REUTERS/Marko Djurica
KRAJ GRUPNE FAZE

VIDEO: TRENUTAK INSPIRACIJE SRUŠIO ENGLEZE U DERBIJU ZAMJENA Belgija kao pobjednik skupine poslala Englesku u hrvatski dio ždrijeba

Utakmicom Belgije i Engleske te Paname i Tunisa zaključena je grupna faza Svjetskog prvenstva u Rusiji. Poznati su svi parovi osmine finala, a Belgija je s 1:0 golom Adnana Januzaja osvojila skupinu i u osmini finala ide na Japan dok će Englezi na Kolumbiju. Hrvatska je ovakvim raspletom sve do potencijalnog finala izbjegla veliku trojku - Neymara, Messija i Ronalda!
Piše: HinaObjavljeno: 28. lipanj 2018. 12:54

Nogometna reprezentacija Belgije osvojila je prvo mjesto u skupini G na Svjetskom prvenstvu zahvaljujući 1-0 (0-0) pobjedi protiv Engleske u Kalinjingradu u susretu koji je izravno odlučivao o tome koja će momčad u osminu finala s prve, a koja s druge pozicije.

GOLOVE IZ POSLJEDNJIH SUSRETA OVE SKUPINE POGLEDAJTE OVDJE

Strijelac jedinog gola bio je Adnan Januzaj u 51. minuti.

Belgija je tako natjecanje u skupini okončala s maksimalnih devet bodova te će u osmini finala 2. srpnja igrati protiv Japana u Rostovu na Donu, dok je Engleska ostala druga sa šest bodova te će njezin suparnik u osmini finala biti Kolumbija 3. rujna u Moskvi.

Kako su pobjedama protiv nedoraslih Paname i Tunisa oba sastava osigurala prolazak među 16 najboljih i prije međusobnog susreta, oba izbornika su utakmicu 3. kola iskoristila za odmor najboljih igrača te su pružili priliku onima s klupe.

Belgijske pričuve bolje su reagirale i već u prvih 10-ak minuta stvorile dvije dobre prilike. Tielemans je šutirao sa otprilike 25 metara u 6. minuti, a taj udarac Pickford je odbio krajnjim naporom. Samo tri minute potom stvorila se velika gužva u engleskom petercu, Pickfordu je ispala lopta i krenula prema vratima, no Cahill je uspio raščistiti s gol-linije.

Novu priliku Belgija je imala u 27. minuti kada je nakon udarca iz kuta lopta stigla do Fellainija, no njegov pokušaj sa 14 metara Alexander-Arnold je blokirao. Engleska je najozbiljniju situaciju u prvih 45 minuta stvorila u 34. minuti kada je Loftus-Cheek slabo pucao glavom s pet metara nakon kornera.

Nastavak je donio više uzbuđenja, a prvu je imao Rashford u 48. minuti. Vardy se izborio za jednu loptu na belgijskoj polovici i dodao Rashfordu no ovaj je uputio vrlo slab udarac s ruba kaznenog prostora.

Kazna za taj promašaj stigla je u 51. minuti kada je Januzaj na desnom krilu "slomio" Rosea i zatim lijepo pogodio suprotni kut nemoćnog Pickforda.

Najbolju priliku za poravnanje propustio je Rashford u 66. minuti. Ponovno ga je odlično proigrao Vardy, mladi je napadač krenuo sam prema Courtoisu, ali je njegov udarac belgijski vratar uspio skrenuti u korner. U 83. minuti pokušao je i Welbeck s ruba kaznenog prostora, no njegov udarac blokirao je Fellaini.

Mogla je Belgija u završnici i do uvjerljivije pobjede, u 88. minuti Pickford je obranio jak udarac Mertensa, dok je u sudačkoj nadoknadi Fellaini ima još dvije lijepe prilike koje nije uspio materijalizirati.

U drugoj utakmici posljednjeg kola u ovoj skupini Tunis je u Saransku svladao Panamu sa 2-1 (0-1) golovima Ben Youssefa (51) i Khazrija (66). Panama je povela autogolom Meriaha (33-ag). Tunis je tako završio kao treći s tri boda, dok je Panama posljednja bez bodova.

ENGLESKA - BELGIJA 0:1 (Januzaj 51')

ENGLESKA: Pickford - Cahill, Stones, Jones - Rose, Dier, Loftus-Cheek, Delph, Alexander-Arnold - Rashford, Vardy

BELGIJA: Courtois - Vermaelen, Boyata, Dendoncker - Fellaini, Dembele, Chadli, T. Hazard - Januzaj, Tielemans, Batshuayi

----------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE U KALINJINGRADU!

