Getty Images
'NIJE ON KAO ZLATKO DALIĆ'

SKANDALOZNE OPTUŽBE NA RAČUN HRVATSKOG TRENERA Branko Ivanković preko SN odgovorio na nevjerojatnu priču: On laže, svi očekuju da ga ja naslijedim!

BRANKO IVANKOVIĆ Reakcija hrvatskog trenera nakon što ga je izbornik Irana prozvao kao krivca za ispadanje sa SP-a
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. lipanj 2018. 14:13

Branko Ivanković iznimno je popularna osoba u Iranu. Trener je najomiljenijega tamošnjeg kluba Persepolisa, s kojim je u prošloj sezoni obranio naslov prvaka, a odlično mu ide i u Azijskoj Ligi prvaka, gdje je izborio plasman u četvrtfinale.

Ivanković je u Hrvatskoj najpoznatiji kao nekadašnji trener Dinama i prvi pomoćnik Ćire Blaževića u pohodu Vatrenih na broncu u Francuskoj 1998., a bio je i izbornik Irana, s kojim je nastupio na SP 2006. Iranski ljubitelji nogometa ga izuzetno cijene i uvažavaju, no mrlju na njegovo ime bacio je aktualni iranski izbornik Carlos Queiroz, koji se nakon ispadanja sa SP-a okomio ni manje ni više nego na hrvatskog stručnjaka (?!).

Portugalac je optužio Ivankovića što nije puštao igrače na nekoliko okupljanja koja su prethodila glavnim pripremama za Mundijal.

- Doveo je u pitanje uspjeh iranske reprezentacije, ugrozio nam je koncepciju i planove. Uvrijedio je moju momčad svojim postupcima, bojkotirao ju je i zatrovao. Samo govorim istinu. Morao sam šutjeti četiri godine, ali sad je vrijeme da mu to kažem izravno - grmio je Queiroz na iranskoj televiziji.

Njegove optužbe zvuče u najmanju ruku čudno, s obzirom na to da velika većina iranskih reprezentativaca koji su pozvani na Mundijal igra u klubovima u inozemstvu. Konkretno, iz Persepolisa su u Rusiji bila tek dvojica, vratar Beiranvand i krilni napadač Amiri.

Gubljenje vremena

Jučer poslijepodne uspjeli smo telefonom kontaktirati i Branka Ivankovića, koji je ovih dana počeo pripreme s Persepolisom. Već po njegovim prvim riječima može se zaključiti kakvo mišljenje ima o aktualnom izborniku Irana.

- Nije mi čudan takav način njegovog ponašanja, kad znam iz koje zemlje dolazi. Mi smo ovdje kulturno odgajani i uopće neću komentirati takve likove.

Ima li istine u tome da igrače Persepolisa nije želio pustiti na reprezentativna okupljanja?

- To je laž! Moji igrači uvijek su bili u kampu reprezentacije kad im je stigao poziv, on je to rekao zato što želi skrenuti pažnju s rezultatskog neuspjeha. Iran je u Rusiji pokazao da ima sjajne, svjetske igrače, ali nažalost nema trenera pobjednika kao što je Zlatko Dalić, nema izbornika koji zna izvući kvalitetu iz svojih igrača. Za mene je pričanje o njemu gubljenje vremena.

Kako to da su u reprezentaciji samo dvojica vaših igrača?

- Trebao je biti pozvan i kapetan Hosseini, stoper koji je zabio gol za pobjedu protiv Al-Jazire i prolaz u četvrtfinale Azijske Lige prvaka. Međutim, on ga nije pozvao jer mu nije drago kad iranski klubovi postižu uspjehe.

Uspjeh Hrvatske na SP razveselio je i Ivankovića, koji je u izvrsnim odnosima sa Zlatkom Dalićem.

- Koliko je to značajno za sve nas, dobro pokazuje podatak da sam nakon utakmice Hrvatske i Argentine dobio ponude za preuzimanje dvije azijske reprezentacije. Osim toga, u Iranu svi očekuju da Queiroz ode i da ga ja naslijedim na poziciji izbornika, zato se on sada tako postavio, izuzetno drsko i bezobrazno. Nama Hrvatima je najveći problem putovnica. Kad se usporedi Portugal bez Ronalda i naša reprezentacija koja je igrala s Islandom, mi smo bolji od njih - smatra Ivanković.

Linker
24. travanj 2024 01:00