Getty Images, Reuters, sn ilustracija
PRVA MEDALJA NA SVJETSKOM PRVENSTVU

VIDEO: PONOVNO DRAMA I NEUSPJEH ENGLEZA! Belgijci očitali nogometnu lekciju, dotukli Gordi Albion, i vraćaju se kući sa svjetskom broncom!

Fantastični Belgijci nisu dali Englezima nimalo šanse u utakmici za treće mjesto. U prvom poluvremenu ranim pogotkom Meuniera potpuno su preuzeli konce u svoje ruke, a u drugom poluvremenu Hazard je povisio na 2:0 i tu je priči bio kraj. Brončano odličje odlazi u Belgiju, a Englezi će kući praznih ruku.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. srpanj 2018. 12:14

Belgijska nogometna reprezentacija osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2:0 (1:0) pobjedom protiv Engleske u Sankt Peterburgu.

Belgija je povela preko Thomasa Meuniera u 4. minuti, a pobjedu "crvenih vragova" potvrdio je Eden Hazard u 82. minuti. Trećim mjestom u Rusiji Belgija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti. Do sada joj je najbolji rezultat bilo četvrto mjesto iz Meksika 1986.Engleska je, pak, izjednačila svoj drugi najbolji rezultat, četvrto mjesto zauzela je i 1990. u Italiji. Jedini bolji plasman joj je naslov prvaka s domaćeg terena 1996.

POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

Belgijanci su postavili svoj najjači mogući sastav, dok su Englezi imali čak pet izmjena u odnosu na utakmicu s Hrvatskom.

Već u 4. minuti Belgijanci su poveli nakon prodora Chadlija i ubačaja u peterac koji je dočekao igrač PSG-a Meunier i lako pogodio mrežu. U 12. minuti udarac de Bruynea pogodio je Stonesa, a engleski vratar Pickford je to jedva obranio. U 24. minuti su i Englezi dočekali svoju veliku šansu, ali je njihov najbolji strijelac Kane loše zahvatio loptu kada je bio na desetak metara od gola. Alderweireld je u 35. minuti iz blizine poslao loptu malo iznad grede i to je bilo sve iz prvog dijela u kojem su Belgijanci dominirali.

Englezi su puno bolje zaigrali u drugom dijelu, a najbolju priliku propustio je Dier u 70. minuti kada je uspio prebaciti Curtoisa, ali je Alderweireld spasio s gol-crte.

U 80. minuti Meunier je iskosa s desetak metara opalio svom snagom iz voleja, ali se istakao vratar Pickford. No, u 82. minuti niti odlični Pickford nije uspio spriječiti drugi gol Belgijanaca nakon što je de Bruyne proigrao Edena Hazarda, a napadač Chelsea se sjurio u kazneni prostor i plasirao loptu u donji desni kut engleskih vrata.

BELGIJA - ENGLESKA 2:0 (Meunier 4', Hazard 82')

BELGIJA: Courtois - Vertonghen, Kompany, Alderweireld - Chadli, Tielemans, Witsel, Meunier - E. Hazard, Lukaku, De Bruyne

ENGLESKA: Pickford - Maguire, Stones, Jones - Delph, Loftus-Cheek - Rose, Dier, Trippier - Kane, Sterling

-------------------------------------------------------

POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85' - Opet kontra Belgijaca, Englezi su se potpuno predali. De Bruyne je zamalo došao do lopte, ali u zadnji trenutak Jones izbija loptu ispred njega.

HAZARDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

82' GOOOL! Još jedna kontra Belgijaca. De Bruyne je izvrsno prošao sredinom terena, izbacio gotovo cijelu englesku obranu i fantastično uposlio Hazarda koji se rješava svog braniča i rutinirano pogađa bliži kut. Belgija vodi 2:0!

80' - Kakva kontra Belgije! Kontra iz udžbenika. Opet su lijepo kombinirali, a u završnici Meunier puca po golu, no Pickford se još jednom istaknuo izvrsnom obranom.

79' - Još jedna zamjena na belgijskoj klupi. Izašao je Youri Tielemans, a priliku dobiva Mousa Dembélé.

78' - Englezi sve više prijete, ali promjene rezultata i dalje nema. Dier je lijepo uposlio Loftus-Cheeka, ali belgijska obrana i to rješava.

