REUTERS
TO SMO ČEKALI!

VIDEO: KAKVA SENZACIJA U MOSKVI! RUSIJA NA PENALE IZBACILA ŠPANJOLSKU S PRVENSTVA! Ako Hrvatska prođe u četvrtfinale, igrat će protiv domaćina!

Kakva utakmica, kakva drama do samog kraja. Rusija je napravila još jednu senzaciju i u ruletu jedanaesteraca izbacila Španjolsku sa Svjetskog prvenstva! Nakon 90 minuta i produžetaka Moskva je slavila obećavajućih 1:1, a kad je junak Akinfejev obranio dva penala španjolskim zvijezdama počelo je rijetko viđeno slavlje. Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv domaćina sljedeće subote u Sočiju, ako prođe Dansku.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. srpanj 2018. 10:28

Nogometna reprezentacija Rusije plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva na domaćem terenu nakon što je u susretu osmine finala u Moskvi svladala Španjolsku sa 5:4 (1:1, 1:1) boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Nakon 90, kao i 120 minuta igre bilo je 1:1, da bi u raspucavanju s bijele točke ruski vratar Igor Akinfejev obranio udarce Kokea i Aspasa dok su sva četiri ruska izvođača bila precizna.

GOLOVE I LUDI RASPLET S UTAKMICE RUSIJE I ŠPANJOLSKE MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Inače, Španjolska je povela u 12. minuti autogolom Sergeja Ignaševiča, a na 1-1 je iz kaznenog udarca u 41. minuti poravnao Artjom Dzjuba.

Rusija je ostvarila novu senzaciju na SP-u izbacivši favoriziranu Španjolsku, a do tog uspjeha je stigla fanatičnom borbenošću tijekom dva sata igre na Lužnikiju te odličnim reakcijama svog kapetana Akinfejeva prilikom raspucavanja s bijele točke.

Kao što se i očekivalo, Španjolska je dominirala posjedom lopte, na kraju utakmice imala je čak 79 posto vremena loptu u svojim nogama, no taj je posjed bio jalov jer je ruski izbornik Stanislav Čerčesov pripremio odličnu obrambenu taktiku kojom je zatvorio sve prilaze svojim vratima.

Ipak, Španjolska je vrlo rano stigla do prednosti kada je u 12. minuti Asensio ubacio loptu s desnog krila u ruski kazneni prostor, a tamo je lopta u petu pogodila Ignaševiča, koji se hrvao sa Sergiom Ramosom, te skrenula u mrežu.

Niti nakon primljenog gola Rusija se nije otvorila već je strpljivo čekala svoju priliku, a ona je stigla pet minuta prije odlaska na odmor. Nakon ubačaja iz kuta Dzjuba je pucao glavom, a lopta je pogodila visoko podignutu Piqueovu ruku pa je nizozemski sudac Kuipers pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač za 1-1 bio je Dzjuba.

U drugom poluvremenu nastavila se dominacija Španjolske, dok su ruski igrači sve očitije jedva uspijevali pratiti žestoki ritam utakmice. No, osim prodora Isca u 58. minuti kojega su ruski braniči ipak uspjeli blokirati u svom kaznenom prostoru te opasnog udarca Inieste sa 16 metara u 85. minuti Španjolci nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Iniestin pokušaj bio je najbliži promjeni rezultata, Aspas mu je prsima lijepo spustio loptu za udarac, no Akifejev je uspio iščupati loptu iz samog donjeg desnog kuta svoga gola.

I u dodatnih 30 minuta Španjolska je imala više od igre, a u 114. minuti je vjerojatno i oštećena za kazneni udarac, no rezultat se nije mijenjao. U 109. minuti Rodrigo je probio desno krilo, njegov udarac iskosa Akinfejev je obranio, dok je pokušaj Carvajala nakon odbijene lopte blokiran. U 114. minuti Španjolska je dobila još jednu priliku iz prekida, pred ruska vrata su stigli i stoperi Pique i Ramos, no u njihovu nastojanju da stignu do lopte spriječili su ih držanjem Ignaševič i Kutepov no Kuipers je tada procijenio kako to nije bilo dovoljno za 11-erac.

