REUTERS/Murad Sezer
NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

SCENARIJ OD KOJEG STRAHUJE ČITAVA HRVATSKA UOČI VELIKOG OGLEDA PROTIV RUSIJE 'Nijedan sudac neće staviti na kocku svoj obraz zato što sudi domaćinu'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. srpanj 2018. 23:47

Rusi polažu snagu na domaćinstvo i na atmosferu, ali ovo nije rukomet gdje na svjetskim prvenstvima domaćini dolaze u završnicu”. Tako je rekao Renato Pilipović, nekad odlični veznjak Rijeke i Dinama na temu sudara Rusije i Hrvatske uoči kojeg kod nekih postoji bojazan da bi domaćin mogao imati sudački poguranac.

Pilipović je povukao dobru paralelu, od posljednjih sedam svjetskih prvenstava u rukometu domaćin je, a bili su to i primjerice Katar ili Tunis, svih sedam puta igrao najmanje polufinale, posljednji kojem to nije uspjelo bio je Portugal one 2003. godine kada je počelo zlatno doba hrvatskog rukometa.

U nogometu takvo što nije slučaj, zadnji domaćin koji je imao veliki vjetar u leđa bila je Južna Koreja 2002. godine...

08.06.2013., Zagreb - Hrvatska Udruga Nogometni sindikat dodjelila je nagrade Nogometni Oscar za najbolje nogometase. Najbolji sudac proglasen je Ivan Bebek, a nagradu je primio njegov otac Veselko od Damira Matovinovica. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL / PIXSELL
Matinović

Neće tražiti pomoć

Može li sada kada je Rusija došla tako blizu završnice biti sudačkog poguranca pred očima cijelog svijeta? Utakmicu na Olimpijskom stadionu u Sočiju, prema procjenama određenih ruskih agencija, putem televizijskih ekrana gledat će više od 50 milijuna ljudi što je možda i najveći zalog da brazilski sudac Sandro Ricci neće podleći pritiscima sa strane.

Hrvatska do sada ima dobra iskustva s njim, na razini je bio i sudeći utakmicu Francuske i Danske iako tamo nije imao težak zadatak, pa dr. Damir Matovinović, jedini Hrvat koji je do sada sudio utakmicu Svjetskog prvenstva (1982. godine u Španjolskoj je sudio utakmicu Brazil - Novi Zeland), smatra da nema razloga za zabrinutost.

Hrvatska widget

- Kada se govori o ovakvim stvarima mislim da nije važno samo to što se sudi domaćinu već i tko je sudac. Nisu svi suci isti, ako će jedan malo natezati ne znači da će svi natezati, nema tu pravila. Neki se vole dodvoriti velikim reprezentacijama, ali moje je mišljenje da suci koji su na Svjetskom prvenstvu ne razmišljaju na taj način. U ovoj fazi natjecanja ti koji dijele pravdu moraju biti sudačka krema, to su utakmice koje svi gledaju i mislim da nemamo razloga sumnjati da će domaćin biti favoriziran ili da će netko staviti na kocku svoj obraz zato što sudi domaćinu - smatra Matovinović, koji kaže i da Rusi nisu, poput nekih reprezentacija, oni koji će raditi pritisak na suca.

- Rusi kao sportaši, a govorim o nogometu, mislim da nisu naravi da će tražiti pomoć kod suca, vjerujem da će poštivati njega i njegove odluke.

Iako se u ruskim medijima brzo počelo govoriti o Sandru Ricciju, kojem je povjerena utakmica Rusije i Hrvatske, u kontekstu jedanaesterca kojem je dosudio Mariju Mandžukiću protiv Nigerije, Matovinović nema dvojbe.

- Pa mislim da tu nema sumnje je li jedanaesterac ispravno dosuđen. Slična je bila i ova situacija na utakmici Engleske i Kolumbije, Sanchez je povlačio i povlačio Kanea. Čudi me da tako dobri i iskusni igrači poput tog Kolumbijca iz Fiorentine naprave takvu glupost. Takve stvari se jednostavno moraju dosuditi.

Rusija widget

Ricci? Ne sjećam ga se

Na spomen Riccija i njegove arbitraže na utakmici Hrvatska - Nigerija, Matovinović će na prvu reći najbolji kompliment koji sudac može poželjeti.

- Ne sjećam ga se! To govorim u smislu da mi nije ostao utisnut neki njegov propust, nije se pričalo o njegovim odlukama i za suca to u pravilu znači da je na visokoj razini odradio svoj posao. Ne vjerujem ni sada da ćemo imati nekakve situacije da bismo se žalili.

Osim što je bio međunarodni sudac, doktor Matovinović svojevremeno je bio instruktor i kontrolor FIFA-e, a na raznim funkcijama (sudac, delegat, kontrolor, instruktor, povjerenik, čak je u jednom trenutku bio i v.d. predsjednika HNS-a) skupio je 45 godina iskustva.

Dobra selekcija

Riječi čovjeka s takvim stažem imaju težinu, a Matovinović na račun suđenja u Rusiji, prvi put uz pomoć VAR-a, diže palac gore.

- Iz mog kuta suđenje je bilo korektno, rekao bih vrlo dobro. Vidimo koliko je VAR tome pomogao, mislim da će nakon ovog Svjetskog prvenstva svi shvatiti da je tehnologija nužnost i da može puno pomoći. Naravno, malo me čude da se kontroliraju i neke situacije koje su potpuno jasne, ali valjda suci žele biti sigurni i za mene je VAR velika prednost ovog Svjetskog prvenstva. Treba reći i da je selekcija sudaca dobro napravljena, suci iz zemalja koje u našim očima nisu nogometne odradili su vrlo dobar posao - zaključio je doktor Damir Matovinović.

Drvo SP widget

Linker
16. travanj 2024 18:33