Boris Kovacev / CROPIX
CICO NAJAVLJUJE SPEKTAKL

ZLATKO KRANJČAR EKSKLUZIVNO ZA SN ANALIZIRA OKRŠAJ VATRENIH I DANSKE 'Sviđa mi se Dalićeva odluka, izbjegao je nepotrebnu nervozu i dao mir igračima'

Odbrojavamo sate do okršaja s Danskom, iščekivanje je veliko, sad počinju “biti ili ne biti” utakmice! Unatoč silnom uzbuđenju koje vlada oko njih, naši reprezentativci moraju ostati mirni, svjesni vlastite snage i spremni na sve u dvoboju koji im može mnogo toga dobroga donijeti i katapultirati ih u visine.
Piše: Zlatko KranjčarObjavljeno: 01. srpanj 2018. 20:05

Na osnovi viđenoga u utakmicama po skupinama, Hrvatska je svakako favorit protiv Danske i od te se uloge ne smije pobjeći, ali svake se sekunde mora imati na umu da je pred nama nokaut-utakmica, u kojoj se ipak dosta toga mora poklopiti kako bi objektivna kvaliteta, koja je na našoj strani, odnijela prevagu...

Koncentracija i odgovornost najvažnije su potankosti na kojima izbornik Zlatko Dalić mora inzistirati kod igrača. Ne smiju se dogoditi nikakve pogreške, koje bi nas mogle dovesti u nelagodnu situaciju, moramo igrom tražiti našu prednost, ali bez srljanja i bezglave jurnjave. Danci će sigurno svoju zgodu tražiti u čvrstom defenzivnom bloku, s mnogo izravnih duela, pa je jasno da će ih naša momčad morati izvući iz te obrambene “školjke”, kako bi se stvorio i otvorio prostor za napade.

Roscino, Rusija, 180618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu na stadionu Roscino arena.
Na fotografiji: Vedran Corluka, Mateo Kovacic, Filip Bradaric, Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Opreza nikad dosta

Bit će to slična utakmica onoj protiv Islanda, uz napomenu da Danci imaju ono što Island nije imao - Danci imaju Eriksena, sjajnog veznog igrača, koji je prava spona između obrane i napada i preko njega ide svaki munjeviti protunapad. Eriksen je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu i u svakom trenutku netko mora paziti na njega. Vjerujem da će to biti Brozović, koji je sličnu zadaću, uz veliku pomoć suigrača, odlično odradio protiv Argentine i Messija.

Opreza nikad dosta, ali Dance moramo dočekati optimistični, svjesni da smo u tri utakmice u skupini pokazali znatno više od njih! Igrali smo kreativno i organizirano, u tome je svakako naša velika prednost, jer Danska sigurno nije na tako visokoj igračkoj razini poput naše momčadi. Ocjenjujući igrače pojedinačno, uopće nema nimalo dvojbe da sve vuče na našu stranu, ali to treba u nedjelju potvrditi i na travnjaku.

Bit će to utakmica disponiranosti, u takvim dvobojima, nakon kojih nema popravnog ispita, odlučuje trenutak nadahnuća i kvalitetnija mentalna spremnost za utakmicu. Vjerujem da će Dalić dobro pripremiti momčad, sviđa mi se to što je već odlučio o udarnoj postavi, jer sad igrači imaju vremena za individualnu psihološku pripremu. Znam da igrači ne vole kad neizvjesnost oko sastava vlada do nekoliko sati uoči utakmice, tako se stvara nepotrebna nervoza, a ovim je potezom Dalić to izbjegao i dao je mir svojim igračima.

U ovakvim utakmicama, uoči kojih se očekuje svojevrsni “bunker” suparnika, iznimno je važno da naši bočni igrači budu dobro raspoloženi, rastrčani i taktički dobro postavljeni. Jer, na bokovima uvijek ima najviše mjesta, a Vrsaljko i Strinić dosad su pokazali da su spremni za takve utakmice i mogu doći u situaciju u kojoj će napraviti višak i uputiti završni centaršut, ili otvoriti prostor za ubacivanja naših veznih igrača i napadača.

Dosad smo do dobroga rezultata, do sve tri pobjede u skupini, došli kao momčad, a ne na krilima pojedinca. Dobro posložena i organizirana momčad zapravo je razigravala pojedince, a tako bi moralo biti i s Danskom. Ne očekujem stoga nekakav pojedinačni bljesak nekog od naših igrača, ne bih rekao da će sad netko “eksplodirati”, nego vjerujem u dobro postavljenu, discipliniranu, pametnu i organiziranu igru kojom ćemo slamati suparnika. Moramo biti strpljivi i mirni, ne smijemo se žuriti i živcirati, jer žurba nikad nije donijela ništa dobroga. A Hrvatska je dovoljno iskusna i zrela da može ovu utakmicu odigrati baš onako kako treba - mirno i strpljivo - za plasman u četvrtfinale.

Eliminacija Njemačke dosad je svakako najveće iznenađenje turnira, a razloge njihova ranog odlaska kući treba tražiti u očitom umoru igrača koji su bili dosadašnji nositelji igre, kao i u spoznaji da su se suparnici uspjeli prilagoditi tom načinu igre i znali su zaustaviti udarne njemačke igrače. Bilo je vidljivo da Nijemcima nedostaje svježine, možda bi bilo bolje da je izbornik Löw više koristio neke mlađe igrače, koji bi donijeli živost i dodatnu “glad” za uspjehom. No, oslonio se na iskusne igrače i rezultat govori da je negdje pogriješio...

Furiji će biti čupavo

Iako je uvijek nezahvalno bilo što prognozirati uoči ovakvih utakmica, pokušat ću se malo poigrati i pokušati prognozirati pobjednike osmine finala. U okršaju Urugvaja i Portugala, malu prednost dajem Urugvaju. Baš kao i Francuskoj u dvoboju s Argentinom, iako je Argentina takva momčad da se uvijek može dignuti i zadiviti nas svojim izdanjem.

Brazil bi trebao proći Meksiko, ali ne zaboravimo da su Meksikanci znali kvalitetno parirati favoriziranom suparniku i iznenaditi ga. Belgija je apsolutni favorit protiv Japana, a iako papir govori da bi i Španjolska trebala lako preskočiti Rusiju, tu bi moglo biti “čupavo”! Jer, nikad nije lako igrati protiv domaćina natjecanja, bit će vatreno ozračje, a Španjolci dosad nisu baš bili uvjerljivi, pa u ovoj utakmici nikome ne bih dao prednost, šanse za prolaz su 50:50!

Favorita ne vidim ni u okršaju Engleske i Kolumbije, podjednaki su izgledi i jednih i drugih za proboj među osam najboljih, a Švicarskoj bih dao laganu prednost u odnosu na Švedsku. Hrvatska - Danska? Zna se...

Linker
18. travanj 2024 11:05