Rusija će u četvrtfinalu 7. srpnja u Sočiju u 16 sati igrati protiv pobjednika susreta Hrvatska - Danska koji se igra u Nižnjem Novgorodu od 20 sati.

ŠPANJOLSKA - RUSIJA (Ignašević 11' ag. / Dzjuba 41' p.) 1:1 (4:5)

ŠPANJOLSKA: De Gea - Nacho, Pique, Ramos, Alba - Koke, Asensio, Silva, Isco, Busquets - Costa

RUSIJA: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignašević, Žirkov - Zobnin, Kuzjaev - Samedov, Golovin, Kudriašov - Dzjuba

-----------------------------------

SVE POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

KRAJ UTAKMICE!

Iago Aspas puca po sredini gola i čudesni Akinfejev brani njegov udarac! Rusija ide u četvrtfinale!

4:5 Pogađa i Denis Čerišev! Španjolska sad ne smije promašiti.

4:4 Sergio Ramos je siguran, a Akinfejev odlazi na krivu stranu.

3:4 Golovin puca snažno po sredini, lopta prolazi ispod De Gee!

3:3 Koke je loše izveo jedanaesterac i Akinfejev brani!

3:3 Ignašević također sigurno pogađa, De Gea odlazi na krivu stranu.

3:2 Pique pogađa, a Akinfejev opet odlazi u drugu stranu.

2:2 Smolov s mjesta, bez zaleta, pogađa! De Gea je bio na toj lopti, ali nije uspio skinuti.

2:1 Iniesta sigurno i mirno pogađa! Akinfejev je otišao u drugu stranu.

KRAJ SLUŽBENOGA DIJELA UTAKMICE! JEDANAESTERCI ĆE ODLUČITI POBJEDNIKA!

120'+1' - Rodrigo je iz okreta pucao s vrha kaznenog prostora, ali nevjerojatni Akinfejev sjajno čita igru i brani i ovaj pokušaj!

117' - Pojačava se kiša uoči potencijalnih jedanaesteraca. Neočekivani rasplet događaja u Moskvi!

115' - Skočili su svi Španjolci i traže jedanaesterac jer je nakon jednog ubačaja u duelu s ruskim braničima pao Jordi Alba! Nizozemski sudac Björn Kuipers konzultirao se s pomoćnicima koji su utvrdili da - jedanaesterca nema!

113' - Stalno traju napadi Španjolaca, Isco je izvrsno ubacio u šesnaesterac, lopta se odbila do Piquea čiji udarac uspijevaju blokirati Rusi.

109' - KAKVA PRILIKA ZA ŠPANJOLCE! Rodrigo se sjajnom minijaturom oslobodio čuvara, prošao kao brzi vlak desnom stranom i snažno pucao prema golu. Nevjerojatni Akinfejev opet brani, lopta se odbija do Carvajala, ali njegov udarac odlazi preko grede!

107' - Jordi Alba je poslao oštru loptu prema Iniesti koji s vrha šesnaesterca lijevom nogom puca prema golu, ali od ruskog bloka lopta opet odlazi u ruke Akinfejeva.

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105'+1' - Koke je ubacio u peterac, Pique je bio na lopti, ali fenomenalni Akinfejev suvereno vlada svojim šesnaestercem.

104' - I Španjolci koriste četvrtu zamjenu. Hierro vadi Asensija, a priliku dobiva Rodrigo, napadač Valencije.

100' - Asensio je uputio opasan udarac s vrha šesnaesterca, ali Akinfejev je i ovoga puta odlično postavljen i hvata loptu bez problema.

97' - Prema novim pravilima, dopuštena je još jedna izmjena u produžecima. Prvi to koristi ruski izbornik Stanislav Čerčesov i vadi iz igre Kuzjaeva, a uvodi Aleksandra Erokhina.

