REUTERS/Damir Sagolj
KOMENTIRA ROBERT MATTEONI

SVIJET NAS JE DOŽIVIO KAO NAJDRAŽEG SUDIONIKA U RUSIJI Vatreni su djelovali modernistički, za njih se navijalo i uz njih se strahovalo

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. srpanj 2018. 17:37

Tuga može biti samo površna emocija koja priliči prvim trenucima nakon što je sudac finala Svjetskog prvenstva odsvirao kraj utakmice! Sve dalje je radost i ponos za sva vremena! Hrvatska je odigrala ne sjajno, ne senzacionalno, ne fantastično svjetsko prvenstvo, ona je odigrala turnir za iskonski pojam legende. Jednog dana kada se ohlade emocije, kada memorije budu uredno posložene na povijesnim policama, djelo Zlatka Dalića i njegovih 22 nogometaša živjet će se samo kao besmrtna priča.

Pijani od sreće

Jedna izgubljena utakmica, u kojoj je Hrvatska izgledala onako kako bi temeljem logika trebala djelovati Francuska, dakle odvažno i s gardom šampiona, definitivno ne može promijeniti činjenicu da su Vatreni duboko dojmili i oduševili prije svega svoj narod, a onda i cijeli svijet.

U sportu koji je više od sporta, u manifestaciji koja je najmasovniji svjetski geopolitički sportski summit, u natjecanju kojim svijet prepoznaje i pamti nacionalne reprezentacije kao reflekse države iz koje dolaze, Vatreni su osvjetlali obraz svoje domovine za idućih nekoliko desetljeća! Zbog toga ne da ne smiju plakati, nego moraju biti pijani od sreće što su ostvarili takav globalni i povijesni iskorak Hrvatske. Od ovog tjedna, kada se sa stvarnim posljedicama ovog što pišemo, odnosno onog što su učinili kroz mjesec dana u Rusiji, suočavaju u dodiru s cijelom Hrvatskom, bit će im više nego jasno kakav su emotivni pozitivan potres izazvali u svojem puku. I koliko su učinili za zajedništvo ove prekrasne zemlje i najveće većine dobrih ljudi, koju generatori kaotičnosti radi svojih interesa i(li) obrane neznanja, dijele svakog dana sirovošću egoizma i intelektom dekadencije…

Hrvatska je u Rusiji odigrala natjecateljski vrhunski turnir. Tehnički je potvrdila svoje izvanserijske kvalitete, što je bilo i očekivano, odnosno priželjkivano kao nešto realno. Taktički je, zahvaljujući izvrsnom kormilarenju Zlatka Dalića i njegovih suradnika, Vatrena momčad djelovala modernistički. Ona je napadala, htjela je dati gol više, željela se nadigravati i nije se htjela braniti. Takav gard je zaslužan što su u utakmicama nakon grupe, na ispadanje, uz nešto tehnički slabije predstave i unatoč negativnom rezultatu ipak na kraju uspjeli pobijediti.

Miljenici svijeta

Nogometna ih je sudbina nagrađivala jer su bili odvažni, hrabri i pošteni, jer su znali patiti i izvući se iz muke. Svijet je bio zadivljen sjajnom igrom Hrvata u prvom dijelu prvenstva, svijet je razumio da u drugom dijelu nisu mogli biti na istim razinama. No, upravo to, što ih je svijet, većinom, doživio kao najdražeg sudionika u Rusiji, za kojeg će se navijati i uz koje će se strahovati, eto to je najdojmljivija istina o nastupu Hrvatske na svjetskom prvenstvu!

Simbolika svega izrečenog je Zlatna lopta Luki Modriću. Najbolji igrač svjetskog prvenstva. Iz ponajbolje momčadi svjetskog prvenstva.

Uživajte, Vatreni, sa svojim izbornikom Dalićem, od danas na dalje, u panteonu ste istinskih legendi, ne samo sporta, Hrvatske! I svijeta…

Linker
19. travanj 2024 00:37