REUTERS
POGLED U PROŠLOST

VIDEO: POSTOJI LI UPORNIJA REPREZENTACIJA? ONI BAŠ NIKAD NE ODUSTAJU Danci su svih 29 golova zabili na isti način!

POGLED U PROŠLOST Danska je dosad sudjelovala na pet svjetskih prvenstava
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. srpanj 2018. 23:12

Reprezentaciji Danske ovo je peti nastup u završnici SP-a. Prvi su put zaigrali na SP-u u Meksiku 1986. godine, bila je to ona sjajna generacija s Elkjaerom-Larsenom, Michaelom Laudrupom, Lerbyjem, Olsenom... Dogurali su do osmine finala, kad ih je ‘pregazila’ Španjolska (1:5)!

Na drugi nastup na SP-u Danci su čekali punih 12 godina i pojavili su se 1998. u Francuskoj. Brian Laudrup, tata Peter Schmeichel, Sand, Helveg... posrnuli su u četvrtfinalu protiv Brazila (2:3). Četiri godine kasnije, Danci predvođeni Tomassonom i Rommedahlom na SP u Japanu i Južnoj Koreji izgubili su u osmini finala protiv Engleske (0:3). U Južnoj Africi 2010. godine, prvo ime danske momčadi bio je Bendtner, nisu dogurali dalje od natjecanja po skupinama.

Tomasson zabio najviše

Sad su, eto, u Rusiji, u svom petom sudjelovanju na smotri najboljih svjetskih momčadi, prošli skupinu i sučelit će se Hrvatskoj u osmini finala. Danska je dosad u završnicama SP-a odigrala ukupno 19 utakmica - ostvarila je devet pobjeda, četiri remija i pretrpjela šest poraza, uz gol-razliku 29:25.

Svih 25 golova Danske u kvalifikacijama za SP u Rusiji

A raritetan je, gotovo nevjerojatan podatak, da su Danci svih 29 pogodaka na ovih pet SP-a postigli - udarcima unutar 16-erca! Ni jedan udarcem iz daljine, četiri iz 11-eraca...

Najbolji danski strijelac u završnicama SP-a je Jon Dahl Tomasson, koji je na dva SP-a, 2002. i 2010. godine, zabio ukupno pet pogodaka (jedan iz 11-erca). Slijedi Elkjaer-Larsen (4), te Olsen s tri pogotka (dva iz 11-eraca), zatim Michael i Brian Laudrup, te Dennis Rommedahl sa po 2 gola (M. Laudrup jedan iz 11-erca).

Po jednom su suparničke mreže tresli Lerby, J. Eriksen, Rieper, Nielsen, Möller, Sand, Helveg, L. M. Jörgensen, Bendtner, Poulsen, C. Eriksen...

DANCI NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA

19 utakmica Danske na svjetskim prvenstvima

9 pobjeda upisali su Danci na mundijalima

4 remija ostvarili su na prethodnim SP-ima

6 poraza imaju Danci na globalnim završnicama

29:25 pozitivna je gol-razlika Danaca na SP

Linker
25. travanj 2024 03:05