Reuters
IZJAVE IZ SVLAČIONICE

PONOS, TUGA, ALI I BIJES Rakitić poludio na suca, ali i na prvog čovjeka svjetskog nogometa: 'Nikako mi nije jasno što je htio reći!?'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. srpanj 2018. 01:00

- Osjećaji su pomiješani. Sretni smo jer smo ostvarili vjerojatno najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, ali s druge strane smo i tužni jer teško je ovako ispustiti trofej, ošamućeni od 'rollercoastera' Svjetskog prvenstva zbrajali su sinoć dojmove Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Dva i pol sata otezali su hrvatski reprezentativci s napuštanjem svlačionice. Kada su se napokon pojavili, bilo je očito da s podignutom ručnom kočnicom komentiraju suđenje i kontroverzne odluke Nestora Pitane.

- Kažu mi neki, zapravo kažu mi mnogi, da nije bilo Perišićeve ruke za jedanaesterac. Nažalost, taj drugi gol za Francusku pokazao se presudnim trenutkom dvoboja. Nakon toga oni su se mogli još zatvoriti i vrebati nas na kontre, a mi više nismo mogli ustajati iz nokdauna. Nemoguće je vječno se vraćati iz rezultatskog minusa. Više nije išlo. Vrući smo od svega, trebat će vremena da se glave ohlade i da sve trezveno izanaliziramo – kaže Modrić.

Kapetan je ponosan na nagradu prvog igrača Mundijala, ali iskreno priznaje da bi je rado zamijenio za naslov svjetskog prvaka.

- Oduvijek, od svojeg prvog dana u reprezentaciji, a prošlo je već trinaest godina, ja iskreno uživam u svakom nastupu i treningu. Ipak, ako trebam uspoređivati natjecanja, onda sam ovdje najviše uživao, osjećao sam da igram u top-izdanju.

A kakva je budućnost nacionalne momčadi? U zraku visi najava oproštaja nekolicine senatora, a niti status Zlatka Dalića nije najjasniji...

- Ova momčad sigurno ima blistavu budućnost, ali nemojte od mene tražiti da ovog časa radim planove. Treba sabrati dojmove, ohladiti glave. Bit će vremena za takve razgovore kroz desetak dana...

Ivan Rakitić bio je nešto eksplicitniji kada je suđenje u pitanju.

- Onaj prekršaj uoči prvog pogotka nikad se nije dogodio. A jedanaesterac... Što će nam VAR kada nismo u stanju utvrditi očite stvari. Bit će u budućnosti puno prostora za poboljšanja u primjeni video tehnologije – rekao je Rakitić.

Pojavio se veznjak 'vatrenih' s medaljom obješenom oko vrata i sa sjenom razvučenom preko lica.

- Trebat će mi sati, ako ne i dani, da razbistrim sliku i shvatim što se zaista odigralo u finalu i općenito na Svjetskom prvenstvu. Užasno je teško izgubiti na ovakav način, čini mi se da smo odigrali svoju najbolju utakmicu na turniru, ali s druge strane kada slušam ljude sa svih strana svijeta... Koliko su impresionirani hrvatskom reprezentacijom, našom igrom, rezultatom. Ne možemo se obraniti od silnih čestitki.

Rakitića je zasvrbjela jedna izjava Giannija Infantina.

- Ne shvaćam njegovu izjavu da se čudi dolasku jedne male reprezentacije u finale SP-a. Zašto bi to bio razlog za čuđenje, zašto nacija od 4,5 milijuna ne bi mogla dobaciti daleko ako ima klasnu momčad i svjetske nogometaše?

Šime Vrsaljko nije htio biti oštar prema sudačkom timu.

- Oni su odgovorni ljudi s velikim teretom na leđima, profesionalci koji paze na svoje karijere. Nemojmo istrčavati s negativnim kritikama, radije se okrenimo slavljenju ovog uspjeha. Budimo ponosni na uspjeh reprezentacije i na ovo sjajno putovanje u kojem su svi igrači, kao i navijači dali veliki obol – rekao je Vrsaljko.

Ostaje li Dalić za kormilom reprezentacije?

Veliki, ključni doprinos dao je Zlatko Dalić u spasiteljskoj misiji. Iz razgovora s Davorom Šukerom nije se dalo razabrati ostaje li Dalić za izborničkim kormilom i nakon SP-a...

- Idemo na doček u Zagreb, idemo se proveseliti. Onda ću pobjeći majci na domaći ručak i sakriti se barem na pet dana negdje 'ispod mora'. Razgovarat ćemo o svemu, sastat će se Izvršni odbor i donijeti kompletnu analizu učinjenog – zagonetan je Šuker.

Kako ste doživjeli finale i suđenje?

- Francuska je bila bolja za jedan gol. Mi smo imali šansu kod 0-1 i nakon izjednačenja, nismo je iskoristili. A što se tiče suđenja, nemojmo sada rušiti VAR jer tek je zaživio...

Linker
20. travanj 2024 13:52