76' - Još je jednom sijevnula belgijska kontra, ali u samoj završnici Mertensov udarac odlazi daleko od engleskoga gola.

74' - I Maguire pokušava glavom, no i njegov udarac odlazi kraj vratnice.

73' - Još jednom je Dier u izglednoj prilici! Lingard je lijepo isprve prebacio na drugu vratnicu gdje dolazi Eric Dier iz drugog plana, ali njegov udarac glavom odlazi kraj gola.

70' - Fantastična prilika za Englesku! Eric Dier i Loftus-Cheek odigrali su dupli pas i Dier se sam sjurio prema golu, lijepo je potkopao loptu i prebacio Courtoisa, ali u zadnji čas stiže Toby Alderweireld i čisti praktički s gol-crte!

69' - Dier je pokušao s dvadesetak metara, ali je udarac bio preslab i Courtois to lakoćom brani.

66' - Sijevnula je kontra Belgijaca, lijepo je izgledalo - povukao je Kevin De Bruyne, dodao Hazardu koji prosljeđuje Mertensu. Mertens šalje povratnu natrag do De Bruynea, ali on je neodlučan i predaje loptu Pickfordu.

62' - Hazard u još jednoj izvrsnoj prilici! Prihvatio je jednu dugačku loptu na dvadesetak metara, sjurio se prema golu i u ključnom trenutku odlučio dodati Meunieru, ali ispred njega engleski branič uspijeva loptu izbaciti u korner.

60' - I druga zamjena kod Belgije. Izlazi Lukaku koji je imao nekoliko neiskorištenih prilika, a mijenja ga Dries Mertens.

57' - Kakva prilika za Belgiju! De Bruyne je još jednom sjajno asistirao Lukakuu, ali njemu lopta ponovno bježi, iako je bio gotovo u stopostotnoj prilici.

54' - Sjajna prilika za Englesku! Lingard je šutirao prema golu, a na pet metara se našao Harry Kane koji je bio vrlo blizu pogotku, ali lopta odlazi u gol-aut.

52' - Belgijci su krenuli u kontru, Hazard se sam sjurio prema golu, a Stones radi taktički prekršaj i opravdano dobiva prvi žuti karton na utakmici.

51' - Vrlo dobar pokušaj Engleza. S desne strane su izveli slobodan udarac, Stones je htio do lopte, ali u zadnji čas ispred njega čisti Vertonghen.

49' - Jones je pokušao s desne strane, ali Courtois je siguran i hvata i taj udarac.

46' - Počinje i drugo poluvrijeme. Gareth Southgate odlučio je mijenjati, u svlačionici je ostao Raheem Sterling, a priliku će dobiti Jesse Lingard. Također, umjesto Dannyja Rosea u igru ulazi Marcus Rashford.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Englezi i dalje imaju veći postotak posjeda lopte, imaju sada i više udaraca na vrata Belgije, ali Belgijci izvrsno kombiniraju, kao da su na treningu, i ne dopuštaju Englezima da ozbiljnije zaprijete.

39' - Nacer Chadli, asistent prvoga pogotka, zbog ozljede izlazi van terena, a belgijski izbornik prisiljen je mijenjati već u prvome poluvremenu. Ušao je Thomas Vermaelen.

38' - De Bruyne je pokušao asistirati Hazardu na pet metara, ali sjajni Trippier se vraća pomoći obrani i izbija loptu u korner.

35' - Sjajna prilika za Belgijce! Udarac Tobyja Alderweirelda iz blizine odlazi malo iznad grede.

32' - Hazard je isprobao svoj udarac, ali odlazi samo u blok Belgijaca.

30' - Iranski sudac Alireza Faghani zasad nije imao previše posla, Belgijci su napravili samo dva, a Englezi jedan prekršaj dosad u utakmici.

28' - Englezi su preuzeli inicijativu na terenu, posjed lopte je 61% u korist Kanea i društva, ali Belgijci imaju rezultat i ne dopuštaju Englezima previše prigoda.

24' - Najveća prigoda za Engleze u dosadašnjem tijeku utakmice! Sterling je poslao povratnu do Kanea, a engleski napadač loptu nije zahvatio na pravi način i njegov udarac odlazi samo kraj vratnice.