95' - Sjajni Isco je spasio jednu izgubljenu loptu i uspio ubaciti peterac, ali Ignašević je dobro postavljen i izbija loptu izvan kaznenog prostora.

91' - Igraju se prvi produžeci na Mundijalu u Rusiji. Pobjednik ide na boljega u dvoboju Hrvatsje i Danske!

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90'+3' - Smolov je uputio opasan udarac s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla malo iznad gola.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. A i produžeci su sve izgledniji.

89' - Sada traje veliki pritisak Španjolaca. Pique je bio u izglednoj prilici, ali samo je izborio korner. Stalno traje gužva u kaznenom prostoru Rusije.

85' - Najbolja prilika na utakmici za Španjolce! Ubacio je Jordi Alba, Aspas izvrsno poslao povratnu Iniesti koji snažno puca, ali Akinfejev fantastično brani! Lopta se odbija do Aspasa koji iz mrtvog kuta uspijeva uputiti udarac, ali Akinfejev je spremno bio i na toj lopti. Izvrstan je tijekom cijele utakmice ruski vratar Igor Akinfejev!

82' - Asensio je ubacio iz kornera, a Busquets je uputio udarac glavom. Svi su Španjolci skočili i tražili najstrožu kaznu, ali nizozemski je sudac nakon sugestije pomoćnika odlučio da nije bilo igranja rukom Ignaševića.

80' - Treća promjena i kod Španjolske. Izašao je Diego Costa, a priliku dobiva Iago Aspas, sjajni napadač Celte de Vigo.

76' - Iniesta je opasno zaprijetio po lijevoj strani, ali sjajni Mario Fernandes cijelu utakmicu odrađuje perfektno.

70' - I druga promjena na španjolskoj klupi. Ušao je Carvajal kojega su, kao i Iniestu, svi očekivali od prve minute. Iz igre je izašao Nacho.

67' - Prva zamjena kod Španjolaca! Na oduševljenje španjolske publike, Fernando Hierro uvodi legendarnog Iniestu, a iz igre vadi D. Silvu.

66' - Golovin je pao u jednom duelu usred kaznenog prostora Španjolaca, svi su skočili i tražili najstrožu kaznu, ali ponovljena je snimka pokazala da se Golovin samo poskliznuo.

65' - I posljednja promjena kod Rusa, a Španjolci još nisu mijenjali. Izašao je strijelac Artem Dzjuba, a priliku dobiva Fedor Smolov.

61' - Cijeli Lužnjiki je na nogama! Iz igre izlazi Samedov, a mijenja ga Denis Čerišev kojeg je izbornik Rusije Stanislav Čerčesov iznenađujuće ostavio na klupi!

60' - Ubacivanje Nacha u sredinu nije iskoristio D. Silva u izglednoj prilici.

58' - Četvrti udarac iz kuta za Ruse prošao je bez većih uzbuđenja. Zanimljivo, Španjolci još uvijek nisu izveli niti jedan korner na utakmici.

53' - Zagužvalo se u kaznenom prostoru Rusa, vidi se da su Španjolci krenuli po pobjedu, ali zasad se ruska obrana uspješno nosi s naletima suparnika.

51' - Asensio je izveo slobodan udarac, ubacio u sredinu gdje je najviši bio D. Costa, ali njegov udarac glavom ide preko grede.

47' - Jordi Alba je sada uputio jedan nespretan udarac koljenom, ali Akinfejev uz manje poteškoće hvata loptu.

46' - Počelo je i drugo poluvrijeme. Kod Rusa se dogodila jedna zamjena, u svlačionici je ostao Žirkov, a priliku će dobiti Vladimir Granat.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45'+1' - D. Costa, koji je bio gotovo nevidljiv u dosadašnjem dijelu utakmice, sad je pucao glavom po golu, ali je udarac bio preslab i Akifejev bez poteškoća hvata loptu.

