REUTERS/Albert Gea
NADA UMIRE POSLJEDNJA

ŽELIO JE BITI REDATELJ, POSTAO PROFESIONALAC TEK U 27. GODINI, A ONDA JE 'ODLUČIO SKINUTI' PENAL JEDNOM OD NAJBOLJIH Protiv Hrvatske idemo na pobjedu

Prvi vratar Islanda Halldorsson postao je profesionalac tek u svojoj 27. godini. Do tada je branio svuda, pa čak i u islandskoj trećoj ligi. Međutim, nogomet nije njegov jedini interes. Čovjek je želio postati - filmski redatelj! Nije baš Steven Spielberg, ali išlo mu je dobro, režirao je spot za prvi nastup Islanda na Eurosongu 2012. godine. Također, u vrijeme ovog SP-a na TV ekranima u Islandu se vrti reklama Coca Cole, koju je također režirao svestrani Halldorsson.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2018. 11:40

Islanđani su jučer odradili posljednji trening u Kabardinki te otputovali u Rostov na Donu gdje će se suprotstaviti Vatrenima. Ambiciozni su, imaju vjere, nadaju se da će pobijediti Hrvatsku, te da će ona druga utakmica između Argentine i Nigerije završiti rezultatom koji će na kraju njih odvesti u osminu finala.

Prije nego što će momci izbornika Heimira Hallgrimssona napustiti svoj kamp, porazgovarali smo s čovjekom koji je obranio jedanaesterac Leu Messiju, vratarom danskog Randersa, Hannesom Thorom Halldorssonom.

Hrvatska je fantastična

Kazali smo mu da je tom obranom postao dio nogometne povijesti, jer nema puno vratara koji su Messiju obranili penal na Svjetskom prvenstvu.

"Istina, nema puno onih koji su tom velikom igraču obranili jedanaesterac na Svjetskom prvenstvu. Nakon utakmice protiv Argentine, dobio sam mnogo poruka, čestitki, mobitel mi je bio zatrpan. Međutim, više o tome ne mislim, nakon toga smo izgubili od Nigerije, a sad sam fokusiran na utakmicu s Hrvatskom. Zato uopće na razbijam glavu time jesam li ušao u nogometnu povijest obranivši jedanaesterac Messiju. Iskreno, još sam razočaran što smo izgubili od Nigerije", kazao nam je u uvodu vratar Islanda.

Naravno da mu je žao što Island nije dobio Nigeriju, jer bi mu sutra protiv Hrvatske bilo mnogo lakše, ali i dalje vjeruje da nije sve izgubljeno.

"Još smo živi, još imamo šanse! Mora nam se, naravno, poklopiti rezultat s utakmice Argentine i Nigerije, ali idemo prvo dobiti vašu reprezentaciju. Ma, baš mi je krivo zbog tog poraza od Nigerije. U prvom poluvremenu smo bili bolji, nisu nam uputili udarac u okvir vrata. Međutim, kad smo primili prvi pogodak iz kontranapada, utakmica je krenula u sasvim drugom smjeru. Skroz smo se otvorili i za to platili skupu cijenu, još jedan pogodak smo primili iz kontre... Nije bilo onako kako smo zamišljali, ali takav je nogomet, nekad ne ide sve po planu, a svaki postignuti pogodak mijenja utakmicu. Sutra protiv Hrvatske idemo na pobjedu, pa što bude, mi čvrsto vjerujemo da možemo dobiti vašu odličnu reprezentaciju."

Pričao nam je vrlo dobri vratar Islanda o prošlim utakmicama Hrvatske i Islanda, podsjetivši nas kako su sve te četiri odigrane bile iznimno zanimljive, neizvjesne. Pitali smo ga li to Island ima recept za mučiti Hrvatsku?

"U te četiri utakmice dva puta smo izgubili, jednom dobili, jednom je bilo neodlučeno. Sve te utakmice uvijek su bile izjednačene. Ne, nemamo mi nikakav recept za Hrvatsku. Kako bi imali? Tko to ima recept za Hrvatsku? To je fantastičan momčad. Vidio sam kako ste demolirali Argentinu s 3:0. Međutim, mi imamo samo jedan put, a taj jednostavno mora biti pobjednički, moramo pobijediti i ništa nas drugo ne zanima."

Podsjetili smo ga da će sutra Vatreni igrati bez svojih najvećih zvijezda, hoće li to olakšati posao Islandu?

"To vi kažete... Ja ne znam s kakvom će momčadi Hrvatska istrčati protiv nas. Dobro, ako će zaista nedostajati toliko igrača koliko kažete, to bi mogla biti neka naša mala prednost. Međutim, tko god umjesto njih je svjetska klasa!"

Ne gledam previše SP

Zanimalo nas je i tko je po njemu do sada najbolji vratar na ovom Mundialu. Tu je zastao, razmišljao desetak sekundi, pa kazao...

"Moram biti iskren, nisam gledao previše utakmica ovog Svjetskog prvenstva. Bio sam koncentriran i fokusiran uglavnom na nas. Znate kad igrate na prvenstvu, onda nije kao kad ste ostali kod kuće, pa u miru gledate svaku utakmicu i analizirate. Zato ne mogu komentirati ostale vratare na ovom prvenstvu, ali najbolji vratar na svijetu je po meni Gianluigi Buffon! Osim toga sjajna je osoba, pravi lider, bilo bi krasno da je na ovom natjecanju. Zato mi je žao što ovdje nema Italije. Moj je san bio da igram protiv njega i da zamijenio dresove."

Za kraj, pitali smo simpatičnog momka, hoće li nakon obrane jedanaesterca Messiju, te ukoliko sutra odlično brani protiv Hrvatske, moćda dobiti kakvu ponudu iz neke velike europske lige, hoće li možda napustiti Dansku?

"Ne znam što će se zbivati u budućnosti, sad mislim samo na Hrvatsku. O tome da s plasiramo u osminu finala. Ja sam sretan u svom klubu, moja obitelj je sretna, tako da nemam nikakvog pritiska kad se radi o mogućem transferu. Naravno, ako se sutra plasiramo u osminu finala, a ja branim dobro, možda će mi se vrata neke jake lige otvoriti, ali pustimo sad to, idemo prvo to napraviti", zaključio je Halldorson.

Linker
19. travanj 2024 20:01