REUTERS/Max Rossi
BITKA ZA POLUFINALE

VIDEO: PROĐEMO LI RUSE U POLUFINALU NAS ČEKAJU ENGLEZI Po jedan gol u svakom poluvremenu za povijesni rezultat nacije koja je izmislila nogomet

Pobjedom nad Švedskom (2-0) Engleska je nakon 28 godina izborila nastup u polufinalu Svjetskog prvenstva. Protiv Kolumbije nisu ostavili dobar dojam, ali u četvrtfinalu momčad s tri lava na prsima odigrali je ne pretjerano lijepo, ali vrlo uvjerljivo, gotovo rutinski upisala pobjedu koja je vodi među četiri najbolje momčadi svijeta.
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 07. srpanj 2018. 13:49

Šveđani koji su u kvalifikacija zaustavili Talijane, u skupini ostavili Nijemce, nisu uspjeli napraviti novo iznenađenje. Momčad koja je sve golove na Prvenstvu u Rusiji postizala u drugom poluvremenu ovaj put nije pronašla put do gola Engleza.

U prvom dijelu vrlo miroljubivom dijelu utakmice (samo 6 prekršaja) vidjeli smo jedan pogodak i gotovo ništa više. Obije reprezentacije susret su otvorile s dosta opreza i preskakanja igre. Igralo se sporo i s puno grešaka u suparničkoj polovici. Englezi su očekivano imali već posjed, ali pored discipliniranih i dobro posloženih Šveđana prolaza nije bilo..

OVDJE POGLEDAJTE POGOTKE

Sredinom prvog poluvremena Englezi odlučnije stisnuli i prvi udarac u okvir Šveđana završio je u mreži. Young je izveo korner, a u buketu igrača na 11 metar ispred gola najviši je bio Maguire. U samoj završnici prvog dijela Sterling je mogao i povećati vodstvo, ali neodlučnosti i bezidejnost, a na koncu i sebičnost krilnog napadača upropastili su veliku prigodu.

U drugoj minuti nastavka Berg je odlično pucao glavom, ali Pickford spašava vrata Engleske. Nakon desetak minuta igre u kojima su ritam diktirali Šveđani, uslijedio je novi pritisak Engleza i vrlo brzo urodio plodom. Dugi napad donio je nekoliko ubačaja, ali onaj pravi izveo je Lingard koji na dva metra od stative pronalazi osamljenog Delea (zaspao Craft) i Olsen je drugu put bio nemoćan.

Nakon drugog primljenog gola Švedska je nakratko potonula, ali potom sve bacila u napad i već u 62. uslijedila je školski odrađena akcija, ali još jednom iskazao se Pickford i zaustavio odličan udarac Claessona. Dvije minute kasnije prijeti Berg, ali vratar Engleza ponovno je bio spreman.

ŠVEDSKA - ENGLESKA 0:2 (Maguire 30', Alli 59')

ŠVEDSKA (4-4-2): Olsen – Krafth (od 85. Jansson), Lindelof, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Fosberg (od 65. Olsson) – Berg, Toivonen (od 65. Guidetti). Izbornik: Andersson.

ENGLESKA (3-5-2): Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Alli (od 77. Delph), Henderson (od 85. Dier), Lingard, Young – Sterling (od 90. Rashford), Kane. Izbornik. Southgate.

--------------------------------------------

POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - Taktička zamjena kod Engleza. Izašao je Sterling, a priliku dobiva Rashford.

90' - Maguire ruši Granqvista na samome rubu šesnaesterca! Augustinsson je izveo slobodan udarac, no lopta leti daleko iznad grede. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - U izglednoj prilici bili su Delph i Sterling, ali su se spetljali i upropastili dobru šansu.

85' - Posljednja zamjena kod Šveđana, sve karte baca u napad švedski izbornik, ali čini se prekasno. Izašao je Krafth, a mijenja ga Pontus Jansson.

84' - Izlazi Henderson, a nastup u četvrtfinalu zabilježit će i Eric Dier.

79' - Krafth je nakon jednog nezgodnog duela s Youngom ostao ležati na travnjaku, prošlo je dosta vremena, ali liječnici su uspjeli sanirati ozljedu švedskoga braniča.

78' - Trippier je oštro ubacio s desne strane, ali Krafth uspijeva stići ispred Sterlinga.

74' - Prva zamjena i kod Engleza. Southgate vadi iz igre strijelca drugog pogotka Allija, a priliku će dobiti Fabian Delph, veznjak Manchester Cityja.

72' - Kakva obrana Pickforda! Claesson, Guidetti i Berg su odigrali izvrsnu akciju, u samo tri dodavanja izbacili cijelu englesku obranu, no Bergov udarac fantastično skida engleski vratar i promiče se u najvećeg junaka utakmice!

69' - Dvaput pokušava Alli s ruba kaznenog prostora, no oba puta njegove pokušaje blokira švedska obrana.

