzu tranziciju. Vrlo brzo se prebacuju iz sustava 3-5-2 u 5-3-2. Moramo biti pametni i ne smijemo srljati. Ako ćemo igrati onako kako smo igrali protiv Argentine, mislim da tu imamo šanse i nadam se da ćemo pobijediti", poručio je legendarni Vatreni iz 1998. godine.

18.50: Objavljeni su službeni sastavi Hrvatske i Engleske, iznenađenja - nema. Kako su Sportske novosti prve objavile, u sastavu su i Vrsaljko i Rebić koji su imali problema zbog ozljeda. Stisnut će zube za ovu utakmicu, a izbornik Dalić najavio je da bi priliku tijekom susreta mogli dobiti Kramarić, Ćorluka i Badelj. Naravno, ovisit će o tome kako će se razvijati situacija na terenu. Engleski izbornik Gareth Southgate u medijima je kalkulirao u vezi sastava, ali bilo je jasno da tu previše dvojbi ne bi trebalo biti. Henderson je također vukao slabiju ozljedu, ali i on će startati u početnoj postavi.

18.50: Vatreni su uoči polufinala izašli na travnjak stadiona Lužnjiki u Moskvi. Predsjednik HNS-a razmijenio je i par rečenica s izbornikom engleske reprezentacije Garethom Southgateom.

18.45: HNS je objavio fotografiju iz svlačionice hrvatske reprezentacije na stadionu Lužnjiki.

Sve je spremno za polufinale. Sretno, Vatreni!

18.00: Zlatko Dalić se odlučio na mali rizik. Protiv Engleske će startati nekoliko naših zaliječenih igrača (Vrsaljko, Rebić, Lovren, Subašić, Strinić). Dalić se opredijelio za ovu varijantu s uvjeravanjem liječnika da ti igrači, koji su na travnjaku, mogu igrati bez zadrške.

Žutih kartona nije bilo, oni koji su dobiveni ranije izbrisani su, s te strane nije bilo brige ni dvojbe, svi su u utakmicu ušli neopterećeni. Vjerujemo da je ovo dobitna kombinacija...

16.40: Upravo smo dobili konačnu potvrdu - Zlatko Dalić riješio je i zadnju dilemu oko sastava te u prvih 11 uvrstio i Antu Rebića koji će stisnuti zube i nastupiti iako ima problema s vratom.

Uzevši u obzir da Engleska voli igrati napadački nogomet kao Argentina, izbornik je odabrao istu postavu koje je matirala Gauče i prošla Dansku, iako je sa Skandinavcima bilo poprilično teško. Cijelog dana čekala se konačna odluka hoće li moći Ante Rebić koji je zbog ukočenog vrata podvrgnut intenzivnim terapijama. Zato je unaprijed odredio Andreja Kramarića kao zamjenu za Rebića. No, Rebić će na kraju ipak startati.

SN

Liječnici i fizioterapeuti imali su zadnjih dana puno ruke posla, najupitnijim se dugo činio i Šime Vrsaljko zbog ozljede koljena zbog koje je bio zamijenjen u ogledu s Rusijom. No, osposobili su i njega, riješili poteškoće s preponama Dejana Lovrena, na gol je stao Danijel Subašić unatoč nekim mukama sa zadnjom ložom, na kraju je 'pokrpan' i Rebić u sastav Hrvatske izgledat će ovako:

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Brozović - Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić, Mandžukić

16.00: Večerašnji polufinalni dvoboj Hrvatske i Engleske bit će osmi međusobni susret ovih dviju reprezentacija. Dosad je Engleska pobijedila četiri puta, dvaput je Hrvatska bila bolja, a jednom je završilo neriješeno. Zadnji put Hrvatska je pobijedila u susretu koji Englezi nazivaju "Wally with the Brolly", aludirajući time na tadašnjeg izbornika Stevea McLarena i njegov smiješni kišobran. Tog studenog 2007. pobijedili smo rezultatom 3:2, što je za Engleze značilo da neće vidjeti Euro 2008, a McLarena je poraz koštao izborničke klupe. Zanimljivo je i da je zadnjih šest od sedam međusobnih okršaja igrano - u srijedu.

15.30: Hrvatska iskusnija od Engleske

Statistika kaže da je Hrvatska puno iskusnija od Engleske. Vatreni su osvojili više trofeja i Liga prvaka. Njih dvanaest je sudjelovalo na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Englezi u svojim redovima imaju petoricu.

Milano, Italija, 280516.
San Siro.
Utakmica finala UEFA Lge prvaka,
Real Madrid - Atletico Madrid.
Na fotografiji: Mateo Kovacic, Luka Modric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Kad je riječ o Ligi prvaka, hrvatski igrači ih imaju čak devet. Modrić je osvojio četiri, Kovačić tri, a Mandžukić i Rakitić jednom. Kod Engleza je samo Cahill osvojio Ligu prvaka.

13.00: SASTAV JE NAPOKON POZNAT!?

Prema posljednjim informacijama iz Moskve Zlatko Dalić je odredio sastav koji će večeras istrčati protiv Engleske. Iako je većina strahovala kako bi za utakmicu generacije mogao otpasti Šime Vrsaljko, on će ipak biti spreman i od prve minute zaigrati na desnoj strani.

Ipak, nije sve tako idealno jer manjih problema s vratom ima Ante Rebić koji je bio najavljivan kao starter. Liječnička služba pokušat će učiniti sve kako bi veznjak Eintracta bio 100 posto spreman za Gordi Albion, a ukoliko to neće biti slučaj na njegovo bi mjesto trebao uskočiti Andrej Kramarić. EVO KAKO BI TREBAO IZGLEDATI SASTAV VATRENIH:

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Brozović - Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić (Kramarić), Mandžukić

11.40: Vatreni su stigli do Moskve izborivši polufinale protiv Engleske, a hoće li ovdje ostati do kraja ili sele u St. Peterburg na dvoboj za broncu gdje je i krenula njihova ruska avantura, kada su sletjeli na Pulkovo 11. lipnja, saznat ćemo uskoro.

9.21: Uoči polufinala protiv Engleza Mandžukić je poručio "Zajedno do kraja! Inati se, Hrvatska."

"Došli smo ovdje zahvaljujući ponosu, borbi i zajedništvu s kojim smo igrali. Sutra ćemo još ponosnije i još borbenije! Zajedno do kraja! Inati se, Hrvatska," napisao je hrvatski napadač na Instagramu.

Javio se i Ivan Rakitić.

"Idemo hrabro vatreni, zajedno možemo," poručio je veznjak Barcelone na svom profilu.

Linker
17. travanj 2024 17:32