90'+1' - Pravi se biljar odigravao u šesnaestercu Engleza, lopta se odbijala od jednog do drugog igrača, ali na kraju Skomina dosuđuje prekršaj na Pickfordu.

90' - Tri su minute sudačke nadoknade.

89' - Mertens sjajno puca s vrha šesnaesterca, ali Pickford fantastično brani.

88' - Brzu akciju izveli su Englezi nakon jednog ubačaja sa strane, ali neprecizan je bio Danny Welbeck.

86' - Izlazi strijelac jedinoga gola na utakmici Adnan Januzaj, a zamijenit će ga Dries Mertens.

83' - Rashford je u još jednoj izglednoj prilici pucao prema golu, ali Fellaini je uspio udarac skrenuti u korner.

81' - Izvrstan udarac uputio je Rashford iz slobodnjaka, no lopta je preletjela gredu.

79' - Gareth Southgate radi još jednu zamjenu. Izašao je Alexander-Arnold, a mijenja ga Danny Welbeck.

74' - Vermaelen izlazi iz igre, a priliku će dobiti veteran Vincent Kompany.

66' - Kakva prilika za Engleze! Rashford je sam izbio pred Courtoisa i u stopostotnoj prilici plasirao u desni donji kut, ali vratar belgijske reprezentacije uspijeva vršcima prstiju izbaciti loptu u korner.

57' - Nakon jednog duela s Vardyjem, na travnjaku je ostao ležati Vermaelen. Potekla mu je i krv na čelu, vjerojatno je pukla arkada, a liječnici trenutno saniraju ranu.

55' - Emglezi odmah mijenjaju. Izašao je Stones, a zamijenit će ga Maguire.

54' - Slobodan udarac s dvadesetak metara izveo je Alexander-Arnold, ali lopta odlazi samo u živi zid.

POGODAK JANUZAJA POGLEDAJTE OVDJE.

51' GOOOL! Januzaj je driblingom izbacio Rosea i prekrasnim udarcem svladao Pickforda za 1:0 Belgije protiv Engleza.

48' - Borbeni Vardy oteo je loptu Belgijancima, poslao ju je do Rashforda koji u izglednoj prilici promašuje cijela vrata.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjene u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45' - Nema ni sudačke nadoknade u ovoj utakmici.

43' - Januzaj je minijaturom prošao po desnoj strani i snažno pucao po golu, ali Englezi su uspjeli blokirati udarac.

38' - Tielemans je opet pucao po golu, ali udarac odlazi visoko iznad grede.

35' - Loftus-Cheek je iz jednog kornera uputio opasan udarac glavom, no lopta odlazi pokraj vratnice.

33' - Još jedan žuti karton za Belgijance. Dendoncker je srušio Rosea, a slovenski sudac Damir Skomina opravdano pokazao opomenu. Upravo bi žuti kartoni na kraju mogli odlučiti pobjednika skupine.

31' - Alexander-Arnold je prošao po desnoj strani, uputio centaršut koji se pretvorio u opasnost po gol Belgije, no lopta je preletjela preko grede, a Courtois ju je samo ispratio pogledom.

27' - Batshuayi je probio po desnoj strani, ali uspio je samo izboriti korner. U nastavku je Fellaini snažno opalio po golu, no Englezi opet izbijaju loptu s gol-crte.

25' - Počeli su i prvi zvižduci s tribinama. Čuje se i pjesma "God save the Queen". Sve zajedno više podsjeća na prijateljsku utakmicu, nego na presudni okršaj koji će odrediti pobjednika skupine.

19' - Prvi žuti karton na utakmici. Tielemans je srušio Dannyja Rosea na tridesetak metara iskosa od belgijskoga gola i opravdano dobio opomenu.

13' - Vardy je lijepo glavom tukao prema golu, no lopta je otišla samo u gol-aut.

9' - Januzaj je probio po desnoj strani i poslao centaršut u peterac. Najviši u skoku je bio Batshuayi, Pickford je uspio obraniti, no lopta mu je iskliznula iz ruku, ali je Cahill ipak uspijeva izbiti s gol-crte.

6' - Tielemans je isprobao svoj udarac s dvadesetak metara, no Pickford je na pravome mjestu.

5' - Engleska je aktivnija u početku, ali čini se da nikome nije do pobjede jer bi se pobjednik u nastavku prvenstva mogao križati s - Brazilom!

1' - Počela je utakmica u Kalinjingradu. Engleska kreće prva s centra.

-------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 19:07