Tom Dubravec / CROPIX
MOTIVACIJA JE OGROMNA

STRUČNJACI ANALIZIRALI FENOMEN KOJIM SU VATRENI IZNENADILI ENGLEZE, ALI I ČITAV SVIJET Svi 'živi mrtvaci' izgledali su kao da su - Ante Rebić

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2018. 23:49

Koliko li se samo pisalo i govorilo o umoru naših nogometaša prije polufinala s Engleskom. Bilo je jasno zašto, naši momci imali su iza sebe već pet utakmica, a one dvije protiv Danske i Rusije igrali su 120 minuta, na koje se nadodalo dramatično raspucavanje jedanaesteraca. Englezi su čak pisali da Hrvati izgledaju kao “živi mrtvaci”.

Bit će energije

Međutim, onda su naši dečki, ti isti koje su engleskim medijima etiketirali “živim mrtvacima” u polufinalu pretrčali više od Engleza, od momčadi Tri lava za koju se govorilo da u fizikalijama i mladim godinama ima prednost u odnosu na Hrvatsku.

Pa, kako je to moguće da su “živi mrtvaci” bili tako živahni, tako tjelesno jaki nakon svega što su dotada prošli. Priznajemo, nismo očekivali da Vatreni mogu na takvoj razini, u takvom ritmu odigrati utakmicu. Posebno su impresionirali kada su, što se utakmica više približavala kraju, sve više stiskali Engleze, nisu im dali disati, uvijek su bili prvi na lopti, dobivali su duele... Na koncu Englezi nisu mogli pratiti naš ritam. Dečki su izgledali kao da su svi - Ante Rebić.

Screenshot

"Mi smo uvijek bili u stanju promijeniti ritam. Gubili smo u tri utakmice, a uvijek smo bili opasni kad su se utakmice približavale kraju. Iako jesmo ponekad izgledali umorno, znali smo i mogli odgovoriti na svaki rezultat. Tresli smo se, ali smo vidjeli da možemo", kaže Miljenko Rak, cijenjeni stručnjak za kondicijsku pripremu koji je u bogatoj karijeri radio s Vatrenima.

Govori nam iskusni stručnjak da je u cijeloj priči vrlo značajan motivacijski faktor.

"Motivacija naših je ogromna, a uvijek ima rezerve u organizmu. Receptori boli djeluju, ali kad je adrenalin na visokoj razini, kad je velika želja, volja, motivacija, ide se dublje u rezervu. Mi smo na svim ovim utakmicama, zaključno s Engleskom, bili izvanredno mentalno spremni. Mi cijeli turnir nismo izgubili ni jednu utakmicu."

Siguran je da će Dalićevi momci i u finalu imati dovoljno energije.

"Sigurno će imati energije. Finale je potpuno otvoreno, ja mislim da imamo velike šanse postati svjetski prvaci. Nema favorita u finalu. Već do sada smo napravili čudo. To je po meni, najveći događaj u povijesti Hrvatske. Ne govorim tu samo o sportu", zaključio je Miljenko Rak.

Ozlijeđenih nema

Kondicijski trener naše nacionalne vrste Luka Milanović o sjajnom trčanju naših u utakmici s Engleskom kaže:

"Ako to dobro trčanje gledamo kao piramidu, onda u je u donjem dijelu kondicijska priprema, a u gornjem karakter, hrabrost i - zajedništvo. Naši dečki su imali cijelu piramidu. Bez donjeg dijela nema temelja, a bez gornjeg nema visine. Moraš imati jedno i drugo."

Pitamo Milanovića koliko je ostalo snage za veliko finale?

"Možemo očekivati da ćemo dobro izgledati. Mi ćemo opet učiniti sve da se što bolje oporavimo. Točno znamo protokole oporavka, postavili smo ih jako dobro. Bazični su, a učinkoviti. Znamo i što svaki igrač ponaosob treba u fazi oporavka, cijeli stožer se trudi da svaki igrač dobije oporavak koji mu treba. Ozlijeđenih nemamo, osim nekih sitnica. Čekamo finale", zaključio je Milanović.

Screenshot

Linker
20. travanj 2024 04:46