20' - Maguire je najviši u skoku nakon jednog udarca iz kuta, ali njegov udarac glavom odlazi točno u Pickfordove ruke.

17' - Izvrsno kombiniraju De Bruyne i Lukaku u dosadašnjem tijeku utakmice. Sada je De Bruyne izvrsnim dodavanjem uposlio Lukakua, ali belgijskom napadaču bježi lopta u ključnome momentu.

15' - Opet je Trippier odlično ubacio u šesnaesterac, ali udarac Loftus-Cheeka glavom bez poteškoća hvata Courtois.

12' - Belgijci su puno raspoloženiji. Još jednom je Lukaku pronašao De Bruynea, ali njegov udarac iz blizine izvrsno brani Pickford.

11' - Napokon su se probudili i Englezi. Trippier je prošao po desnoj strani i izvrsno ubacio, no belgijska obrana lakoćom izbija iz šesnaestrca. U nastavku akcije Sterling je opalio s vrha šesnaesterca, ali i to ide samo u blok.

8' - Belgijci su se opustili i pokušavaju atrakcijom doći do pogotka. Kombinirali su Lukaku i De Bruyne, ali De Bruyneov pokušaj petom blokira belgijska obrana.

MEUNIEROV POGODAK POGDLEDAJTE OVDJE.

4' GOOOL! Lukaku je izvrsnim pasom pronašao Chadlija na lijevoj strani koji isprve ubacuje u peterac gdje utrčava Meunier i pogađa za vodstvo Belgije. Fantastična akcija u samo tri dodira belgijskih nogometaša!

1' - Počinje utakmica u Sankt Peterburgu. Belgijci kreću prvi s centra.

-------------------------------------------------------

15.55: Izvedene su i himnu obiju reprezentacija. Sve je spremno za početak borbe za brončanu medalju!

15.45: Izjave izbornika:

Roberto Martinez: "Dat ćemo sve što imamo u ovoj utakmici, znamo da će Engleska učiniti isto. Želimo iz Rusije otići isključivo s pozitivnim osjećajima, pobjeda u ovoj utakmici bi nam pomogla da to ostvarimo."

Gareth Southgate: "Motivirani smo za ovu utakmicu, imamo priliku uzeti brončanu medalju što je samo jedna engleska generacija uspjela učiniti. Belgija nas je već pobijedila u Rusiji, to nam je dodatan motiv."

15:30: Malo statističkih podataka:

- Belgija i Engleska sastaju se drugi put na ovome svjetskom prvenstvu. Zadnji put dogodilo se da se dvije reprezentacije sretnu na jednome prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji kada su igrali Brazil i Turska.

- Napadač Belgije Romelu Lukaku postigao je 23 pogodaka u 23 susreta otkad je izbornik Belgije Roberto Martinez. Međutim, nije uspio poentirati u zadnje tri utakmice.

- Engleski napadač Harry Kane imao je samo jedan udarac u okvir gola u zadnje tri utakmice Svjetskoga prvenstva u Rusiji, i to protiv Kolumbije iz jedanaesterca.

14.45: Objavljeni su početni sastavi. Kod Belgijaca je jedino iznenađenje izostavljanje Fellainija, a umjesto njega startat će Tielemans. Gareth Southgate napravio je čak tri promjene u odnosu na standardnu i očekivanu postavu. Umjesto Dele Allija i Lingarda, koji su protiv Hrvatske najviše pretrčali, te A. Arnolda susret će započeti Delph, Loftus-Cheek i Trippier.

- Englezi bolji u međusobnim ogledima

Belgija i Engleska dosad su se sastale 22 puta, a uspješnija su Tri lava sa 15 pobjeda. U pet navrata završilo je neodlučeno, dok je Belgija slavila tek u dva navrata, uključujući i nedavnu utakmicu u skupini na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zanimljivo je da su obje njihove dosadašnje utakmice na Mundijalima otišle u produžetke, a posljednji put to se dogodilo u Italiji 1990. godine, kad je David Platt u 119. minuti pogodio za pobjedu Engleske. Zanimljivo da je Belgija izgubila samo dva susreta pod vodstvom aktualnog izbornika Martineza, prvu protiv Španjolske (0:2) u rujnu 2016. i onu u utorak s Francuskom u polufinalu SP-a (0:1).

Linker
27. travanj 2024 02:20