CROPIX, Reuters, sn ilustracija
REGIJA NA VATRENOJ STRANI

SUSJEDI VJERUJU KAKO VATRENI MOGU OTIĆI DO KRAJA Austrijanci, Slovenci, Srbi...svu su složni u jednom, a evo što o Hrvatskoj misli i Dejan Savičević

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. srpanj 2018. 10:01

Brazil i Urugvaj predstavljat će u četvrtfinalu Južnu Ameriku, Francuska i Engleska, ajmo reći, nogometne velikane, Rusija je domaćin, Švedska iznenađenje. Belgija je ono što je nekad bila Nizozemska, a Hrvatska? Kao i često dosad, ponos regije. Štogod smatramo regijom, uži dio, “bivšu državu” ili kompletnu regiju od Austrije do Grčke. Kako god, Hrvatska je opet podmetnula leđa i spasila čast tog dijela Europe.

Što o nama, dakle, misle u toj regiji? Dive li nam se, navijaju li za Hrvatsku ili su zavidni? Naravno, svatko ima svoj pogled, osobne simpatije, no da je Hrvatska i dalje jedna od glavnih priča SP-a, to nije sporno. Osjetili smo to još u Moskvi, nakon pobjede protiv Argentine. Hrvatski novinari bili su tražena roba, gotovo kao naši igrači, svi su htjeli poneku rečenicu od nas, objašnjenje zašto smo toliko dobri, dokle možemo stići. I zašto oni ne mogu. Novinari iz Srbije, moramo priznati, bili su najuporniji u traženju priča o Hrvatskoj.

- Svaki tekst o Hrvatskoj odlično je “klikan” - kazao nam je kolega iz Beograda, koji nas je u više navrata tražio intervju. Nastranu sad ove priče, tabloidne u kojima se neki tamošnji mediji naslađuju pričom o “Srbinu koji je spasio Hrvatsku”, aludirajući na Subašića, uvijek ima onih koje će iskoristiti neki detalj za niske strasti ili populizam. Takvima se i ne treba baviti.

- Mi smo ipak velesila u košarci i vaterpolu, to su naši sportovi. Vama prepuštamo nogomet. Naša reprezentacija je otišla kući, pratit ćemo vas. Do finala - kazao nam također jedan od srbijanskih kolega. Bilo je to nakon trećeg kola, što tek sad misle? Recimo, beogradski portal Mondo prenio je razgovor s Dejanom Savićevićem na TV Crne Gore. Proslavljeni as u eter je rekao:

- U dijelu ždrijeba u kojemu su Švedska, Engleska, Rusija i Hrvatska, na osnovi svega dosad prikazanog Hrvatsku vidim u velikom finalu!

Slovenski mediji također potenciraju priču o odličnoj Hrvatskoj, puno su redaka napisali o Subašićevim obranama jedanaesteraca, a posebno ih se dojmila priča o suzama na press konferenciji nakon pitanja o Hrvoju Ćustiću.

Austrijanci? Što oni pišu? Lagano, pomalo hladno, austrijski. Ali, sve je jasno.

- Dvoboj Hrvatske i Rusije jedini je četvrtfinalni dvoboj u kojem neće igrati nijedan bivši svjetski prvak. Hrvatska je neporažena dosad, Rusija je veliko iznenađenje. Imali su Hrvati protiv Danske malo muke, ali Modrić, Rakitić i Mandžukić sigurno će pronaći put do polufinala.

Tako kaže “Kurier”. Hrvatska, jednostavno, nikome u regiji nije iznenađenje. I vide nas daleko. Tko navija za Hrvatsku, dobrodošao, tko ne, opet dobro. Ali da cijene Modrića i društvo, da su pomalo i zavidni, to ne mogu sakriti.

Linker
13. travanj 2024 12:21