45' - Isco je snažno opalio po golu, ali je ruska obrana stigla blokirati udarac. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

DZJUBIN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

41' GOOOL! Dzjuba je sigurno realizirao najstrožu kaznu. Lopta je išla u jednu, De Gea u drugu stranu i Rusija je izjednačila na 1:1!

40' - JEDANAESTERAC ZA RUSIJU! Iz jednog kornera Dzjuba je uputio udarac glavom, a lopta pogađa Piquea u ruku i Björn Kuipers pokazuje na bijelu točku!

36' - Najbolja prilika Rusije na utakmici! Golovin je lijepo s vrha šesnaesterca gađao donji desni kut, Nacho i Pique nisu stigli blokirati, ali lopta odlazi vrlo blizu vratnice.

34' - Španjolska kontrolira susret i trenutno ima 75 posto posjeda lopte. Nezadovoljni domaći navijači zvižde svojim izabranicima jer ovo što Rusija trenutno igra ne izgleda nimalo zadovoljavajuće.

27' - Rusi su imali prvi konkretniji napad na utakmici. Kutepov je nabačajem tražio Dzjubu, ali tamo osim visokog napadača nije bilo nikoga od ruskih igrača. Rusija će nešto morati promijeniti u igri ako želi doći do gola jer bi ovakvim planom igre mogla dobiti još koji gol Španjolaca do kraja susreta.

25' - Opet su u prvome planu Isco i Jordi Alba. Izvrsno su izigrali cijelu rusku obranu, ali je zadnji Iscov pas bio prebrz za Albu i lopta odlazi u gol-aut.

22' - Puno je prekršaja s obje strane. Sada Ramos prekršajem zaustavlja Dzjubu na dvadesetak metara od gola Španjolaca.

17' - Isco je još jednom u dobroj prilici na dodavanje Jordija Albe, ali prekršaj na njemu nizozemski sudac nije dosudio jer je pustio prednost. U nastavku akcije Španjolci i dalje igraju svoju prepoznatljivu igru i drže loptu u svojim nogama.

AUTOGOL IGNAŠEVIĆA POGLEDAJTE OVDJE.

11' GOOOL! Asensio je izveo taj slobodan udarac, ubacio je na drugu stativu gdje su u padu bili Ramos i Ignašević, a lopta se od gležnja ruskog braniča odbila u mrežu. Autogol Ignaševića i Španjolska vodi 1:0!

10' - Sjajno je Isco odigrao dugu loptu na drugu stranu terena, a Žirkov je neoprezno startao na Nacha i skrivio slobodni udarac za Španjolce na dvadesetak metara s desne strane.

7' - Zasad je Isco najaktivniji kod Španjolaca, no ruska se obrana vrlo dobro nosi sa sjajnim španjolskim veznjakom.

5' - Prvi udarac iz kuta imali su Rusi, ali Jordi Alba je izbio loptu iz svog šesnaesterca.

1' - Počela je utakmica na stadionu Lužnjiki! Španjolci kreću prvi s centra.

----------------------------------

- Španjolci su u posljednje tri utakmice protiv Rusa postigli čak 10 pogodaka. Sedam puta su zatresli mrežu u dvije utakmice na Europskom prvenstvu 2008., a tri u prijateljskom ogledu iz 2017.

Objavljeni su i službeni sastavi. Najveće iznenađenje kod Rusa je izostavljanje najboljeg strijelca u dosadašnjem dijelu prvenstva, napadača Villarreala Denisa Čeriševa. Bit će zanimljivo za vidjeti kakvu je taktiku pripremio Fernando Hierro, nenadani španjolski izbornik koji je na klupu Španjolske sjeo nakon iznenađujuće smjene bivšeg izbornika Julena Lopeteguija. Također, zanimljiva je odluka da je prednost dao Nachu i Asensiju umjesto favoriziranih Inieste i Carvajala.

Linker
23. travanj 2024 14:27