Getty Images, Reuters, sn ilustracija
IMA ONIH KOJI MISLE DRUGAČIJE, ALI

PRVO PRIHVATILI ISPRIKU VIDE I VUKOJEVIĆA, A ONDA JE KRENUO 'Drago mi je da nikada nisam navijao za Hrvate, oni su izdajnici našeg slavenskog svijeta'

Piše: Vlado VurušićObjavljeno: 09. srpanj 2018. 20:01

Iako prvih dana ruska javnost nije tako burno reagirala na Vukojevićev i Vidin pozdrav ukrajinskim prijateljima s kontroverznim usklikom "Slava Ukrajini", sada nakon što su se smirile strasti oko "dostojanstvenog ispadanja" i "poraza koji je poput pobjede" (kako se o utakmici Rusija - Hrvatska pisalo i govorilo u ruskim medijima) to je postala glavna medijska tema, a dobrim dijelom zahvaljući srpskim izdanjima koji su tome posvetili puno veću pažnju.

Naime, ruski mediji su prvo, prihvatili ispriku Vide i Vukojevića da su se zanijeli i ispričali se ruskoj javnosti, da bi onda naslovi iz beogradskih novina poput " Fifa oprostila nacistima" (to se odnosilo na Vidu i Vukojevića) ušli i u ruski javni prostor. Javio se prvo srpski ambasador u Moskvi Slavenko Terzić, koji je izrazio svoju " zgroženost provokacijom hrvatskih nogometaša" te izjavio kako " Fifa ima dvostuke kriterije" te " zaražio da se politika udalji iz sporta".

Potom je zastupnik Vijeća federacije i donedavno član parlamentarnog Odbora za obranu i sigurnost Franc Klincevič kazao kako je " unaprijed pripremljena provokacija".

- Ovako nešto, osim Hrvata sebi nitko nije dopustio na ovom Prvenstvu. Samo Hrvati. Drago mi je da nikada nisam navijao za Hrvate, jer su oni uvijek bili izdajnici našeg slavenskog svijeta", kazao je Klincevič, zatraživši da se svim rasploživim diplomatskim i političkim sredstvima odgovori na ovakvu provokaciju. Ruski bloger Vadim Manukjan pokrenuo je internetsku peticiju da se Domagoj Vida i Ognjen Vukojević diskvaluificiraju sa Svjetskog prvenstva zbog "uplitanja politike u sport".

Poznati ruski glazbenik i producent Josif Prigožin, koji je 2014 godine pokrenuo potpisivanje podrške aneksiji Krima među ruskim djelatnicima kulture i umjetnosti, kaže da je šteta da Vidina poruka "nije bila poslana prije utakmice" s Rusijom, jer bi šanse na pobjedu Hrvata bile nikakve. - Naši bi naprosto rasturili, kaže Prigožin.

Doduše, ima i drugih reakcija, pa tako Sovjetski sport smatra da su Hrvati svojom isprikom Rusiji postupli dobro na "glupost koju je počinio njihov nogometaš".

Inače sporni pozdrav "Slava Ukrajini" koji su koristi kao službeni u ukrajinskoj vojsci, upotrebljavale su ukrajnske postrojbe koje su se u toku Drugog svjetskog rata borila na strani nacističke Njemačke te je utoliko sporan. Naime, Ukrajinci, potpuno pogrešno, nastoje sada svoje kolaboracioniste prikazati kao borce za nacionalnu stvar te ih se s pravom upozorava "etimologiju" tog spornog pozdrava, ali Rusi pak ni u jednom tekstu nisu spomenuli ni Krim ni rat i paradržavne proruske tvorevine na istoku Ukrajine, a srpski mediji recimo ne smatraju " tri prsta" kod slavlja svojih sportaša spornima ni provokativnina na bilo koji način.

Linker
20. travanj 2024 15:55