Tom Dubravec/ CROPIX
A USKORO NAPUŠTA MAKSIMIR?

U RUSIJI NIJE ODIGRAO NI MINUTU, A DINAMU DONOSI PRAVO MALO BOGATSTVO Evo koliko bi se mogla napuniti modra blagajna nakon povijesnog uspjeha Vatrenih

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. srpanj 2018. 00:30

Od Svjetskog prvenstva i uspjeha naših nogometaša zaradit će i Dinamo. Naime, FIFA je već ranije povećala fond za naknadu/nagradu klubovima čiji igrači igraju na Svjetskom prvenstvu, ove godine taj je fond iznosio oko 209 milijuna dolara. Prebačeno u Eure, nešto manje. Iz te hrpe nešto će sletjeti i u Maksimir.

Ne možemo reći koliko točno, jer FIFA to tek treba točno izračunati i odaslati fakturu u HNS koji će onda taj novac dijeliti, a osim Dinama određenu svotu dobit će i Rijeka, zahvaljujući Bradariću i Gavranoviću i Hajduk, zahvaljujući Lovri Kaliniću. Jer, FIFA plaća klubu za svakog igrača koji je na SP-u a u tom je klubu igrao u zadnje dvije godine. U određenom postotku ovisno o vremenu koje je u tom razdoblju proveo u tom klubu, a naknada se daje za svaki dan proveden na SP-u od 1. lipnja do dan poslije ispadanja s Mundijala.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Dominik Livaković

Tako će Dinamo dobiti punu naknadu za 46 dana koliko je s reprezentacijom proveo Dominik Livaković, što iznosi 333.280 eura (po danu FIFA plaća 7180 eura). Mario Gavranović bio je na radu u švicarskoj selekciji 34 dana, no dio njegova punog iznosa dobit će i Rijeka. Sad je tu pitanje kako će FIFA podijeliti novac između Dinama i Rijeke, ali za Gavranovića bi Dinamo trebao dobiti još oko 150.000 eura. U fond ulazi i Josip Pivarić koji je u zadnje dvije godine igrao dulje u Maksimiru nego u Kijevu, a možda i Pjaca koji je Dinamo zamijenio Juventusom baš negdje u graničnom razdoblju u srpnju 2016. Treba, dakle, pričekati konačnu FIFA-inu računicu, ali jasno je da će Modri od SP-a uprihoditi oko pola milijuna eura, čak i malo više.

Inače, kad već spominjemo Dinamove reprezentativce, kažimo da se Mario Gavranović još u petak pojavio u Maksimiru i odradio prvi trening, dakle, od jučer je u normalnom pogonu, konkurira čak i za sutrašnju utakmicu protiv Sesveta. Dominik Livaković, pak, tek je u nedjelju završio sezonu, iako je bio treći vratar i nije upisao ni minutu na Mundijalu, zaslužio je odmor.

Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Interes za Livakovića

- Trener mi je dao 12 dana odmora - kazao nam je Livaković nakon finala SP-a.

Što znači da će on sigurno propustiti prvi europski dvoboj u Maksimiru 24. srpnja, vjerojatno protiv izraelskog Hapoela, a pitanje je hoće li ga i tri dana nakon što se vrati s odmora Bjelica koristiti u uzvratu. Ne samo to, priča se i da bi Livaković mogao ovog ljeta napustiti Maksimir, pogotovo nakon velikog uspjeha Hrvatske. Iako nije igrao, znate kakvo je tržište, raste interes za svakoga tko je dio te priče. Spominjao se već ranije interes iz Italije, vidjet ćemo u kojem će to smjeru ići, zaustavimo se sad na tome da Livakovića neće biti u prvoj utakmici ove sezone i da je upitan i za uzvrat. Ionako je Bjelica tijekom priprema uvježbavao Zagorca, Šempera i Horkaša, jedan od dvojice prvospomenutih čuvat će vrata na europskom startu.

Godišnje ulaznice u prodaji, na startu sezone zatvoren sjever

Dinamo je jučer krenuo i s prodajom godišnjih ulaznica na Ticket pointu za sve one koji ih žele imati. Naravno, članovi kluba imaju popust, tribina zapad stoji 550 kuna (za članove 440 kuna), tribina istok je 400 kuna (320 kuna), a tribina sjever dolje 250 kuna (200 kuna). Spomenimo i da je zbog pirotehnike i rasističkih povika iz prošle sezone na snazi UEFA-ina kazna pa će tribina sjever biti zatvorena za publiku u prvoj europskoj utakmici 24. srpnja. (tn)

Linker
24. travanj 2024 19:44