REUTERS/Dylan Martinez
SECIRANJE SUPARNIKA

POLUFINALNI DVOBOJ S ENGLEZIMA JE POVIJESNA ŠANSA OVE GENERACIJE Otkrivamo što Hrvatsku očekuje na Lužnikima i sve zamke Gordog Albiona

U srijedu 11. srpnja u 20:00 h Hrvatsku čeka povijesni okršaj s reprezentacijom Engleske koja u dosadašnjem tijeku prvenstva nije imala "veliku" utakmicu, ali je u svakoj dominirala i pod izbornikom Garethom Southgateom izgleda kompaktno. Donosimo pet ključnih čimbenika na kojima je relativno mladi izbornik izgradio momčad koja u većini medija slovi kao favorit u polufinalu.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. srpanj 2018. 11:00

1. Southgate England

Bio je dobar branič Gareth Southgate, a analitičari govore da će biti bolji kao trener. Nakon tri godine iskustva s Middlesbroughom, gdje je ispao iz Premiershipa, preuzeo je mladu reprezentaciju Engleske i potvrdio ozbiljnost trenerskog opusa. Krajem 2016. godine preuzeo je prvu momčad i pomladio je selekciju, unio tehničko-taktičke novine. Rezultati mu, za sada, daju za pravo, pogotovo će kredit dobije uđe li u finale.

2. Sustav tri braniča

Tko je analizirao njegov trenerski opus brzo je shvatio da je Southgate pobornik sustava igre s tri braniča u posljednjoj liniji. Ta se taktička opcija na ovom prvenstvu snaži u defenzivnoj zoni s pet braniča, vraćanjem dva bočna igrača u posljednju liniju. Zanimljivo je da tako Engleska ima u 19 utakmica 12 pobjeda, četiri remija i samo tri minimalna poraza. Od toga dva u prijateljskim najjačim provjerama (Francuska, Njemačka), te jedan (jedini natjecateljski) u nevažnoj za plasman utakmici SP-a (Belgija).

3. Kompaktna postava

Engleska pod Southgateom igra vrlo pragmatičan nogomet. Formacija je kompaktna u sustavu 3-1-4-2, u kojem je stameni Henderson korektor vezne linije. Od četiri veznjaka ispred njega, dvojica se bočnih u defenzivi, protiv jačih, vraćaju u obranu za čvrsti blok od pet braniča. Zato primaju malo golova (0,6 u natjecanju). U napadu s dva napadača ulaze u sredinu i omogućuju brzim krilima ubacivanja iza leđa. Onda dva napadača osvajaju odbijance i povratne lopte. Prosjek po utakmici je dva pogotka.

Engleska widget

4. Motorična grupa

Nema velikih imena kao u povijesti, ali ova reprezentacija je iznimno snažna, a to nastup u Rusiji potvrđuje. Fizički su vrlo moćni, većina je igrača u redu hitrih, sa nekoliko izrazitih brzanaca. S obzirom na dob, Southgateova selekcija se i relativno brzo rekuperira. Prosjek godina 14-orice igrača koji su nastupili protiv Švedske je 25,2 godine. Radi usporedbe, Hrvatska je sa 14 igrača protiv Rusije imala prosjek od 28,5 godina.

5. Kane i prekidi

Veliki je igrač, a nije glamur zvijezda. U Engleskoj, kažu njihovi promatrači, to je izuzetak i jako dobar znak za igrača i reprezentaciju. Harry Kane ima 24 godine i vrijedi 150 milijuna eura po TM-u. U Rusiji je postigao već šest pogodaka i u zoni je uobičajene mjere za Zlatnu kopačku. Bit će prva opasnost za obranu Vatrenih. Druga je taktičke prirode. Englezi su na ovom prvenstvu efikasni u prekidima igre, tako su postigli veći dio od devet golova na ovom prvenstvu.

Kane widget

Linker
21. travanj 2024 02:05