Reuters
NAKON TOGA KRENULI PEHOVI

ZABORAVLJENA PRIČA O 'SLAVENSKO BRATSKOJ VEZI' HRVATSKE I RUSIJE I ČETIRI LUKSUZNA MERCEDESA I Skupocjena vozila uistinu su i stigla u Hrvatsku, ali..

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2018. 14:28

Bučno i burno proslavili smo pobjedu nad Englezima na Wembleyju, 21. studenoga 2007. godine, i čitali komentare ruskih medija koji su iskazivali zahvalnost, divljenje i isticali “slavensku bratsku vezu”.

Oko sedam tisuća hrvatskih navijača pjevalo je skupa s momčadi na mitskom stadionu nakon trijumfa koji je u glavama fanova bio samo prestiž, vjerujemo i nogometaša, ali ipak su na kraju podijelili novac.

Legenda je da su Rusi, sretni ishodom i plasmanom na Euro, odlučili nagraditi Hrvate s četiri Mercedesa, po jednog za svakog strijelca Kranjčara, Olića i Petrića te izbornika Bilića. Konkretno poslao ih je Leonid Fedun, ruski tajkun i predsjednik moskovskog Spartaka. Upravo odlukom šefa struke to je pretvoreno u lovu koja je raspoređena među svima u reprezentaciji, ma kakvu ulogu u njoj imali, igračku ili logističku.

Hrvatska je doista odigrala u duhu fair playa i ta vrsta stimulacije sa strane zapravo joj nije trebala, ali eto, nije nešto što bi bilo zabranjeno, pa ni moralno upitno. Iako će ponetko istaknuti da su nam nakon toga krenuli raznih pehovi...

Rusija više nije ovisila o sebi, a Hrvatska je imala osiguran prolaz na Euro. Engleskoj je na domaćem terenu trebao bod, nakon što su ih naši matirali u Zagrebu 2:0, golom Eduarda, pa čuvenom “krticom”. No, u Londonu Vatreni su brzo zabili dva komada, Kranjčar iz udarca, te Olić nakon kontre i pasa Eduarda. Domaćin se vratio u egal, da bi Petrić “zašio” ljevicom za trijumf koji je svima što vole Hrvatsku puno znači.

Ne samo zato što je matirati u takvoj utakmici Engleze pothvat jer tada su imali zvjezdanu momčad s Gerrardom, Beckhamom, Lampardom... nego i zbog sjećanja na Euro 2004. kad su u Lisabonu bili daleko bolji u odlučujućoj utakmici za prolaz skupine (4:2) i bilo je divno vidjeli koliko smo u tri godine promijenili odnos snaga.

Istina, Engleska se Hrvatskoj potpuno revanširala u kvalifikacijama za SP 2010. godine. I s dvije pobjede 4:1 i 5:1, ali i porazom od Ukrajine u gostima što nas je koštalo čak i plasmana u doigravanje. To je jedino Svjetsko prvenstvo na kojem naša reprezentacija nije nastupila otkako je dobila pravo sudjelovanja.

Linker
16. travanj 2024 17:57