REUTERS/Lee Smith
HRVATSKI DIO ŽDRIJEBA

VIDEO: ŠVEĐANI UZ PUNO SREĆE STIGLI DO ČETVRTFINALA SVJETSKOG PRVENSTVA 'Zlatni dečko' skandinavskog nogometa zabio za slavlje i poslao Švicarce kući

Nogometna reprezentacija Švedske plasirala se u utorak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva zahvaljujući 1-0 (0-0) pobjedi protiv Švicarske u susretu osmine finala igranom u Sankt Peterburgu. Jedini gol na utakmici postigao je Emil Forsberg u 66. minuti.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. srpanj 2018. 16:56

Iako je Švicarska u prvom poluvremenu imali veći posjed lopte, bolje prigode imali su Šveđani, a prva im se ukazala u 8. minuti. Toivonen je odlično uposlio Marcusa Berga u 16-ercu, ali njegov udarac završio je pored gola. Novi pokušaj Berga uslijedio je u 28. minuti, kada je sa 13 metara opalio volej, ali vratar Sommer odlično brani.

No, najbolju prigodu Šveđani su imali u 41. minuti. Lustig je ubacio na drugu vratnicu, a veznjak Albin Ekdal ostao je sam na pet metara, no njegov šut iz prve odlazi iznad gola.

Švicarci su u prvih 45 minuta složili samo jednu opasnu situaciju. Nakon duplog pasa Džemailija i Zubera, sa 14 metara opalio je Džemaili, ali lopta odlazi iznad gola.

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK

Prva prava prigoda u drugom poluvremenu, u 66. minuti, rezultirala je pogotkom. Najbolji švedski igrač Emil Forsberg opalio je sa 17 metara, lopta je okrznula švicarskog stopera Akanjija i prevarivši vratara Sommera završila je u mreži.

Nakon primljenog pogotka Švicarci su navalili na švedski gol i uspjeli su dva puta zaprijetiti. U 79. minuti, nakon kornera, Breel Embolo je pucao glavom, ali Forsberg, koji je stajao uz drugu stativu, zaustavlja loptu. A u sudačkoj nadoknadi (90+1) Rodriguez je ubacio na prvu stativu, a Seferovićev pokušaj glavom ide u ruke vrataru Olsenu.

_

U trečoj minuti sudačke nadoknade Šveđani su u kontranapadu mogli zabiti i drugi pogodak. Martin Olsson jurio je sam prema švicarskom golu, ali ga je Michael Lang oborio na rubu 16-erca. Sudac Skomina prvo je pokazao na bijelu točku, ali nakon provjere na VAR-u vidjelo se da je prekršaj bio nekoliko centimetara izvan kaznenog prostora, pa je Lang dobio crveni karton, a Šveđani slobodan udarac koji je obranio Sommer.

Švedska će u četvrtfinalu 7. srpnja u Samari igrati protiv pobjednika utakmice Kolumbija - Engleska, koja se igra večeras u 20 sati u Moskvi.

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK

ŠVEDSKA - ŠVICARSKA 1:0 (Forsberg 66')

ŠVEDSKA: Olsen, Lustig (Krafth 82), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (M. Olsson 82), Berg (Thelin 90+1), Toivonen.

ŠVICARSKA: Sommer, Lang, Djourou, Akanji, R. Rodriguez, Shaqiri, Behrami, Džemaili (Seferović 73), Xhaka, Zuber (Embolo 73), Drmić.

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - JEDANAESTERAC ZA ŠVEDSKU! Sijevnula je kontra, Olsson je izbio sam pred Sommera, ali ga u zadnjem trenutku s leđa ruši Michael Lang. Slovenski sudac pregledava snimku da vidi je li jedanaesterac ili je prekršaj napravljen na rubu kaznenog prostora! VAR tehnologija je presudila. Nema jedanaesterca! Crveni karton dobio je Lang, a prekršaj je dosuđen na rubu šesnaesterca. Sada je jasno da je Švedska već u četvrtfinalu. Toivonen je izvrsno izveo slobodan udarac, Sommer brani, ali vremena nije bilo za novi švicarski napad.

90'+1' - Rodriguez je sjajno ubacio s lijeve strane, Seferović uputio izvrstan udarac glavom, no Olsen već u padu fantastičnom obranom spašava vrata Šveđana!

90' - Taktička zamjena kod Šveđana. Izlazi Berg, a zamijenit će ga Isaac Kiese Thelin. I dalje traje pritisak Švicaraca. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - Pokušavaju Shaqiri, Rodriguez, Embolo, Drmić, stalno traje gužva u švedskom šesnaestercu, ali rezultat je i dalje 1:0.

84' - Švicarci su sve karte bacili u napad, posjed lopte je 63 % u njihovu korist, no zasad bez promjene rezultata.