66' - Maguire je opet bio u sjajnoj prilici, no njegov udarac odlazi visoko iznad grede.

65' - Dvostruku zamjenu radi švedski izbornik. Izašao je Toivonen, a zamijenit će ga John Guidetti. Također, iz igre izlazi Forsberg, a priliku dobiva Martin Olsson.

62' - Kakva prilika za Šveđane! Berg i Claesson sjajno su kombinirali u šesnaestercu Engleza, Claesson je izvrsno pucao, no Pickford se još jednom istaknuo izvrsnom obranom! U nastavku akcije Claesson opet šutira, ali ovaj put Henderson stiže u blok.

ALLIJEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

59' GOOOL! Lingard je izvrsno centrirao u peterac, a loptu je dočekao Dele Alli i glavom pogađa za 2:0!

57' - Lingard je isprobao svoj udarac s vrha šesnaesterca, no od Kraftha se lopta odbija u korner.

54' - Zagužvalo se u šesnaestercu Šveđana, dvaput je pokušao Maguire, jednom Sterling, odbijala se lopta po kaznenom prostoru, ali na kraju je švedska obrana nekako uspjela izbiti loptu dalje od svojih vrata.

52' - Forsberg je iz daljine pokušao iznenaditi Pickforda, no lopta je otišla iznad grede.

47' - Kakva prilika za Šveđane! Augustinsson je sjajno ubacio s desne strane, Berg je nadskočio Younga i glavom uputio udarac, no Pickford fantastičnom paradom brani taj pokušaj.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Još jedna fantastična prilika za Engleze i još jednom za Sterlinga! Ovog puta nije bilo zaleđa, Henderson je poslao dugačko i precizno dodavanje za engleskog napadača koji ponovno katastrofalno reagira i upropaštava novu izglednu priliku za povećanje vodstva.

44' - Kakva prilika za Engleze! Sterling je izbio sam ispred Olsena i katastrofalno loše pucao direktno u švedskoga vratara. Srećom po njega, naknadno je suđeno zaleđe.

41' - Sterling je probio po lijevoj strani, prošao je Kraftha i uspio dodati Lingardu koji pokušava efektno petom postići pogodak, no Granqvist uspijeva izbiti tu loptu.

40' - Šveđani su primjetno počeli s ofenzivnijom igrom, no engleska obrana s lakoćom rješava njihove pokušaje.

35' - Zaprijetio je sada Henderson iz velike udaljenosti. Veznjak Liverpoola je dočekao jednu odbijenu loptu, međutim njegov volej odlazi daleko od gola.

MAGUIREOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

30' GOOOL! Young je ubacio iz kornera, a najviši u skoku je branič Leicestera Harry Maguire koji glavom pogađa za 1:0!

29' - Young ubacuje s lijeve strane, ali i to čisti Granqvist koji izvrsno odrađuje obrambene zadatke u dosadašnjem tijeku utakmice.

24' - Ponovo je Trippier ubacio u peterac i opet je Olsen bio brži od Kanea na toj lopti.

23' - Sterling je pokušao centrirati u šesnaesterac, lopta je pogodila Forsberga u ruku i Emglezi su tražili najstrožu kaznu, ali je nizozemski sudac Björn Kuipers procijenio da nije bilo namjere i da je ruka bila uz tijelo.

19' - Najbolja prilika za Engleze u dosadašnjem tijeku utakmice! Sterling je prošao nekoliko igrača i dodao Kaneu čiji udarac s vrha šesnaesterca odlazi vrlo blizu vratnice.

16' - Toivonen je bio u izglednoj prilici, ali engleska obrana bez poteškoća rješava i tu situaciju. I dalje gledamo igru bez većih uzbuđenja, nijedna ekipa ne preuzima inicijativu.

13' - Claesson je ostao sam na dvadesetak metara od gola Engleza i snažno opalio, ali lopta odlazi iznad grede.

11' - Trippier je ubacio u peterac, ali Olsen lako čita taj pokušaj. Obje ekipe zasad igraju s minimalno rizika.

8' - Šveđani su bili u izglednoj situaciji, ali Granqvist je igrao rukom u kaznenom prostoru Engleza.

6' - Dele Alli je oteo jednu loptu Emilu Krafthu, uputio dodavanje Kaneu, ali je Olsen bio brži.

5' - Početno ispitivanje snaga. Young i Dele Alli kombiniraju, ali zasad nijedna ekipa ne radi presing i ne ulazi u rizične kontakte.

1' - Počela je utakmica na Samara Areni. Šveđani kreću prvi s centra.

--------------------------------------------

15.00: Šveđani i Englezi su pristigli na Samara Arenu. Do utakmice koja će odlučiti putnika u polufinale je ostalo još samo sat vremena.

14.40: Stigli su sastavi! Obje ekipe istrčat će na travnjak s postavama koje su najavljivane u posljednjih nekoliko dana.

Linker
25. travanj 2024 05:43