81' - Prva zamjena kod Šveđana tek u 81. minuti, i to također dvostruka! Izlazi strijelac jedinog pogotka Forsberg, a mijenja ga Martin Olsson. Izašao je i Lustig, a priliku dobiva Emil Krafth.

79' - Nakon jednog udarca iz kuta Embolo je najviši u skoku, ali njegov udarac glavom Forsberg i Granqvist zajedničkim snagama čiste s gol-crte.

74' - Opet Shaqiri sjajno ubacuje u peterac Šveđana, no Akanji ne stiže do lopte.

73' - Švicarska sada maksimalno riskira i radi dvostruku zamjenu. Umjesto Zubera ušao je Breel Embolo, a priliku će umjesto Džemailija dobiti Haris Seferović.

69' - Xhaka snažno puca s vrha kaznenog prostora, no Olsen to lako hvata.

FORSBERGOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

66' GOOOL! Forsberg je snažno opalio s vrha šesnaesterca, loptu je laganim dodirom skrenuo Akanji, taman toliko da zbuni vratara, ali pogodak se pripisuje Forsbergu! Bit će zanimljivo vidjeti kako će Švicarci sada reagirati.

64' - Slobodan udarac s ruba kaznenog prostora s lijeve strane izveo je Forsberg, ali Švicarci su uspjeli blokirati i taj pokušaj.

61' - Kapetan ove utakmice (inače je stalni kapetan Stephan Lichtsteiner) propustit će četvrtfinale, u slučaju da ga Švicarska izbori! Slovenski sudac izbrojao mu je treći grubi prekršaj i opravdano mu dodijelio žuti karton zbog prekršaja na Forsbergu.

59' - Zakuhali su Šveđani jednu izglednu situaciju ispred vrata Švicaraca, Ekdal je imao priliku uputiti udarac, no sve je završilo samo ubacivanjem sa strane za Švicarsku.

53' - Uzvraćaju i Švicarci. Još jednom je Shaqiri ubacio u kazneni prostor, ali švedska obrana uspijeva izbaciti loptu u korner.

49' - Zagužvalo se u šesnaestercu Švicaraca, lopta je na kraju došla do Toivonena koji snažno puca, ali samo preko grede.

46' - Počinje i drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45' - Jedna je minuta sudačke nadoknade.

41' - Još jedna sjajna prilika za Šveđane! Lustig je ubacio s desne strane, a Ekdal se našao sam pred golom, ali je loše zahvatio loptu.

40' - Forsberg je izveo slobodan udarac, a lopta se od živog zida zamalo odbila u gol.

38' - Kakva prilika za Švicarce! Zuber je poslao sjajnu povratnu loptu za Džemailija koji snažno puca, ali samo preko grede.

35' - Čak 62 % je posjed lopte na strani Švicaraca, ali Šveđani su imali bolje prilike u dosadašnjem tijeku utakmice.

31' - Mikael Lustig dobio je žuti karton nakon oštrog prekršaja i propustit će sljedeću utakmicu, u slučaju da Švedska prođe u četvrtfinale.

28' - Najbolja prilika na utakmici! Berg je opet bio u izglednoj situaciji, volejom je opalio prema golu, Ricardo Rodríguez je zakasnio u blok, ali švicarski vratar Yann Sommer fantastično brani!

23' - Behrami radi prekršaj nad Forsbergom u trenucima kad su Šveđani jurili u kontru. Slovenski sudac Damir Skomina nije pokazao žuti karton, Švicarac se izvukao samo s opomenom.

19' - Smirio se tempo nakon početnog presinga. Obje momčadi nastoje kontrolirati sredinu terena, trenutno sve to djeluje izjednačeno.

14' - Još jednom je ubacio Shaqiri, lopta je bila previsoka za Drmića, ali je skoro ugozila vrata Šveđana, no otišla je samo pokraj vratnice.

11' - Shaqiri je poslao sjajnu dugačku loptu u šesnaesterac Šveđana, izgledalo je opasno, no Olsen je ipak bio brži od Džemailija.

8' - Uzvraćaju napokon i Šveđani. Berg je dvaput zaprijetio vratima Švicaraca, no oba je puta loše reagirao i upropastio dvije dobre prilike Šveđana.

7' - Prvi udarac u okvir vrata. Zuber je pucao sa samog ruba šesnaesterca, no Olsen to lako hvata.

6' - Lang je ubacio jedan centaršut u kazneni prostor Šveđana, ali lopta ipak nije došla do Drmića.

4' - Švicarci su ušli aktivnije u utakmicu. Šveđani zasad djeluju suzdržano.

1' - Počela je utakmice u Sankt-Peterburgu. Šveđani počinju prvi s centra.

-----------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 09:40